Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αδενοϊός παιδιά: Συμπτώματα και συμβουλές πρόληψης που πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ασθένεια

Αδενοϊός παιδιά: Συμπτώματα και συμβουλές πρόληψης που πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ασθένεια

Αδενοϊός παιδιά: Ο αδενοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ασθένεια, παρά τη σπανιότητα των σοβαρών συμπτωμάτων

Μετά τον Covid και τον δάγκειο πυρετό, ο αδενοϊός είναι μια σημαντική ανησυχία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ασθένεια του αδενοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε παιδιά ανά τον κόσμο αλλά και πολλά περισσότερα κρούσματα αναφέρονται καθημερινά. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι σε κάθε χώρα έχουν ζητήσει από τους ανθρώπους να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις και να προσέχουν τα συμπτώματα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους από την ασθένεια.

Τι είναι ο αδενοϊός;

Οι αδενοϊοί είναι ιοί DNA που μετά τη μόλυνση πολλαπλασιάζονται στην αναπνευστική μας οδό και στο γαστρεντερικό σύστημα. Είναι κοινοί ιοί που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με το κρυολόγημα που μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους σε διάφορους τομείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις αδενοϊού, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κοινό κρυολόγημα, ροζ μάτια, πνευμονία και οξεία βρογχίτιδα. Ωστόσο, μπορεί να μην προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σύμφωνα με το CDC.

Συμπτώματα αδενοϊού

Ο αδενοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή ασθένεια, παρά τη σπανιότητα των σοβαρών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι λοιμώξεις από αδενοϊούς μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική ασθένεια σε όσους έχουν ήδη αναπνευστική ή καρδιακή νόσο , έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή και τα δύο. Μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα εάν μολυνθείτε με αδενοϊό, όπως επισημαίνει ο ειδικός:

 • Βήχας
 • Κοινό κρυολόγημα
 • Χαλαρές κινήσεις
 • Κοιλιακή άνεση
 • Φούσκωμα
 • Ναυτία

Όπως κάθε άλλη ιογενής λοίμωξη, αυτά είναι τα κοινά συμπτώματα που βλέπουμε με τη μόλυνση από αδενοϊό μαζί με τον πυρετό. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πιο συχνά στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Είναι ο αδενοϊός μεταδοτική ασθένεια;

Ο αδενοϊός είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες του ιού. Μερικοί ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να φιλοξενούν τον ιό για εβδομάδες ή περισσότερο στις αμυγδαλές, τα αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή τα έντερα τους. Αυτά τα άτομα μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους.

Θεραπεία αδενοϊού

Ο Δρ Baidya μοιράζεται ότι δεν υπάρχει ειδικό αντιικό φάρμακο για τον αδενοϊό, γι’ αυτό και ο ασθενής λαμβάνει συμπτωματική θεραπεία. Η πλειονότητα των λοιμώξεων από αδενοϊό είναι μικρές και τις περισσότερες φορές, η ανάπαυση και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή τα αντιπυρετικά φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να προστατευθείτε από τον αδενοϊό:

 • Διατηρήστε μια αναπνευστική υγιεινή
 • Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μόλυνση
 • Πλύνετε τα χέρια σας
 • Τρώτε μια υγιεινή διατροφή
 • Ασκήσου τακτικά

Όλες αυτές οι προφυλάξεις θα σας βοηθήσουν να χτίσετε ισχυρότερη ανοσία, η οποία θα κρατήσει μακριά τις μολυσματικές ασθένειες. Έτσι, ακόμα κι αν μολυνθείτε, δεν θα είναι τόσο σοβαρό, αλλά ήπιο. Θα μπορούσε επίσης να είναι υποκλινικό χωρίς καθόλου συμπτώματα αυτού του ιού. Κάποιος με ιογενή λοίμωξη θα πρέπει τουλάχιστον να φορά μάσκα για να μην εξαπλωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιδημία της παιδικής ηπατίτιδας μπορεί να συνδέεται με τον αδενοϊό

Βάση για πολλά εμβόλια covid-19 oι αδενοϊοί

Εμβόλια αδενοιός: Ενεργοποιεί των μηχανισμό θρομβώσεων

Κοινός ιός στην πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με την κοιλιοκάκη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλο και περισσότεροι έφηβοι κάνουν σεξ κάτω από την ηλικία των 13 ετών

Έρευνα σεξ: Σύμφωνα με νέα έρευνα, όλο και περισσότερα αγόρια στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν σεξ πριν κλείσουν τα 13. Οι αρχές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά, καλώντας έτσι τους γονείς να το γνωρίζουν.

Ποια τα συμπτώματα, οι αιτίες και η θεραπεία της ιστριονικής προσωπικότητας;

Ιστριονικής προσωπικότητας: Η διαταραχή ιστριονικής προσωπικότητας (HPD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από πρότυπα υπερβολικής αναζήτησης προσοχής, συναισθηματικότητας και συμπεριφοράς που είναι συχνά δραματική, σαγηνευτική ή προκλητική

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Οι θρεπτικές ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρέατος

Κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας, το οποίο περιλαμβάνει βοδινό, χοιρινό, αρνί και μοσχαρίσιο κρέας, προσφέρει πολλά διατροφικά οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Κατανόηση του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών

Ανήσυχα πόδια: Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS), γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση των ποδιών, που συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστες αισθήσεις.

Close Icon