ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύνδρομο καυσαλγίας: Το σύνδρομο του «καμένου στόματος» αποκαλύπτει υποκείμενες παθήσεις υγείας

Σύνδρομο καυσαλγίας: Το σύνδρομο του «καμένου στόματος» αποκαλύπτει  υποκείμενες παθήσεις υγείας

Σύνδρομο καυσαλγίας: Το σύνδρομο καμένου στόματος, αναφέρεται σε συνεχόμενο ή επαναλαμβανόμενο κάψιμο στο στόμα

Συχνά οι ιατρικές παθήσεις εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με την περιοχή του σώματος που επηρεάζεται. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, τα σημάδια μπορεί να φαίνονται εντελώς άσχετα. Το στόμα είναι ένα μέρος του σώματος που μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα προβλημάτων που ίσως δεν περιμένετε. Το σύνδρομο καμένου στόματος είναι ένα παράδειγμα αυτού.

Η καυσαλγία ή αλλιώς το σύνδρομο καμένου στόματος, αναφέρεται σε συνεχόμενο ή επαναλαμβανόμενο κάψιμο στο στόμα που δεν έχει προφανή αιτία. Αυτή η ενόχληση μπορεί να επηρεάσει τη γλώσσα, τα ούλα, τα χείλη, το εσωτερικό των μάγουλων, το πάνω μέρος του στόματός σας (ουρανίσκο) ή εκτεταμένες περιοχές ολόκληρου του στόματός σας. Η αίσθηση καψίματος μπορεί να είναι έντονη, σαν να ζεμάτισες το στόμα σου το κακό είναι ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη αιτία συχνά δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Αν και αυτό κάνει τη θεραπεία πιο δύσκολη, η στενή συνεργασία με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα με τα σημαντικότερα από αυτά να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα καψίματος ή εγκαυμάτων που επηρεάζει συχνότερα τη γλώσσα σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα χείλη, τα ούλα, τον ουρανίσκο, το λαιμό ή ολόκληρο το στόμα σας
  • Αίσθημα ξηροστομίας με αυξημένη δίψα
  • Αλλαγές γεύσης στο στόμα σας, όπως πικρή ή μεταλλική γεύση
  • Απώλεια γεύσης
  • Μυρμήγκιασμα, τσούξιμο ή μούδιασμα στο στόμα σας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλοι μπορεί να παρατηρήσουν ότι «έρχονται και φεύγουν» και μπορεί να διαρκέσουν από μήνες έως χρόνια. Από τι προκαλείται όμως το σύνδρομο του καυστικού στόματος; Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο καψίματος πιστεύεται ότι προκαλείται από προβλήματα με τη γεύση και τα αισθητήρια νεύρα του περιφερικού ή κεντρικού νευρικού συστήματος και αυτό είναι γνωστό ως σύνδρομο πρωτογενούς καψίματος στο στόμα. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε όταν αρχίσετε να έχετε κάποιο ή όλα από τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να ενημερωθείτε από αυτόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το σύνδρομο Williams και ποια είναι τα συμπτώματα;

Τι είναι το σύνδρομο Raynaud και πώς μας επηρεάζει;

Γιατί οι μητέρες πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα μόνες τους;

Τέσσερα από τα πιο σπάνια σύνδρομα στον κόσμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα