ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αξονική Τομογραφία Παιδιά: Μία μόνο ενέχει χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο, αλλά 4 ή περισσότερες τον αυξάνουν

Αξονική Τομογραφία Παιδιά: Μία μόνο ενέχει χαμηλό κίνδυνο για καρκίνο, αλλά 4 ή περισσότερες τον αυξάνουν

"Οι γονείς και οι παιδιατρικοί ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται καλά για τους κινδύνους και τα οφέλη πριν από τις ακτινολογικές διαδικασίες και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την απεικόνιση".

Αξονική Τομογραφία Παιδιά: Για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, μία μόνο αξονική τομογραφία (CT) δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο, λευχαιμίας ή λεμφώματος, αλλά η έκθεση σε 4 ή περισσότερες τομογραφίες πριν από την ενηλικίωση υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου Journal (CMAJ). Η αξονική τομογραφία στα παιδιά έχει αυξηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους καρκίνου από αυτές τις τομογραφίες σε αυτή τη συνομοταξία.

Οι αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ακτινοβολία χαμηλής δόσης που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα. Για να κατανοήσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ των αξονικών τομογραφιών και ορισμένων τύπων καρκίνου και όγκων, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 7807 παιδιά στην Ταϊβάν που διαγνώστηκαν με ενδοκρανιακούς όγκους, λευχαιμία ή λέμφωμα μεταξύ 2000 και 2013 και αντιστοιχίστηκαν με 78 057 άτομα ελέγχου στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας της Ταϊβάν. Συνέκριναν τα ποσοστά όγκων για όσους είχαν κάνει αξονική τομογραφία σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει. Διαπίστωσαν ότι για 1 αξονική τομογραφία, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για κανέναν από τους καρκίνους σε σύγκριση με τη μη έκθεση. Τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε 2 έως 3 αξονικές τομογραφίες είχαν αυξημένο κίνδυνο ενδοκρανιακών όγκων- εκείνα που υποβλήθηκαν σε 4 ή περισσότερες αξονικές τομογραφίες είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο ενδοκρανιακών όγκων, λευχαιμίας και μη-Hodgkin λεμφώματος.

“Η εργασία μας ενισχύει τη σημασία των στρατηγικών ακτινοπροστασίας, με τις οποίες ασχολείται ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας”, γράφει ο Δρ Yu-Hsuan Joni Shao, Κολέγιο Ιατρικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ταϊπέι,Ταϊβάν, με τους συν-συγγραφείς. “Θα πρέπει να αποφεύγονται οι περιττές αξονικές τομογραφίες και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθενείς που χρειάζονται επαναλαμβανόμενες αξονικές τομογραφίες”. Τα μικρότερα παιδιά φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου από τις επαναλαμβανόμενες αξονικές τομογραφίες. “Οι γονείς και οι παιδιατρικοί ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται καλά για τους κινδύνους και τα οφέλη πριν από τις ακτινολογικές διαδικασίες και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την απεικόνιση”. Παρόλο που αυτοί οι όγκοι και οι καρκίνοι είναι σπάνιοι, οι συγγραφείς προτρέπουν για προσεκτική χρήση αυτής της τεχνολογίας και προτείνουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης τεχνικών μείωσης της ακτινοβολίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι επικίνδυνες οι συχνές αξονικές τομογραφίες;

Τι είναι η διαγνωστική εξέταση θώρακος χωρίς ακτινοβολία;

Οι ειδικοί απαντούν στο ερώτημα αξονική ή μαγνητική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Νιώστε σέξι ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Αγκαλιάστε τις αλλαγές στο σώμα σας, επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα και δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι.