ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ακτινοβολία Πηγές: Τι συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε αυτή;

Ακτινοβολία Πηγές: Τι συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε αυτή;

Ο μέσος άνθρωπος δεν εκτίθεται καθημερινά και για πολλά χρόνια σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Μάλιστα, η τυπική καθημερινή έκθεση στα διάφορα είδη ακτινοβολίας δεν «καταγράφεται» καν από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ακτινοβολία Πηγές: Υπάρχουν γύρω μας φυσικές και τεχνητές πηγές ακτινοβολίας και μάλιστα ορισμένες από αυτές είναι χρήσιμες και απαραίτητες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στον τομέα της Ιατρικής.

Μια πηγή ακτινοβολίας που όλοι γνωρίζουμε είναι ο ιατρικός εξοπλισμός της ακτινογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας.

Ποιες είναι οι βασικότερες πηγές ακτινοβολίας γύρω μας και τι συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε καθεμιά από αυτές;

Μορφές και πηγές ακτινοβολίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 80% της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ο άνθρωπος σε ετήσια βάση προέρχεται από φυσικές πηγές, επίγειες ή συμπαντικές.

Πρόκειται για ιονίζουσα ακτινοβολία από ραδιενεργά υλικά που βρίσκονται στο περιβάλλον, όπως το Ραδόνιο, ή από ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία. Ιονίζουσα ακτινοβολία απελευθερώνεται επίσης από διαδικασίες όπως οι ιατρικές εξετάσεις, η εξόρυξη άνθρακα και πετρελαίου αλλά και οι πυρηνικές δοκιμές.

Η ιονίζουσα ακτινοβολία συνδέεται με βλάβες στο DNA και άλλες βασικές μοριακές δομές στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Επίπεδα ασφαλούς έκθεσης

Οι περισσότεροι επίσημοι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προάσπισης της δημόσιας υγείας, όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), συμφωνούν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής ούτε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Ωστόσο, ο μέσος άνθρωπος δεν εκτίθεται καθημερινά και για πολλά χρόνια σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Μάλιστα, η τυπική καθημερινή έκθεση στα διάφορα είδη ακτινοβολίας δεν «καταγράφεται» καν από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η επίδραση της ακτινοβολίας στο σώμα υπολογίζεται σε μονάδες Sievert (Sv). Απλές καθημερινές δραστηριότητες συνεπάγονται έκθεση από 0,05 microsievert (1 μSv = 0,000001 Sv) έως 40 microsievert, ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενδεχομένως απειλή για την υγεία.

Σε περίπτωση έκθεσης λόγω μεμονωμένου συμβάντος, όπως μια πυρηνική έκρηξη, αρνητικές επιπτώσεις διαπιστώνονται στο 1 Sv. Ο θάνατος είναι πιθανός στα 4 Sv χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση και βέβαιος στα 8 Sv, τα οποία θεωρούνται ποσά ασύλληπτα για το μέσο άνθρωπο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Προειδοποίηση ΙΣΑ για τη χρήση κινητού από παιδιά

Πώς ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να πλήξει την υγεία σας

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ακτινοβολία

Προστασία από Wi-Fi, κινητά και ασύρματα – Απλές οδηγίες για την υγεία μας

Η απαισιόδοξη πρόβλεψη Σαρηγιάννη για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη: Σύμφωνα με τον καθηγητή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει "στα κόκκινα" μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Περισσότεροι κίνδυνοι επιπλοκών για τις γυναίκες μετά από καρδιακή προσβολή

Καρδιακή Προσβολή Γυναίκες: Μια νέα μελέτη από την American Heart Association (AHA) διαπίστωσε ότι οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερα καρδιακά προβλήματα μετά από επιβίωση από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους άνδρες.

Απεργία πείνας νοσηλευτή του Νοσοκομείου Λάρισας

Ο συνάδελφος προέβη σε αυτήν τη μορφή διαμαρτυρίας για την ανάδειξη των δυσμενών συνθηκών εργασίας και νοσηλείας. Για την ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων σε όλους. Ο αγώνας του συναδέλφου είναι δίκαιος και το μήνυμα εστάλη στους αρμόδιους

Οι μύθοι του sexting

Sexting: Ποια είναι τα συνήθη ψέματα που το συνοδεύουν. Το Sexting είναι μια ολοένα και πιο κοινή πρακτική, που ευνοείται από νέες μορφές επικοινωνίας. Οι μύθοι του sexting συμβάλλουν σε αυτήν την πρακτική να θεωρείται από πολλούς ως επιβλαβείς. Αλλά, αν το κάνουμε λαμβάνοντας κάποια προληπτικά μέτρα, μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις πρακτικές χωρίς να […]

Φάσεις που περνούν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες σε μια σεξουαλική συνάντηση

Σεξ άνδρας- γυναίκα: Σεξουαλική απόκριση. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τις φάσεις που περνούν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες σε μια σεξουαλική συνάντηση, και με αυτό διαλύουμε ορισμένους μύθους που μπόρεσαν να ενισχύσουν η σεμνότητα και η ντροπή. Οι πρόδρομοι της μελέτης της σεξουαλικής απόκρισης γυναικών και ανδρών και μετά από 12 χρόνια […]