ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανθεκτική υπέρταση: Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη δράση των φαρμάκων

Ανθεκτική υπέρταση: Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη δράση των φαρμάκων

Ανθεκτική υπέρταση: Νέα έρευνα σε τρωκτικά υποδηλώνει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την υπέρταση.

Οι ασθενείς με υπέρταση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Για πολλούς, η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα, κατάλληλη διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC μόνο το 24% των ατόμων με υπέρταση έχουν την κατάστασή τους υπό έλεγχο. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο στο Οχάιο, που θα δημοσιευθεί στο Experimental Biology, διαπίστωσε ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να εξηγήσουν γιατί η θεραπεία είναι αναποτελεσματική για μερικούς ανθρώπους.

Ανθεκτική υπέρταση

Ανθεκτική υπέρταση είναι η αρτηριακή πίεση που παραμένει πάνω από 140/90 mm Hg παρά τη θεραπεία με τρία αντιυπερτασικά φάρμακα διαφορετικών κατηγοριών στις καλύτερα ανεκτές δόσεις. Επί του παρόντος, οι γιατροί αντιμετωπίζουν την ανθεκτική υπέρταση αλλάζοντας ή προσθέτοντας φάρμακα στο θεραπευτικό σχήμα. Ωστόσο, ορισμένοι εγκαταλείπουν την αγωγή τους λόγω των παρενεργειών και άλλοι παραμένουν υπερτασικοί παρά την ενδελεχή ιατρική αντιμετώπιση.

Επίδραση βακτηρίων του εντέρου

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το μικροβίωμα του εντέρου των αρουραίων. Διαπίστωσαν ότι ένα κοινό βακτήριο του εντέρου, ο Coprococcus, μπορεί να επηρεάσει τη δράση φαρμάκων για την υπέρταση. Ο Tim Spector, καθηγητής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής της Zoe Covid Symptom Study, ανέφερε σχετικά με τη μελέτη: «[Τα στοιχεία] συμβάλλουν στα αυξανόμενα δεδομένα ότι τα μικρόβια του εντέρου μας είναι ζωτικής σημασίας για το πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν τα περισσότερα κοινά φάρμακα και επιβεβαιώνει παρόμοιες μελέτες με αντικαταθλιπτικά φάρμακα». Και δεν είναι μόνο τα φάρμακα που μπορεί να επηρεαστούν από τα μικρόβια του εντέρου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο καθηγητής Spector και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση σε τυπικούς πληθυσμούς.

«Είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια του προσδιορισμού των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των αντιυπερτασικών φαρμάκων», δήλωσε ο Δρ Tao Yang, Ph. D., επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο, και συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, τα τρέχοντα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το ίδιο φάρμακο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους, επειδή κάθε άτομο έχει μια μοναδική μικροβιακή σύνθεση του εντέρου με ένα μοναδικό προφίλ ενζυματικών δραστηριοτήτων».

Οι συγγραφείς διεξάγουν περαιτέρω πειράματα για να διερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Όπως σημείωσε ο Δρ Yang: «Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέα φάρμακα ή τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου με προβιοτικά, αντιβιοτικά και άλλες μεθόδους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

Μελάνωμα: Βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την επιτυχία της ανοσοθεραπείας

Χαρακτηρισμός βακτηρίων στο έντερο με βάση καρδιακές παθήσεις

Πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και του χαρακτηριστικού ενός ατόμου,για πνευματική και σωματική ενέργεια και κόπωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.