ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανθεκτική υπέρταση: Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη δράση των φαρμάκων

Ανθεκτική υπέρταση: Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη δράση των φαρμάκων

Ανθεκτική υπέρταση: Νέα έρευνα σε τρωκτικά υποδηλώνει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την υπέρταση.

Οι ασθενείς με υπέρταση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Για πολλούς, η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα, κατάλληλη διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, σύμφωνα με το CDC μόνο το 24% των ατόμων με υπέρταση έχουν την κατάστασή τους υπό έλεγχο. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο στο Οχάιο, που θα δημοσιευθεί στο Experimental Biology, διαπίστωσε ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να εξηγήσουν γιατί η θεραπεία είναι αναποτελεσματική για μερικούς ανθρώπους.

Ανθεκτική υπέρταση

Ανθεκτική υπέρταση είναι η αρτηριακή πίεση που παραμένει πάνω από 140/90 mm Hg παρά τη θεραπεία με τρία αντιυπερτασικά φάρμακα διαφορετικών κατηγοριών στις καλύτερα ανεκτές δόσεις. Επί του παρόντος, οι γιατροί αντιμετωπίζουν την ανθεκτική υπέρταση αλλάζοντας ή προσθέτοντας φάρμακα στο θεραπευτικό σχήμα. Ωστόσο, ορισμένοι εγκαταλείπουν την αγωγή τους λόγω των παρενεργειών και άλλοι παραμένουν υπερτασικοί παρά την ενδελεχή ιατρική αντιμετώπιση.

Επίδραση βακτηρίων του εντέρου

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το μικροβίωμα του εντέρου των αρουραίων. Διαπίστωσαν ότι ένα κοινό βακτήριο του εντέρου, ο Coprococcus, μπορεί να επηρεάσει τη δράση φαρμάκων για την υπέρταση. Ο Tim Spector, καθηγητής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής της Zoe Covid Symptom Study, ανέφερε σχετικά με τη μελέτη: «[Τα στοιχεία] συμβάλλουν στα αυξανόμενα δεδομένα ότι τα μικρόβια του εντέρου μας είναι ζωτικής σημασίας για το πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν τα περισσότερα κοινά φάρμακα και επιβεβαιώνει παρόμοιες μελέτες με αντικαταθλιπτικά φάρμακα». Και δεν είναι μόνο τα φάρμακα που μπορεί να επηρεαστούν από τα μικρόβια του εντέρου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο καθηγητής Spector και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση σε τυπικούς πληθυσμούς.

«Είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια του προσδιορισμού των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των αντιυπερτασικών φαρμάκων», δήλωσε ο Δρ Tao Yang, Ph. D., επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο, και συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, τα τρέχοντα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το ίδιο φάρμακο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους, επειδή κάθε άτομο έχει μια μοναδική μικροβιακή σύνθεση του εντέρου με ένα μοναδικό προφίλ ενζυματικών δραστηριοτήτων».

Οι συγγραφείς διεξάγουν περαιτέρω πειράματα για να διερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Όπως σημείωσε ο Δρ Yang: «Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέα φάρμακα ή τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου με προβιοτικά, αντιβιοτικά και άλλες μεθόδους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

Μελάνωμα: Βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την επιτυχία της ανοσοθεραπείας

Χαρακτηρισμός βακτηρίων στο έντερο με βάση καρδιακές παθήσεις

Πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και του χαρακτηριστικού ενός ατόμου,για πνευματική και σωματική ενέργεια και κόπωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Προσθέστε την τσουκνίδα στη διατροφή σας και ζήστε περισσότερο

Τσουκνίδα: Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας ή τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των νεφρών και την προώθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή;

Μαγειρική: Το μαγείρεμα από το σπίτι προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιτρέπει την προσαρμογή, εξοικονομεί χρήματα, προάγει τον οικογενειακό δεσμό και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν τους ασθενείς για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο

Καρκίνος: Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές επιβαρύνσεις που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά η παρούσα μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων πριν από τη διάγνωση.