Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια λάθη για την ασφάλεια των τροφίμων να αποφύγετε;

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια λάθη για την ασφάλεια των τροφίμων να αποφύγετε;

Ασφάλεια τροφίμων: Περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο βιώνουν τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης και σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν τους πάσχοντες στο νοσοκομείο ή ακόμη χειρότερα. 


Κάθε χρόνο, 128.000 άνθρωποι νοσηλεύονται και 3.000 πεθαίνουν από τροφιμογενείς ασθένειες, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια. Περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο βιώνουν τα συμπτώματα της τροφικής ασθένειας ή της τροφικής δηλητηρίασης και σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν τους πάσχοντες στο νοσοκομείο ή ακόμη χειρότερα. Η τροφιμογενής ασθένεια εμφανίζεται συνήθως όταν οι άνθρωποι τρώνε τροφές που έχουν μολυνθεί λόγω μη ασφαλούς χειρισμού.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά από τα σφάλματα ασφάλειας των τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε.

  • Ακόμα κι αν κάποιος έπλυνε τα χέρια του, τα προϊόντα και τα σκεύη του πριν το μαγείρεμα, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες παντοπωλείου. Οι ερευνητές βρήκαν άψητους χυμούς κρέατος στο 41% των σακουλών παντοπωλείου, επομένως το να μην πλύνετε τη σακούλα μπορεί να μεταδώσει βακτήρια στο άλλο φαγητό πριν ακόμη φύγει από το κατάστημα.
  • Απολυμάνετε τον πάγκο της κουζίνας. Η λιστέρια μπορεί να παραμείνει στους πάγκους της κουζίνας για έως και έξι ημέρες και το σκούπισμα των πάγκων δεν θα απαλλαγεί από τα βακτήρια. Οι άνθρωποι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα απολυμαντικό σπρέι και να το αφήσουν να καθίσει αρκετά για να σκοτώσει τα μικρόβια.

  • Το πού βάζετε ωμό κρέας στο ψυγείο σας μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόβλημα. Ο Joe Kivett, συγγραφέας του «The Food Safety Book», είπε, «Έχετε αυτή τη συσκευασία με κοτόπουλο, και ας υποθέσουμε ότι το βάλατε στο επάνω ράφι και αρχίζει να διαρρέει και τώρα έχει διαρρεύσει στο συρτάρι των προϊόντων σας» εξαπλώνοντας βακτήρια στα φρούτα και τα λαχανικά. Αντίθετα, τυλίξτε το κρέας σε μια πρόσθετη πλαστική σακούλα και στη συνέχεια φυλάξτε το στο κάτω μέρος του ψυγείου.
  • Μην αφήνετε ποτέ το φαγητό έξω για πολύ. «Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη για περισσότερες από δύο ώρες. Η επικίνδυνη ζώνη είναι οι θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 140 βαθμών», είπε ο Kivett.
  • Ένα ακόμη λάθος για την ασφάλεια των τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε: να μην πλένετε φρούτα και λαχανικά με μη βρώσιμες φλούδες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ βρήκε λιστέρια στο δέρμα του 17% των αβοκάντο που δοκίμασε, η οποία μπορεί να μεταφερθεί στον εδώδιμο πολτό του αβοκάντο όταν κόβεται ή ξεφλουδίζει. Επομένως, θα ήταν καλή ιδέα να πλύνετε τις φλούδες προϊόντων όπως το αβοκάντο, τα καρπούζια και οι ανανάδες πριν τα καταναλώσετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή όχι;

Ορατά και μη οράτα λίπη στην καθημερινή διατροφή

Γιατί είμαστε πιο επιρρεπείς σε μυκητιάσεις κατά τις υγρές περιόδους;

Το μέγεθος γραμματοσειράς ωθεί τους πελάτες σε πιο υγιεινές τροφές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Πονοκέφαλοι παρενέργειες: 5 Παρενέργειες των πονοκεφάλων που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί

Πονοκέφαλοι παρενέργειες: Οι πονοκέφαλοι δεν προκαλούν μόνο έντονο πόνο, αλλά μπορούν να έχουν και άλλες παρενέργειες που δεν είναι πάντα προφανείς. Εκτός από την άμεση δυσφορία, η συχνή ή σοβαρή κεφαλαλγία μπορεί να επηρεάσει διάφορες πτυχές

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό έρπητα

Έρπης: Ο έρπης είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του έρπητα (HSV). Υπάρχουν δύο τύποι ιού του έρπητα: ο τύπος 1 (HSV-1), που προκαλεί κυρίως πληγές στο στόμα, και ο τύπος 2

Τι είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, γνωστή και ως δισκοκήλη, είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν ο μαλακός πυρήνας ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου προεξέχει μέσω ενός ρήγματος στο εξωτερικό του περίβλημα.

Γιατί το σώμα σας δεν είναι το πρόβλημα

Εικόνα Σώματος: Η εικόνα σώματος είναι κάτι που επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Πολλοί από εμάς συγκρίνουμε το σώμα μας με πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης,

Τι αν κάνετε αν δεν υποχωρεί ο βήχας

Βήχας: Ο βήχας είναι ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών. Όταν όμως επιμένει για μέρες ή και εβδομάδες, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός και να επηρεάσει την καθημερινότητα

Close Icon