Ψυχική Υγεία

Αλλεργίες: Ποιος είναι ο κρυφός τους αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Αλλεργίες: Ποιος είναι ο κρυφός τους αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Αλλεργίες: Αν και είναι κοινές, οι αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώσει τις καθημερινές του εργασίες και τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν στην αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Αυτό το άρθρο εξετάζει την επίδραση των αλλεργιών στην ψυχική υγεία. Τι λέει η έρευνα;

Οι αλλεργίες είναι πολύ διαδεδομένες. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας κάθε χρόνο. Τα άτομα που ζουν με αλλεργίες μπορεί να είναι επιρρεπή σε διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη. Η συσχέτιση μεταξύ ψυχικής υγείας και αλλεργιών είναι μια συνεχής συζήτηση, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν ρίξει φως σε παραλληλισμούς που μπορεί να βελτιώσουν τη θεραπεία για τους ασθενείς. Οι ίδιες οι αλλεργίες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί η ιατρική κοινότητα να επεκτείνει τη συζήτηση για να αποφύγει τον στιγματισμό των αλλεργιών;

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φλεγμονώδεις ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο σώμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, παίζοντας ρόλο στην ανάπτυξη κατάθλιψης και άγχους. Ομοίως, για ένα άτομο που ζει με μια πάθηση ψυχικής υγείας, τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Μια μελέτη του 2019 από την Ιατρική Σχολή Sackler στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Ισραήλ, και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι το ατοπικό έκζεμα σχετίζεται με 14% αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 17% στον κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης άγχους.

Τα συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν μια εξωτερική και αισθητή αντίδραση από το σώμα. Κατά συνέπεια, έως και το 53% των ενηλίκων που ζουν με αλλεργίες αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απομόνωση και χαμηλότερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας από την Allergy UK. Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τους τακτικούς κύκλους ύπνου συμβάλλοντας στη σωματική κόπωση και στην επιδείνωση των συνθηκών ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από το Allergy UK, το 52% των ανθρώπων που ζουν με αλλεργίες ένιωσαν την ανάγκη να υποβαθμίσουν τα συμπτώματα λόγω του φόβου επίκρισης από την οικογένεια, τους φίλους ή τον εργοδότη που οδηγεί σε συναισθήματα φόβου, απομόνωσης και κατάθλιψης.

Οι γονείς των παιδιών με αλλεργίες αντιμετωπίζουν επίσης ψυχικούς στρεσογόνους παράγοντες, με το 54% να δείχνει ότι ένιωθαν άγχος μήπως τα παιδιά τους είχαν μια πιθανή αλλεργική αντίδραση ενώ γευμάτιζαν έξω από το σπίτι. Για τα παιδιά, τα σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να επηρεάσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Μια μελέτη του 2016 που εξέτασε τις αλλαγές συμπεριφοράς παιδιών με αλλεργικές ασθένειες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «[ο] αυξανόμενος αριθμός αλλεργικών ασθενειών με εσωτερικευμένες συμπεριφορές στην ηλικία των 7 ετών έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις», καθώς τα παιδιά θα μπορούσαν να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.

Μια μελέτη του 2018 βρήκε επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των εποχιακών αλλεργιών και των διαταραχών της διάθεσης. Μια σημαντική επίδραση αυτής της μελέτης είναι η ανάγκη για έγκαιρη ολοκληρωμένη φροντίδα με την παραπομπή και τον έλεγχο παιδιών και νεαρών ενηλίκων με αλλεργίες για παθήσεις ψυχικής υγείας ως προληπτικό μέτρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα διαχειριστείτε τις εποχικές εξάρσεις άσθματος

Άσθμα & αλλεργίες αυξάνουν τους καρδιακούς κινδύνους

Οι στάσεις των άλλων επηρεάζουν σοβαρά την ψυχική υγεία ατόμων με αλλεργία

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Το 60% των ασθενών διαγιγνώσκεται με μη ελεγχόμενο άσθμα

Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την επιδείνωση της αλλεργικής ρινίτιδας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία κατάθλιψης

Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας μεταξύ 53% και 127% και κατάθλιψης κατά 54% έως 132%, έδειξε έκθεση ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε σήμερα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί γιατί συμβαίνει αυτό και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η διπολική διαταραχή.