Γενικές Ειδήσεις

Νόμος της Σαρία: Τι σημαίνει για το Αφγανιστάν η αυστηρή ερμηνεία από τους Ταλιμπάν

Νόμος της Σαρία: Τι σημαίνει για το Αφγανιστάν η αυστηρή ερμηνεία από τους Ταλιμπάν

Ο ανώτερος συνεργάτης του AEI είπε ότι ο νόμος της Σαρία στο σύνολό του δεν αποτελεί απειλή και επεσήμανε το γεγονός ότι τα περισσότερα κυρίως μουσουλμανικά έθνη έχουν ορισμένες νομικές παραμέτρους που βασίζονται στις ισλαμικές πεποιθήσεις. Ωστόσο, ο Ρούμπιν είπε ότι η αυστηρή ερμηνεία του νόμου της Σαρία, την οποία οι Ταλιμπάν τηρούν, αποτελεί απειλή, καθώς επιτρέπει την τρομοκρατία.

Νόμος της Σαρία: Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες θα έχουν δικαιώματα υπό τη νέα κυβέρνηση, αλλά οι ειδικοί φοβούνται το αντίθετο. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν την Τρίτη ότι εργάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα επικεντρώνεται στον νόμο της Σαρία και προέτρεψαν τους Αφγανούς να ζουν “στο πλαίσιο του Ισλάμ”.

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου από την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν την Κυριακή, ο εκπρόσωπος Zabihullah Mujahid προσπάθησε να διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά. Αλλά η ταχεία 10ήμερη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν έχει αφήσει τα δυτικά κράτη να ανησυχούν για την ασφάλεια όχι μόνο των Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου, αλλά και για την ευημερία των γυναικών και των κοριτσιών.

Τι είναι ο νόμος της Σαρία;

Ο νόμος της Σαρία είναι ένα ισλαμικό νομικό σύστημα που αντλεί τις αρχές του από το Κοράνι και το Χαντίθ, μια συλλογή διδασκαλιών από τον Προφήτη Μωάμεθ. Ο νόμος λειτουργεί ως κοινωνικό και πολιτιστικό κατασκεύασμα που ποικίλλει μεταξύ μουσουλμανικών ομάδων και εθνικοτήτων.

“Όταν οι Αμερικανοί μιλούν για τον νόμο της Σαρία, είναι σαν να μιλάμε για τον νόμο του κράτους χωρίς ποτέ να προσδιορίσουμε για ποια πολιτεία μιλάμε”, δήλωσε στο Fox News ο ανώτερος συνεργάτης του American Enterprise Institute (AEI).

“Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει μια συναίνεση κωδικοποιημένη έκδοση του νόμου της Σαρία”. “Διαφορετικές ομάδες έχουν διαφορετικές ερμηνείες”, πρόσθεσε ο Rubin.

«Οι Ταλιμπάν υιοθετούν μια ερμηνεία του νόμου της Σαρία, η οποία είναι πολύ πιο αυστηρή και λιγότερο ανεκτική από τη συντριπτική πλειοψηφία των Μουσουλμάνων».

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι θα είναι πιο συγκρατημένοι, αλλά οι δολοφονίες συνεχίζονται στο Αφγανιστάν Πώς θα επηρεάσει τις γυναίκες;

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα έχουν εγγυημένα ορισμένα δικαιώματα που τους είχαν αρνηθεί προηγουμένως όταν το Αφγανιστάν ήταν για τελευταία φορά υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, από το 1996 έως το 2001. “Έχουμε δικαιώματα για τις γυναίκες στο Ισλάμ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με μεταφραστή του BBC.

«Θεέ μας, το Κοράνι μας λέει ότι [η] γυναίκα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας».

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι θα επιτραπεί στις γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται και να λαμβάνουν εκπαίδευση – μια πολιτική που θα ήταν μια έντονη αναστροφή από όταν οι γυναίκες αποκλείονταν σε μεγάλο βαθμό από την εκπαίδευση ή την είσοδο στο εργατικό δυναμικό.

“Ο λαός μας δέχεται ότι οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες και ότι δέχονται ισλαμικούς κανόνες. Εάν συνεχίσουν να ζουν σύμφωνα με τη Σαρία, θα είμαστε ευτυχισμένοι, θα είναι ευτυχισμένες”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Αλλά ο Rubin, ο οποίος πέρασε χρόνο με τους Ταλιμπάν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, υποστήριξε ότι η αντάρτικη ομάδα ισχυριζόταν προηγουμένως ότι οι γυναίκες είχαν εργασιακά δικαιώματα επιτρέποντάς τους «περιορισμένες» επιλογές σταδιοδρομίας σε ορισμένους τομείς, όπως η γυναικολογία. “Δεν ανταποκρίθηκαν τελικά σε αυτό που οραματίζονται οι Αμερικανοί όταν λένε ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εκπαιδεύονται”, δήλωσε ο Rubin, ο οποίος είναι πρώην εκπαιδευτής σε θρησκευτικές και τρομοκρατικές μελέτες για μονάδες στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων SEAL.

Ο Rubin είπε επίσης ότι “δεν είναι πολύ ελπιδοφόρος” όταν πρόκειται για τις μελλοντικές γυναίκες που αντιμετωπίζονται στο Αφγανιστάν.

Τι γίνεται με τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές;

Μέχρι το 2001, οι Ταλιμπάν ήταν γνωστοί για την ακραία χρήση θανατικής ποινής, η οποία λέγεται ότι υπαγορεύεται από τον ισλαμικό νόμο.

Τα μικρά εγκλήματα όπως η κλοπή τιμωρούνταν παραδοσιακά με ακρωτηριασμό χεριών, ενώ όσοι βρέθηκαν να μοιχεύουν λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου.

Παραμένει ασαφές εάν οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ακραία δημόσια τιμωρία, αλλά η ομάδα ισχυρίζεται ότι οι πρώην δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ και οι μεταφραστές που έχουν παγιδευτεί στο Αφγανιστάν δεν έχουν τίποτα να ανησυχούν.

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι θα δοθεί αμνηστία σε όσους έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη.

«Κανείς δεν θα πάει στις πόρτες τους για να ρωτήσει γιατί βοήθησαν», είπε στους δημοσιογράφους. Αλλά ο Rubin είπε ότι δεν πιστεύει ότι αυτή η θέση είναι γνήσια. «Βλέπουμε ήδη ότι χρησιμοποιούν αυτές τις δημόσιες δηλώσεις σε αυτές τις συνεντεύξεις Τύπου, λιγότερο ως ειλικρινείς εξηγήσεις όσον αφορά αυτό που θα κάνουν και περισσότερο ως ασύμμετρη τακτική πολέμου για να μας αποσπούν την προσοχή ενώ κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν” υποστήριξε.

Είναι ο νόμος της Σαρία απειλή για τα δυτικά έθνη;

Ο ανώτερος συνεργάτης του AEI είπε ότι ο νόμος της Σαρία στο σύνολό του δεν αποτελεί απειλή και επεσήμανε το γεγονός ότι τα περισσότερα κυρίως μουσουλμανικά έθνη έχουν ορισμένες νομικές παραμέτρους που βασίζονται στις ισλαμικές πεποιθήσεις. Ωστόσο, ο Ρούμπιν είπε ότι η αυστηρή ερμηνεία του νόμου της Σαρία, την οποία οι Ταλιμπάν τηρούν, αποτελεί απειλή, καθώς επιτρέπει την τρομοκρατία.

«Δεν θέλουμε πολιτική αναταραχή και πρέπει να σέβονται τους θρησκευτικούς κανόνες μας», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Έτσι λειτουργεί ο κόσμος, ο καθένας θέλει τους δικούς του κανόνες.

“Οι αραβικές χώρες έχουν τους δικούς τους νόμους, οπότε ακολουθούμε τους δικούς μας νόμους”.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν ως το νέο κυβερνητικό όργανο του Αφγανιστάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στη σκιά μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης βρίσκεται η Ευρωπη μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

Τον αποκλεισμό των Ταλιμπάν και κάθε είδους υποστηρικτικού προς αυτούς περιεχομένου από τις πλατφόρμες του επιβεβαίωσε το Facebook

Ο Καναδάς απομακρύνει το προσωπικό της πρεσβείας του απο το Αφγανιστάν

Η εξελισσόμενη κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπισμού του Αφγανιστάν ανησυχεί εξαιρετικά τον ΠΟΥ

Απόγνωση εκατοντάδων ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από τη χώρα τους μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν

Μαύρη σελίδα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση αστραπής για να καταλάβουν το Αφγανιστάν καθώς αποχώρησαν ξένα στρατεύματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ημέρα Ανεξαρτησίας του Πακιστάν

14 Αυγούστου: Η μέρα ξεκινά συνήθως με κάλεσμα για προσευχή στα τζαμιά σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια ο κόσμος μετακινείται σε γιορτές και εκδηλώσεις.

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 14 Αυγούστου

Ο καιρός σήμερα: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

13 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

13/08: Ο εορτασμός της Ημέρας των Αριστερόχειρων είναι ένας διασκεδαστικός και απλός τρόπος για να αναγνωρίσετε τη μοναδική θέση εκείνων των οποίων το κυρίαρχο χέρι είναι το αριστερό τους.

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 13 Αυγούστου

Ο καιρός σήμερα: Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανόν από χαλαζοπτώσεις στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Ιόνιο.

Ποια είναι η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας;

12/08: Η Διεθνής Ημέρα Νεολαίας έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, ώστε να είναι προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο.