ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: 3 κύριοι παράγοντες της μέσης ηλικίας αυξάνουν τον κίνδυνο

Άνοια: 3 κύριοι παράγοντες της μέσης ηλικίας αυξάνουν τον κίνδυνο

Άνοια: Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας και μια νέα μελέτη επισημαίνει τις κορυφαίες απειλές για τους μεσήλικες στις μέρες μας: παχυσαρκία, σωματική αδράνεια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια αλλαγή στους πιο σημαντικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για άνοια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2011, οι 3 μεγαλύτεροι κίνδυνοι ήταν η σωματική αδράνεια, η κατάθλιψη και το κάπνισμα. Σήμερα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας εξακολουθεί να είναι μεταξύ των τριών πρώτων παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά οι άλλες κατηγορίες έχουν αντικατασταθεί από την παχυσαρκία στη μέση ηλικία και τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κύριοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια ποικίλλουν κάπως ανάλογα με τη φυλή και την εθνότητα.

Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία ήταν ο Νο. 1 παράγοντας κινδύνου μεταξύ των λευκών, των μαύρων και γηγενών Αμερικανών ενηλίκων, ενώ η έλλειψη άσκησης ήταν η κορυφαία απειλή για τους Ασιάτες Αμερικανούς. Μεταξύ των Ισπανοαμερικανών, εν τω μεταξύ, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και [άλλων τύπων] άνοιας ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής», δήλωσε η ερευνήτρια Deborah Barnes, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας είναι η μεγαλύτερη ηλικία, την οποία οι άνθρωποι προφανώς δεν μπορούν να αλλάξουν. Η γενετική ευαισθησία είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Τα άτομα που φέρουν μια παραλλαγή γονιδίου που ονομάζεται APOE4, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως μπορεί να αποδοθεί σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, δήλωσε η Rebecca Edelmayer από την Ένωση Αλτσχάιμερ.

Αυτοί περιλαμβάνουν τους 3 κορυφαίους παράγοντες κινδύνου που βρέθηκαν στη μελέτη, συν παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η απώλεια ακοής. Οι λόγοι για αυτούς τους δεσμούς δεν είναι πλήρως σαφείς, αλλά η θεωρείται ότι η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν όχι μόνο την καρδιά, αλλά και τον εγκέφαλο. «Τα ισχυρότερα δεδομένα που έχουμε υποδηλώνουν ότι ό,τι είναι καλό για την καρδιά σας είναι καλό για τον εγκέφαλό σας», επεσήμανε η Edelmayer.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει μέσω του «γνωστικού αποθέματος»: Τα άτομα με μεγαλύτερη εκπαίδευση μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να αντέξουν τις παθολογικές εγκεφαλικές αλλαγές που παρατηρούνται στην άνοια και να διατηρήσουν τη μνήμη και τις ικανότητές σκέψης τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι τα τρέχοντα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 9 Μαΐου στο JAMA Neurology και βασίζονται σε περισσότερους από 378.000 ενήλικες των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε μια ετήσια κυβερνητική έρευνα για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη διατροφή της μακροζωίας

Αυτές οι τροφές αποτρέπουν την άνοια

Αυξημένοι παράγοντες καρδιακού κινδύνου οδηγούν σε άνοια

Διερευνώντας τις φυλετικές διαφορές στον κίνδυνο άνοιας

Τα πρώιμα σημάδια της άνοιας και η σημασία της διάγνωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

50 νέες γονιδιωματικές περιοχές συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού

Μεταξύ των γενετικών παραλλαγών που εντοπίστηκαν πρόσφατα, αρκετές συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο ανάπτυξης θηλώδους νεφρικού καρκινώματος, του δεύτερου πιο συχνού υποτύπου καρκινώματος των νεφρικών κυττάρων.

Θεωρείται ο αλτρουισμός αφροδισιακός;

Αλτρουισμός σεξ: Ο αλτρουισμός, η ανιδιοτελής ανησυχία για την ευημερία των άλλων, διαθέτει μια μοναδική γοητεία που μπορεί να παρομοιαστεί με αφροδισιακό, πυροδοτώντας βαθιές συνδέσεις και καλλιεργώντας την οικειότητα μεταξύ των ατόμων.

Πώς η συμμετοχή σε αθλήματα μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών

Αθλητισμός υγεία: Ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι για την ψυχική υγεία των παιδιών, προσφέροντας πληθώρα πλεονεκτημάτων που εκτείνονται πολύ πέρα από τη φυσική κατάσταση.