ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αρθρίτιδα: Ποια είναι τα είδη της αρθρίτιδας;

Αρθρίτιδα: Ποια είναι τα είδη της αρθρίτιδας;

Αρθρίτιδα: Οι δύο κύριοι τύποι αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καταστρέφουν τις αρθρώσεις με διαφορετικούς τρόπους. Τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις, που συνήθως επιδεινώνονται με την ηλικία.

Η αρθρίτιδα είναι το πρήξιμο και η ευαισθησία μιας ή περισσότερων αρθρώσεων. Τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις, που συνήθως επιδεινώνονται με την ηλικία. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Αιτίες

Οι δύο κύριοι τύποι αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, καταστρέφουν τις αρθρώσεις με διαφορετικούς τρόπους.

  • Οστεοαρθρίτιδα: Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνει φθορά του χόνδρου μιας άρθρωσης,  τη σκληρή, λεία επίστρωση στα άκρα των οστών όπου σχηματίζουν μια άρθρωση. Ο χόνδρος μαλακώνει τα άκρα των οστών και επιτρέπει την κίνηση της άρθρωσης σχεδόν χωρίς τριβή, αλλά αρκετή ζημιά μπορεί να οδηγήσει σε λείανση των οστών απευθείας στα οστά, γεγονός που προκαλεί πόνο και περιορισμένη κίνηση. Αυτή η φθορά μπορεί να συμβεί για πολλά χρόνια ή μπορεί να επιταχυνθεί από τραυματισμό ή μόλυνση της άρθρωσης. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί επίσης αλλαγές στα οστά και επιδείνωση των συνδετικών ιστών που συνδέουν τους μυς στο οστό και συγκρατούν την άρθρωση ενωμένη. Εάν ο χόνδρος σε μια άρθρωση έχει υποστεί σοβαρή βλάβη, η επένδυση της άρθρωσης μπορεί να φλεγμονωθεί και να διογκωθεί.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στην επένδυση της άρθρωσης, μια σκληρή μεμβράνη που περικλείει όλα τα μέρη της άρθρωσης. Αυτή η φλεγμονή διογκώνεται. Η διαδικασία της νόσου μπορεί τελικά να καταστρέψει τον χόνδρο και τα οστά μέσα στην άρθρωση.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για αρθρίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό. Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας εμφανίζονται σε οικογένειες, επομένως μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε αρθρίτιδα εάν οι γονείς ή τα αδέρφια σας έχουν τη διαταραχή.
  • Ηλικία. Ο κίνδυνος πολλών τύπων αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας, αυξάνεται με την ηλικία.

  • Το φύλο σου. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ τα περισσότερα άτομα που έχουν ουρική αρθρίτιδα, έναν άλλο τύπο αρθρίτιδας, είναι άνδρες.
  • Προηγούμενος τραυματισμός της άρθρωσης. Τα άτομα που έχουν τραυματίσει μια άρθρωση, ίσως ενώ παίζουν ένα άθλημα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τελικά αρθρίτιδα σε αυτήν την άρθρωση.
  • Παχυσαρκία. Η μεταφορά περιττών κιλών ασκεί πίεση στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα, τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη. Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αρθρίτιδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι μπορεί να προκαλέσει την συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα;

Ο πόνος στο γόνατο από την αρθρίτιδα μπορεί να προληφθεί με το περπάτημα, λέει η μελέτη

Τα αυτιστικά άτομα έχουν χειρότερη υγεία και υγειονομική περίθαλψη

Βοήθημα Λήψης Απόφασης για ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.