ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αδενοϊός παιδιά: Συμπτώματα και συμβουλές πρόληψης που πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ασθένεια

Αδενοϊός παιδιά: Συμπτώματα και συμβουλές πρόληψης που πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ασθένεια

Αδενοϊός παιδιά: Ο αδενοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ασθένεια, παρά τη σπανιότητα των σοβαρών συμπτωμάτων

Μετά τον Covid και τον δάγκειο πυρετό, ο αδενοϊός είναι μια σημαντική ανησυχία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ασθένεια του αδενοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε παιδιά ανά τον κόσμο αλλά και πολλά περισσότερα κρούσματα αναφέρονται καθημερινά. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι σε κάθε χώρα έχουν ζητήσει από τους ανθρώπους να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις και να προσέχουν τα συμπτώματα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους από την ασθένεια.

Τι είναι ο αδενοϊός;

Οι αδενοϊοί είναι ιοί DNA που μετά τη μόλυνση πολλαπλασιάζονται στην αναπνευστική μας οδό και στο γαστρεντερικό σύστημα. Είναι κοινοί ιοί που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με το κρυολόγημα που μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους σε διάφορους τομείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις αδενοϊού, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κοινό κρυολόγημα, ροζ μάτια, πνευμονία και οξεία βρογχίτιδα. Ωστόσο, μπορεί να μην προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σύμφωνα με το CDC.

Συμπτώματα αδενοϊού

Ο αδενοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ασθένεια, παρά τη σπανιότητα των σοβαρών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι λοιμώξεις από αδενοϊούς μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική ασθένεια σε όσους έχουν ήδη αναπνευστική ή καρδιακή νόσο , έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή και τα δύο. Μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα εάν μολυνθείτε με αδενοϊό, όπως επισημαίνει ο ειδικός:

 • Βήχας
 • Κοινό κρυολόγημα
 • Χαλαρές κινήσεις
 • Κοιλιακή άνεση
 • Φούσκωμα
 • Ναυτία

Όπως κάθε άλλη ιογενής λοίμωξη, αυτά είναι τα κοινά συμπτώματα που βλέπουμε με τη μόλυνση από αδενοϊό μαζί με τον πυρετό. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πιο συχνά στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Είναι ο αδενοϊός μεταδοτική ασθένεια;

Ο αδενοϊός είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες του ιού. Μερικοί ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να φιλοξενούν τον ιό για εβδομάδες ή περισσότερο στις αμυγδαλές, τα αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή τα έντερα τους. Αυτά τα άτομα μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους.

Θεραπεία αδενοϊού

Ο Δρ Baidya μοιράζεται ότι δεν υπάρχει ειδικό αντιικό φάρμακο για τον αδενοϊό, γι’ αυτό και ο ασθενής λαμβάνει συμπτωματική θεραπεία. Η πλειονότητα των λοιμώξεων από αδενοϊό είναι μικρές και τις περισσότερες φορές, η ανάπαυση και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή τα αντιπυρετικά φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να προστατευθείτε από τον αδενοϊό:

 • Διατηρήστε μια αναπνευστική υγιεινή
 • Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μόλυνση
 • Πλύνετε τα χέρια σας
 • Τρώτε μια υγιεινή διατροφή
 • Ασκήσου τακτικά

Όλες αυτές οι προφυλάξεις θα σας βοηθήσουν να χτίσετε ισχυρότερη ανοσία, η οποία θα κρατήσει μακριά τις μολυσματικές ασθένειες. Έτσι, ακόμα κι αν μολυνθείτε, δεν θα είναι τόσο σοβαρό, αλλά ήπιο. Θα μπορούσε επίσης να είναι υποκλινικό χωρίς καθόλου συμπτώματα αυτού του ιού. Κάποιος με ιογενή λοίμωξη θα πρέπει τουλάχιστον να φορά μάσκα για να μην εξαπλωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιδημία της παιδικής ηπατίτιδας μπορεί να συνδέεται με τον αδενοϊό

Βάση για πολλά εμβόλια covid-19 oι αδενοϊοί

Εμβόλια αδενοιός: Ενεργοποιεί των μηχανισμό θρομβώσεων

Κοινός ιός στην πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με την κοιλιοκάκη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).

Είναι τελικά το πέος μυς ή όργανο;

Μύες πέος: Το πέος δεν μοιάζει με τα περισσότερα άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, καθώς μπορεί να πάρει  διαφορετικά σχήματα και μορφές μέσα σε λίγα λεπτά.