ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

9 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

9 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

9 Μαρτίου: Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού μαθαίνοντας περισσότερα για τα νεφρά σας και πώς να τα διατηρείτε υγιή και χαρούμενα για τα επόμενα χρόνια!

Τα νεφρά σας είναι καλά; Αυτό φαίνεται να είναι το ερώτημα της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νεφρικών Ιδρυμάτων (IFKF). Αυτοί είναι οι δύο οργανισμοί που δημιούργησαν την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η εκπαίδευση, η αξιολόγηση και η δωρεά είναι θέματα που τείνουν να τονίζονται με τα χρόνια από τη δημιουργία του.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2006 με την παραπάνω ερώτηση – Είναι καλά τα νεφρά σας; Η ιδέα ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος για τη σημασία της υγείας των νεφρών και να μειωθεί ο αντίκτυπος της νεφρικής νόσου και άλλων καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με αυτές, είναι αυτό που ώθησε το ISN και το IFKF να συνεργαστούν και να κάνουν τη διαφορά.

Ο στόχος που καθιερώθηκε ήταν να ευαισθητοποιήσουμε για το τι κάνουν τα νεφρά μας και τι μπορεί να συμβεί όταν δεν λειτουργούν σωστά. Προσπαθούν να διδάξουν τους παράγοντες κινδύνου και να κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο σε όσους κινδυνεύουν για Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Η πρόληψη είναι ο κύριος γενικός στόχος διδάσκοντας τις κοινότητες πώς να διατηρούν τους παράγοντες κινδύνου όσο το δυνατόν χαμηλότερους.

Με σεβασμό, η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού αφορά και τη δωρεά. Οι επαγγελματίες μεταμοσχεύσεων χρησιμοποιούν την ημέρα για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους σχετικά με την ανάγκη για δωρεά οργάνων. Αυτή είναι μια απόφαση που αν αφεθεί μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να είναι δύσκολη και επίπονη για τις οικογένειες. Αλλά τα άτομα μπορούν εύκολα να γνωστοποιήσουν τις επιθυμίες τους και στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το αναγνωρίσουν στην ταυτότητά τους. Αυτές οι δωρεές μπορούν να επαναφέρουν τη χαρά της ζωής σε κάποιον που πάσχει από νεφρική νόσο.

Πώς να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Σε όλο τον κόσμο, οι εορτασμοί παίρνουν διαφορετικές μορφές, από δωρεάν προβολές μέχρι μαραθώνιους Zumba! Η κοινότητά σας σχεδιάζει μια εκδήλωση; Γιορτάστε παρευρεθείτε και μάθετε περισσότερα! Γνωρίζετε ποιος είναι ο προσωπικός σας κίνδυνος για Χρόνια Νεφρική Νόσο; Εάν όχι, χρησιμοποιήστε αυτήν την υπενθύμιση για να κλείσετε ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας και να το μάθετε.

Σύμφωνα με το worldkidneyday.org, υπάρχουν 8 χρυσοί κανόνες για την υγεία των νεφρών.

  • Διατηρήστε τακτικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Περίπου το 50% των ατόμων με Διαβήτη θα αναπτύξουν νεφρική βλάβη. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τον έλεγχο!
  • Μείνετε σε φόρμα και δραστήριοι. Το να παραμείνετε δραστήριοι βοηθάει σε πολλούς τομείς να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή, καθώς επίσης προάγει τη θετική διάθεση και την απώλεια βάρους.
  • Τρώτε υγιεινά και κρατήστε υπό έλεγχο το βάρος σας. Το να κάνετε καλές διατροφικές επιλογές θα συμβαδίσει με το να παραμείνετε δραστήριοι για να μειώσετε το βάρος και να ενθαρρύνετε την καλή υγεία.

  • Νερό, νερό, νερό! Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι καλό για το δέρμα σας καθώς και για τα νεφρά σας. Η ενυδάτωση απομακρύνει τις τοξίνες από τα νεφρά και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης λίθων στα νεφρά.
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα! Το κάπνισμα είναι κακό από πολλές απόψεις, αλλά για τα νεφρά, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε αυτά αυξάνεται κατά 50% για τους καπνιστές.
  • Μείνετε μακριά από φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για χρόνια προβλήματα. Πολλά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας εάν λαμβάνονται τακτικά. Είναι εντάξει να παίρνετε για επείγοντα περιστατικά, αλλά δείτε έναν γιατρό εάν έχετε χρόνιο πόνο για επιλογές που δεν θα προκαλέσουν βλάβη.

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού μαθαίνοντας περισσότερα για τα νεφρά σας και πώς να τα διατηρείτε υγιή και χαρούμενα για τα επόμενα χρόνια!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς γίνεται η εξέταση για το ουρικό οξύ;

Λύση ιατρικού μυστηρίου 80 ετών σχετικά με την αιτία της θανατηφόρας νεφρικής βλάβης στα παιδιά

5 Λόγοι για να διατηρείτε την πίεσή σας σε φυσιολογικά επίπεδα

Τροφές που είναι πλούσιες σε Κάλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.