ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλεργίες: Έντονα συμπτώματα παρατηρούνται και το φθινόπωρο

Αλλεργίες: Έντονα συμπτώματα παρατηρούνται και το φθινόπωρο

Αλλεργίες: Οι πάσχοντες γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μόνο την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, επίσης, μπορεί να προκαλέσει φτάρνισμα και δυσκολία στην αναπνοή, όπως και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες. 

Οι πάσχοντες από αλλεργίες γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μόνο την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, επίσης, μπορεί να προκαλέσει φτάρνισμα και δυσκολία στην αναπνοή, όπως και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες. «Οι άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα αλλεργίας το φθινόπωρο, ακόμη κι αν είναι κυρίως αλλεργικοί στη γύρη την άνοιξη και το καλοκαίρι», είπε ο Δρ David Corry. Είναι καθηγητής ιατρικής στον τομέα της ανοσολογίας, αλλεργίας και ρευματολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Ανάμεσα στα φυσικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους πάσχοντες από αλλεργίες φέτος είναι η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο, είπε ο Κόρι. Αυτό έστειλε σωματίδια και αερολύματα στο περιβάλλον και θα μπορούσε να αλλάξει τον παγκόσμιο καιρό, συντομεύοντας ή επιμηκύνοντας τις επερχόμενες εποχές γύρης. Αυτές οι εποχές θα μπορούσαν να αλλάξουν περαιτέρω στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο ήταν και πιο ζεστό και πιο ξηρό φέτος, είπε ο Corry. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχής της αμβροσίας και βλέπουμε επίσης πολλά σπόρια μούχλας στον αέρα», είπε ο Κόρι.

«Αλλά αυτές οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες νωρίτερα φέτος θα μπορούσαν να σημαίνουν δυνητικά λιγότερη γύρη κέδρου αυτόν τον χειμώνα». Η εποχή των τυφώνων βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτά τα υγρά γεγονότα, μαζί με τις τροπικές καταιγίδες, μπορούν να προκαλέσουν τεράστια βροχή και να καταστρέψουν τη βλάστηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «άνθιση» μυκήτων και να αυξήσει τα σπόρια των μυκήτων στον αέρα, τα οποία επιδεινώνουν σημαντικά τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος για εβδομάδες ή και μήνες. Τα ψυχρά μέτωπα που φέρνουν καταιγίδες και άνεμο μπορούν να ξεσηκώσουν αμβροσία και γύρη από τις προηγούμενες εποχές.

Αυτά μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις. Το «άσθμα καταιγίδας» είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει όσους έχουν άσθμα. “Εάν είστε αλλεργικοί στη μούχλα ή έχετε άσθμα που σχετίζεται με τη μούχλα, αυτά μπορεί να επιδεινωθούν δραματικά πολύ γρήγορα και αυτό αποτελεί πραγματική απειλή για την υγεία”, είπε ο Corry. «Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους λίγο μετά τις καταιγίδες και εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει ή έχει ζημιά από νερό οποιουδήποτε είδους, επισκευάστε το αμέσως για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας». Οι άνθρωποι που ζουν με αλλεργίες θα κάνουν το καλύτερο για να τους κρατήσουν έξω από το σπίτι. Το ντους μετά από εξωτερικό χώρο μπορεί να βοηθήσει στο πλύσιμο των μικρών σωματιδίων από τα μαλλιά και το δέρμα.

Θα πρέπει επίσης να πλένετε ρούχα που φοράτε έξω. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αλλεργίας, ο Corry πρότεινε μια ποικιλία θεραπειών. Τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά που δεν προκαλούν υπνηλία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ρινικά στεροειδή. Οι ρινικές εκπλύσεις αποστραγγίζουν τις ρινικές διόδους με αλατούχο διάλυμα. Επισκεφτείτε το γιατρό σας για τα συνταγογραφούμενα εισπνεόμενα στεροειδή ή άλλους τύπους φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, εάν οι λύσεις που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή δεν επαρκούν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αλλεργική ρινίτιδα οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα άσθματος

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τη γρίπη φέτος; Οι γιατροί αποκαλύπτουν την απόφασή τους

Γιατί νιώθετε ότι τα μάτια σας έχουν πάρει φωτιά;

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν στοχεύοντας το μικροβίωμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοιχτό πρόγραμμα κατάρτισης για 2000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης