ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αρθρώσεις: 8 Τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία των γονάτων σας

Αρθρώσεις: 8 Τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία των γονάτων σας

Αρθρώσεις: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 32,5 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οστεοαρθρίτιδα.

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα κοινό πρόβλημα, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Με τα χρόνια, τα γόνατά σας αντέχουν πολλή φθορά καθώς παλεύετε ενάντια στη βαρύτητα για να κινηθείτε και να περπατήσετε. Εκτός από τη φυσική, αναπόφευκτη γήρανση των αρθρώσεων του γόνατος, άλλοι παράγοντες μπορούν να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στον πόνο. Η οστεοαρθρίτιδα, ο τραυματισμός, το υπερβολικό σωματικό βάρος και η έλλειψη μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας μπορούν όλα να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε προβλήματα στο γόνατο.

Πόνοι στο γόνατο

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας. Με αυτή την εκφυλιστική ασθένεια, ο χόνδρος που μαξιλαρίζει τις αρθρώσεις σπάει και μπορεί να προκαλέσει πόνο, ακινησία, δυσκαμψία και πρήξιμο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 32,5 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οστεοαρθρίτιδα. Είτε ένα προηγούμενο τραύμα είτε επαναλαμβανόμενο στρες από γονατιστή, τρέξιμο κ.λπ., ο τραυματισμός στο γόνατο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οξύ, θαμπό, επαναλαμβανόμενο ή χρόνιο πόνο. Ο τραυματισμός μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε οστεοαρθρίτιδα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η πρόσθετη πίεση σε αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως τα γόνατα, σας θέτει επίσης σε κίνδυνο για πόνο στο γόνατο. Το υπερβολικό σωματικό βάρος όχι μόνο επιταχύνει την επιδείνωση των αρθρώσεων αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Με τον ίδιο τρόπο, οι αδύναμοι ή άκαμπτοι μύες ασκούν αδικαιολόγητη πίεση στις αρθρώσεις. Χωρίς μυϊκή δύναμη και ευελιξία για την ασφαλή υποστήριξη του πλήρους εύρους της κίνησής σας, τα γόνατά σας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού. Μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία της υγείας των γονάτων σας υιοθετώντας αυτές τις συνήθειες του τρόπου ζωής, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

  • Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο σχήμα άσκησης. Ενισχύστε τους μύες του άνω και κάτω ποδιού σας.
  • Επικεντρωθείτε σε ασκήσεις που στοχεύουν τους μηριαίους μηριαίους, τους τετρακέφαλους, τους γλουτιαίους μύες, τους καμπτήρες ισχίου και τους ψοά. Τεντώστε τους ίδιους μύες των ποδιών για να υποστηρίξετε το πλήρες εύρος της κίνησής σας. Δοκιμάστε να εντάξετε τη γιόγκα στη ρουτίνα διατάσεών σας.
  • Διατηρήστε ένα συνιστώμενο βάρος. Τα περιττά κιλά προσθέτουν σημαντικό άγχος στα γόνατα. Ακόμη και μια απώλεια βάρους 10 κιλών μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.
  • Επιλέξτε ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης για την προστασία του χόνδρου στα γόνατά σας. Οι καρδιαγγειακές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία (με σωστά τοποθετημένο ποδήλατο) και η κολύμβηση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του χόνδρου του γόνατος και στην πρόληψη μελλοντικών βλαβών.
  • Επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν έχετε πρησμένο γόνατο. Μπορεί να υποδεικνύει κατεστραμμένο χόνδρο.

  • Να είστε προσεκτικοί όταν παίζετε αθλήματα που απαιτούν απότομη έναρξη, διακοπή ή περιστροφή, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο.
  • Μείνετε ενεργοί κάθε μέρα. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη της δυσκαμψίας και της μυϊκής ατροφίας και μπορεί να προστατεύσει τα γόνατά σας από μελλοντικούς τραυματισμούς.
  • Ανακατέψτε τη ρουτίνα άσκησής σας. Οι κινήσεις που ασκούν επαναλαμβανόμενη πίεση στα γόνατά σας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλήματος στο γόνατο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαδεδομένες διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Ορισμένοι τύποι στρες ευνοούν την προσωπική σας ανάπτυξη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση σε παιδιά και εφήβους συνδέεται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα