Γενικές Ειδήσεις

Tηλεοπτικές Παρουσιάστριες: Αψηφούν την εντολή των Ταλιμπάν να καλύψουν πρόσωπα στον αέρα

Tηλεοπτικές Παρουσιάστριες: Αψηφούν την εντολή των Ταλιμπάν να καλύψουν πρόσωπα στον αέρα

Ο Mohajir είπε ότι οι διαχειριστές μέσων ενημέρωσης και οι άνδρες κηδεμόνες των προκλητικών γυναικών παρουσιαστριών θα υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις εάν δεν τηρηθεί η εντολή.

Tηλεοπτικές Παρουσιάστριες: Παρουσιάστριες στα κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια του Αφγανιστάν βγήκαν στον αέρα το Σάββατο χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπό τους, αψηφώντας μια εντολή των Ταλιμπάν να κρύβουν την εμφάνισή τους για να συμμορφωθούν με το αυστηρό σήμα του Ισλάμ της ομάδας. Από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία πέρυσι, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει μια σειρά από περιορισμούς στην κοινωνία των πολιτών, πολλοί από τους οποίους επικεντρώθηκαν στη χαλιναγώγηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα εξέδωσε εντολή στις γυναίκες να καλύπτονται πλήρως δημόσια, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων τους, ιδανικά με την παραδοσιακή μπούρκα.

Το επίφοβο Υπουργείο Προαγωγής της Αρετής και Πρόληψης της Ανέχειας διέταξε τις γυναίκες παρουσιάστριες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους μέχρι το Σάββατο. Προηγουμένως έπρεπε να φορούν μόνο μαντίλα.

Αλλά οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς TOLOnews, Shamshad TV και 1TV μετέδωσαν ζωντανά προγράμματα το Σάββατο με εμφανή τα πρόσωπα γυναικών παρουσιαστριών. «Οι γυναίκες συνάδελφοί μας ανησυχούν ότι αν καλύψουν τα πρόσωπά τους, το επόμενο πράγμα που θα τους πουν είναι να σταματήσουν να εργάζονται», δήλωσε ο επικεφαλής των ειδήσεων του Shamshad TV, Abid Ehsas.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν τηρήσει την εντολή μέχρι στιγμής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το κανάλι είχε ζητήσει περαιτέρω συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για το θέμα.

Παραγγελίες των Ταλιμπάν όπως αυτή έχουν κάνει πολλές γυναίκες δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν από τότε που οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές επανήλθαν στην εξουσία, είπε μια γυναίκα παρουσιάστρια.

«Η τελευταία τους παραγγελία έχει ραγίσει τις καρδιές γυναικών παρουσιαστριών και πολλές πιστεύουν τώρα ότι δεν έχουν μέλλον σε αυτή τη χώρα», είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Σκέφτομαι να φύγω από τη χώρα. Διατάγματα όπως αυτό θα αναγκάσουν πολλούς επαγγελματίες να φύγουν». – «Εφαρμογή της παραγγελίας» –

Ο Mohammad Sadeq Akif Mohajir, εκπρόσωπος του υφυπουργείου, είπε ότι οι γυναίκες παρουσιάστριες παραβιάζουν την οδηγία των Ταλιμπάν.

«Εάν δεν συμμορφωθούν, θα μιλήσουμε με τους μάνατζερ και τους κηδεμόνες των παρουσιαστριών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όποιος ζει κάτω από ένα συγκεκριμένο σύστημα και κυβέρνηση πρέπει να υπακούει στους νόμους και τις εντολές αυτού του συστήματος, επομένως, πρέπει να εφαρμόζει την εντολή», είπε.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν να απολυθούν οι γυναίκες κυβερνητικοί υπάλληλοι εάν δεν τηρήσουν τον νέο κώδικα ενδυμασίας. Οι άνδρες που εργάζονται στην κυβέρνηση κινδυνεύουν επίσης να τεθούν σε αναστολή εάν οι γυναίκες ή οι κόρες τους δεν συμμορφωθούν.

Ο Mohajir είπε ότι οι διαχειριστές μέσων ενημέρωσης και οι άνδρες κηδεμόνες των προκλητικών γυναικών παρουσιαστριών θα υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις εάν δεν τηρηθεί η εντολή. Κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών στρατιωτικής επέμβασης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες και τα κορίτσια σημείωσαν οριακά κέρδη στο βαθιά πατριαρχικό έθνος.

Αμέσως αφότου ανέλαβαν, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν μια πιο ήπια εκδοχή της σκληρής ισλαμιστικής διακυβέρνησης που χαρακτήρισε την πρώτη θητεία τους στην εξουσία από το 1996 έως το 2001. Από την ανάληψη, ωστόσο, οι γυναίκες έχουν απαγορευτεί να ταξιδεύουν μόνες τους και τα έφηβα κορίτσια έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στα 20 χρόνια μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν το 2001, πολλές γυναίκες στη συντηρητική ύπαιθρο συνέχισαν να φορούν μπούρκα. Αλλά οι περισσότερες Αφγανές, συμπεριλαμβανομένων των παρουσιαστριών της τηλεόρασης, επέλεξαν την ισλαμική μαντίλα. Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν ήδη σταματήσει να προβάλλουν δράματα και σαπουνόπερες με γυναίκες, μετά από εντολές των αρχών των Ταλιμπάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γυναίκες ακτιβίστριες παρουσίασαν δήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ

Το Αφγανιστάν τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με σιωπηλό τρόπο την Τρίτη υπό την απειλή σύλληψης ή κράτησης από τους Ταλιμπάν

Η κατάληψη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο έχει επιδεινώσει τη δυσκολία των Αφγανών σε ανεύρεση τροφής

Δικαίωμα στην εκπαίδευση αναγνωρίζουν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες υπό προϋποθέσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναστασία: Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα συζήτησης η καταγωγή μου [vid]

Αναστασία: «Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα συζήτησης, απ’ όπου κι αν ήμουν. Είμαι από την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά. Ο προπάππους της μητέρας μου ήταν τσιγγάνος. Είμαι χαρούμενη για αυτό, γιατί μπορεί να μην είχα τη φωνή που έχω τώρα!» σημείωσε χαρακτηριστικά η τραγουδίστρια.