ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανήσυχο πόδι: Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχου ποδιού και ποια τα συμπτώματά του;

Ανήσυχο πόδι: Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχου ποδιού και ποια τα συμπτώματά του;

Ανήσυχο πόδι: Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι μια κατάσταση που προκαλεί μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για κίνηση των ποδιών.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι μια κατάσταση που προκαλεί μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για κίνηση των ποδιών, συνήθως λόγω μιας άβολης αίσθησης. Συμβαίνει συνήθως τις βραδινές ή νυχτερινές ώρες όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε. Η μετακίνηση απαλύνει προσωρινά το δυσάρεστο συναίσθημα. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και γενικά επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνετε. Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, ο οποίος παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες. Απλά βήματα αυτοφροντίδας και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι η παρόρμηση για κίνηση των ποδιών. Τα κοινά συνοδευτικά χαρακτηριστικά του RLS περιλαμβάνουν:

  • Αισθήσεις που ξεκινούν κατά την ανάπαυση. Η αίσθηση συνήθως ξεκινά αφού μείνετε ξαπλωμένοι ή καθιστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σε αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή κινηματογράφο.
  • Ανακούφιση με κίνηση. Η αίσθηση του RLS μειώνεται με την κίνηση, όπως το τέντωμα, το τίναγμα των ποδιών, το βηματισμό ή το περπάτημα.
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων το βράδυ. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως τη νύχτα.
  • Νυχτερινή σύσπαση ποδιών. Το RLS μπορεί να σχετίζεται με μια άλλη, πιο κοινή πάθηση που ονομάζεται περιοδική κίνηση των άκρων του ύπνου, η οποία προκαλεί τα πόδια να συσπώνται και να κλωτσάνε, πιθανώς όλη τη νύχτα, ενώ κοιμάστε.

Οι άνθρωποι συνήθως περιγράφουν τα συμπτώματα του RLS ως συναρπαστικές, δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια ή τα πόδια. Συνήθως συμβαίνουν και στις δύο πλευρές του σώματος. Λιγότερο συχνά, οι αισθήσεις επηρεάζουν τα χέρια. Μερικές φορές οι αισθήσεις είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Τα άτομα με RLS συνήθως δεν περιγράφουν την πάθηση ως μυϊκή κράμπα ή μούδιασμα. Ωστόσο, περιγράφουν με συνέπεια την επιθυμία να κινηθούν τα πόδια. Είναι σύνηθες τα συμπτώματα να κυμαίνονται σε βαρύτητα. Μερικές φορές, τα συμπτώματα εξαφανίζονται για χρονικά διαστήματα και μετά επανέρχονται.

Μερικοί άνθρωποι με RLS δεν αναζητούν ποτέ ιατρική βοήθεια επειδή ανησυχούν ότι δεν θα τους πάρουν στα σοβαρά. Αλλά το RLS μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε RLS .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σύνδρομο του «καμένου στόματος» αποκαλύπτει υποκείμενες παθήσεις υγείας

Τι είναι το σύνδρομο ξένης προφοράς και πότε ήταν η πρώτη εμφάνισή του;

Τι είναι το σύνδρομο Williams και ποια είναι τα συμπτώματα;

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πώς λειτουργεί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα