ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

3η Ηλικία: Ποιους ειδικούς κινδύνους ενέχουν τα φάρμακα για τους ηλικιωμένους;

3η Ηλικία: Ποιους ειδικούς κινδύνους ενέχουν τα φάρμακα για τους ηλικιωμένους;

3η Ηλικία: Για πολλούς ηλικιωμένους, η ανάγκη για συνταγογραφούμενο φάρμακο είναι σχεδόν τόσο αναπόφευκτη όσο τα γκρίζα μαλλιά και τα γυαλιά ανάγνωσης.

Για πολλούς ηλικιωμένους, η ανάγκη για συνταγογραφούμενο φάρμακο είναι σχεδόν τόσο αναπόφευκτη όσο τα γκρίζα μαλλιά και τα γυαλιά ανάγνωσης. Τα δύο τρίτα όλων των ηλικιωμένων λαμβάνουν τουλάχιστον ένα φάρμακο κάθε μέρα και το 25 τοις εκατό παίρνει τρία ή περισσότερα. Πολλοί ηλικιωμένοι οφείλουν τη ζωή τους, ή τουλάχιστον τον τρόπο ζωής τους, σε φάρμακα, αλλά οι θεραπείες μπορεί επίσης να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Κίνδυνοι φαρμάκων

Ως ηλικιωμένος, είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Όχι μόνο τα άτομα στην ηλικιακή σας ομάδα παίρνουν περισσότερα φάρμακα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, αλλά είστε επίσης πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις των φαρμάκων. Κάθε χρόνο, στην πραγματικότητα, περισσότεροι από 9 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από παρενέργειες ή έχουν αρνητική αντίδραση στη φαρμακευτική αγωγή. Ευτυχώς, μερικά απλά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε τον κίνδυνο από τα ναρκωτικά σας.

Πώς μπορώ να μάθω για πιθανούς κινδύνους από τα φάρμακά μου;

Το πρώτο βήμα για να παραμείνετε ασφαλείς είναι η κατανόηση των κινδύνων. Διαβάστε τις προειδοποιητικές ετικέτες σε όλα τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και ρωτήστε το γιατρό σας για τις παρενέργειες όλων των συνταγών σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δύο κοινά φάρμακα, το ηρεμιστικό διαζεπάμη (Valium) και το παυσίπονο προποξυφαίνη (Darvon), θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ως ακατάλληλα για άτομα άνω των 65 ετών. Εάν ο γιατρός σας προτείνει ένα τέτοιο φάρμακο, ζητήστε του μια εναλλακτική.

Θα πρέπει επίσης να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν τα φάρμακά σας μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Οι αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα αποτελούν σοβαρή ανησυχία για τους ηλικιωμένους. σύμφωνα με το Συμβούλιο για την Οικογενειακή Υγεία, σχεδόν το 40 τοις εκατό όλων των φαρμακευτικών αντιδράσεων που αναφέρονται κάθε χρόνο αφορούν άτομα άνω των 60 ετών. Μια μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι το ένα τρίτο των επισκέψεων στα επείγοντα για παρενέργειες από φάρμακα μεταξύ αυτών των 65 ή μεγαλύτερα οφείλονται σε τρία φάρμακα: την ινσουλίνη, τη βαρφαρίνη (αραιωτικό του αίματος) και τη διγοξίνη (ένα φάρμακο για την καρδιά). Μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να παίρνετε τα φάρμακά σας με ασφάλεια και πώς να ανιχνεύσετε έγκαιρα τυχόν αντιδράσεις.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει για κάθε συνταγογραφούμενο και μη συνταγογραφούμενο φάρμακο που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών θεραπειών και των συμπληρωμάτων διατροφής — ακόμα και για την καθημερινή σας πολυβιταμίνη.

Πώς μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου με ασφάλεια;

Ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες του γιατρού σας. Αυτό ακούγεται αρκετά βασικό, αλλά όπως αναφέρεται στο American Family Physician, το 21 έως 55 τοις εκατό όλων των ηλικιωμένων ενηλίκων αποτυγχάνουν να πάρουν τα φάρμακά τους ή να τα παίρνουν σε λάθος ώρες ή σε λάθος ποσότητες. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε πώς και πότε να παίρνετε όλα τα φάρμακά σας. Ζητήστε από τον γιατρό σας να γράψει τις οδηγίες, εάν χρειάζεται, για να βεβαιωθείτε ότι θα τις θυμάστε.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ανάγνωση των ετικετών, ζητήστε τον τύπο μεγάλης εκτύπωσης στις ετικέτες συνταγών σας. Ένας μεγεθυντικός φακός και ένα έντονο φως μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Μην πιάνετε τα φάρμακά σας στο σκοτάδι — είναι πολύ εύκολο να τα ανακατέψετε. Αναπτύξτε ένα σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας ταξινομώντας τα φάρμακά σας σε ξεχωριστά πιάτα, ένα για τα πρωινά χάπια και ένα για τα βραδινά. (Ο γιατρός σας μπορεί να έχει δίσκους ταξινόμησης χαπιών που μπορεί να συστήσει.) Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να γυρίζετε το μπουκάλι του φαρμάκου σας ανάποδα κάθε φορά που παίρνετε ένα χάπι. Είναι μια εύκολη υπενθύμιση ότι έχετε ήδη πάρει αυτό το φάρμακο.

  • Συνεχίζετε πάντα να παίρνετε ένα φάρμακο έως ότου ο γιατρός σας πει ότι είναι ώρα να το σταματήσετε. (Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ασυνήθιστες παρενέργειες.) Η διακοπή όταν «αισθάνεστε καλύτερα» μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες επιπλοκές.
  • Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης στα μπουκάλια του φαρμάκου σας και πετάξτε οτιδήποτε έχει περάσει την ακμή του. Μην πάρετε το συνταγογραφούμενο φάρμακο κανενός άλλου ή μην δώσετε το δικό σας σε άλλους.
  • Αποθηκεύστε τα φάρμακά σας σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. (Το ντουλάπι φαρμάκων στο μπάνιο σας δεν είναι καλή επιλογή. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι προσβάσιμα από οποιαδήποτε μικρά χεράκια, όπως τα εγγόνια σας.)

  • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες — συμπεριλαμβανομένης της ζάλης, της δυσκοιλιότητας, της ναυτίας, των αλλαγών στον ύπνο, της διάρροιας, της ακράτειας, της θολής όρασης, των αλλαγών στη διάθεση ή του εξανθήματος — μετά τη λήψη ενός φαρμάκου.
  • Λάβετε ένα αντίγραφο του πλήρους ιατρικού σας φακέλου για να το δώσετε σε οποιονδήποτε νέο γιατρό ή ειδικό που βλέπετε.
  • Φροντίστε να τους υπενθυμίζετε για τυχόν φάρμακα, χρόνιες παθήσεις και αλλεργίες σε φάρμακα για τα οποία γνωρίζετε.
  • Εάν δυσκολεύεστε να πάρετε τα φάρμακά σας την ίδια ώρα κάθε μέρα, αγοράστε ένα χρονόμετρο που θα σβήνει σε καθορισμένες ώρες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

11 εκατ. ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ δεν θα αντέξουν οικονομικά την περίθαλψη έως το 2033

10 λεπτά περπάτημα την ημέρα βοηθούν τους ηλικιωμένους να ζήσουν περισσότερο

Είναι πράγματι η ηλικία απλώς μια κατάσταση του μυαλού;

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αριθμός ρεκόρ Αυστραλών με COVID-19 στα νοσοκομεία καθώς η Όμικρον καλπάζει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ραντεβού για φαγητό με κοιλιοκάκη είναι μια πρόκληση

Κοιλιοκάκη ραντεβού: Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη ανέφεραν διάφορες προκλήσεις όταν βγήκαν ραντεβού, κυρίως επικοινωνία των αναγκών τους και διαχείριση των συναισθημάτων λύπης, άγχους και αμηχανίας.