ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αιμοσφαιρίνη: Η ανακάλυψή της στην επιδερμίδα ρίχνει νέο φως στις προστατευτικές ιδιότητες του δέρματός μας

Αιμοσφαιρίνη: Η ανακάλυψή της στην επιδερμίδα ρίχνει νέο φως στις προστατευτικές ιδιότητες του δέρματός μας

Επομένως, η έκφραση της αιμοσφαιρίνης από τα κερατινοκύτταρα αντιπροσωπεύει έναν ενδογενή αμυντικό μηχανισμό κατά της γήρανσης του δέρματος και του καρκίνου του δέρματος», καταλήγει ο καθηγητής Amagai.

Αιμοσφαιρίνη: Οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι η αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια όπου δεσμεύει το οξυγόνο, υπάρχει επίσης στην επιδερμίδα, τον πιο εξωτερικό ιστό του σώματός μας. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Περιοδικό της Ερευνητικής Δερματολογίας (Journal of Investigative Dermatology) παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις ιδιότητες του προστατευτικού εξωτερικού στρώματος του δέρματός μας.

Αυτή η έρευνα οδηγήθηκε από μια περιέργεια για το πώς η επιδερμίδα προστατεύει το ευαίσθητο σώμα μας από το περιβάλλον και ποια απροσδόκητα μόρια εκφράζονται στην επιδερμίδα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν την πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνη α στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας και στους θύλακες των τριχών. Αυτά τα απροσδόκητα στοιχεία προσθέτουν μια νέα πτυχή στην κατανόηση της λειτουργίας των αμυντικών μηχανισμών του δέρματός μας. Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Masayuki Amagai, MD, Ph.D., Τμήμα Δερματολογίας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Keio, Τόκιο και Εργαστήριο Ομοιόστασης του Δέρματος, Κέντρο RIKEN για Ολοκληρωμένες Ιατρικές Επιστήμες, Γιοκοχάμα εξηγεί: «Η επιδερμίδα αποτελείται από κερατινοποιημένο στρωματοποιημένο πλακώδες επιθήλιο, το οποίο αποτελείται κυρίως από κερατινοκύτταρα. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει την έκφραση διαφόρων γονιδίων με προστατευτικές λειτουργίες στα κερατινοκύτταρα κατά τη διαφοροποίησή τους και το σχηματισμό του εξωτερικού φραγμού του δέρματος. Ωστόσο, άλλα γονίδια που σχετίζονται με τον φραγμό διέφευγαν από προηγούμενη ανίχνευση λόγω δυσκολιών απόκτησης επαρκών ποσοτήτων απομονωμένων τελικώς διαφοροποιημένων κερατινοκυττάρων για ανάλυση μεταγραφομετρίας.” Η αιμοσφαιρίνη δεσμεύει αέρια όπως το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του αζώτου και είναι φορέας σιδήρου μέσω του συμπλέγματος αίμης. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν την επιδερμική αιμοσφαιρίνη πρωταρχικό υποψήφιο για αντιοξειδωτική δράση και πιθανώς άλλους ρόλους στη λειτουργία φραγμού.

Ο καθηγητής Amagai συνεχίζει: “Διεξάγαμε μια συγκριτική μεταγραφική ανάλυση ολόκληρης και της άνω επιδερμίδας, τα οποία διαχωρίστηκαν ενζυματικά ως κυτταρικά φύλλα από το δέρμα του ανθρώπου και του ποντικού. Ανακαλύψαμε ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης ήταν πολύ ενεργά στο άνω μέρος του Για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας, χρησιμοποιήσαμε ανοσοχρώση για να απεικονίσουμε την παρουσία της πρωτεΐνης αιμοσφαιρίνης α στα κερατινοκύτταρα της άνω επιδερμίδας. «Η μελέτη μας έδειξε ότι η επιδερμική αιμοσφαιρίνη ρυθμίστηκε προς τα πάνω από το οξειδωτικό στρες και ανέστειλε την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου σε καλλιέργειες ανθρώπινων κερατινοκυττάρων. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η αιμοσφαιρίνη α προστατεύει τα κερατινοκύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προέρχεται από εξωτερικές ή εσωτερικές πηγές, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η βλάβη λειτουργίας, αντίστοιχα. Επομένως, η έκφραση της αιμοσφαιρίνης από τα κερατινοκύτταρα αντιπροσωπεύει έναν ενδογενή αμυντικό μηχανισμό κατά της γήρανσης του δέρματος και του καρκίνου του δέρματος», καταλήγει ο καθηγητής Amagai.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έλλειψη σιδήρου και πνευματική υγεία

Γλυκοζυλίωση & πρόωρη γήρανση του δέρματος

Το οξύμωρο της διατροφής των ανεπτυγμένων χωρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.