Γενικές Ειδήσεις

Αφγανιστάν: Σηματοδοτεί την ημέρα της σίγασης της γυναίκας κάτω από τα μάτια των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Σηματοδοτεί την ημέρα της σίγασης της γυναίκας κάτω από τα μάτια των Ταλιμπάν

Πίσω από τους τοίχους του εκτεταμένου συγκροτήματος των Ηνωμένων Εθνών στα περίχωρα της Καμπούλ, μια έκθεση που οργανώθηκε από κοινού από τον ΟΗΕ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Αφγανών Γυναικών παρουσίασε προϊόντα που κατασκευάζονται από τοπικές επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες.

Αφγανιστάν: Το Αφγανιστάν τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με σιωπηλό τρόπο την Τρίτη, με ακτιβίστριες να παρασύρονται από την απειλή σύλληψης ή κράτησης από τους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν της χώρας. Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν απέσυραν τα κέρδη δύο δεκαετιών από τις γυναίκες της χώρας, οι οποίες έχουν στριμωχτεί από την κρατική απασχόληση, απαγορεύεται να ταξιδεύουν μόνες και έχουν διαταχθεί να ντύνονται σύμφωνα με μια αυστηρή ερμηνεία του Κορανίου.

«Οι Ταλιμπάν μας έχουν αφαιρέσει τον ουρανό καθώς και το έδαφος», είπε μια ακτιβίστρια από την Ομάδα Γυναικείας Ενότητας και Αλληλεγγύης, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ενώ οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί μια πιο ήπια εκδοχή της σκληρής ισλαμιστικής διακυβέρνησης που χαρακτήρισε την πρώτη τους θητεία στην εξουσία από το 1996-2001, οι περιορισμοί εισχωρούν – αν όχι σε εθνικό επίπεδο, στη συνέχεια εφαρμόζονται τοπικά κατά την ιδιοτροπία των περιφερειακών αξιωματούχων.

«Αν ενδιαφέρεστε για τα δικαιώματα των γυναικών – οπουδήποτε στον κόσμο – θα πρέπει να παρακολουθείτε το Αφγανιστάν με βαθιά ανησυχία», δήλωσε η Heather Barr, της Human Rights Watch.

«Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις πόσο γρήγορα έχει ανατραπεί η πρόοδος των τελευταίων 20 ετών και πόσο λίγα έχει κάνει η διεθνής κοινότητα για να υπερασπιστεί τις Αφγανές γυναίκες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη.

Μερικές Αφγανές αρχικά απώθησαν σθεναρά τους περιορισμούς των Ταλιμπάν, πραγματοποιώντας μικρές διαδηλώσεις και διαδηλώσεις όπου ζητούσαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Αλλά οι Ταλιμπάν κουράστηκαν σύντομα από το θέαμα και συγκέντρωσαν αρκετούς από τους αρχηγούς, κρατώντας τους σε ασυνεννοησία, ακόμη και αρνούμενοι ότι είχαν συλληφθεί. Από την απελευθέρωσή τους, οι περισσότεροι σώπασαν, αν και οι Ταλιμπάν διένειμαν βίντεο με ορισμένους που ισχυρίζονταν ότι είχαν ενθαρρυνθεί να διαμαρτυρηθούν από ακτιβιστές στο εξωτερικό, οι οποίοι είπαν ότι θα τους βοηθούσαν να αποκτήσουν άσυλο. Αρκετές οργανώσεις για τα δικαιώματα δήλωσαν ότι οι εικαζόμενες ομολογίες ήταν αναγκαστικές, αποκαλώντας τις «βίντεο ομήρων».

Οι Ταλιμπάν αναγνώρισαν τουλάχιστον την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με το υπουργείο Εξωτερικών να την αποκαλεί «ευοίωνη», προσθέτοντας ότι θα τους παρέχεται «μια έντιμη και ευεργετική ζωή υπό το φως της ευγενούς θρησκείας του Ισλάμ και των αποδεκτών παραδόσεων μας». – Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις

Ο Zabihullah Mujahid, ο κύριος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, έγραψε στο Twitter ότι η ημέρα ήταν «μια μεγάλη ευκαιρία για τις Αφγανές μας να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους», παρόλο που οι διαμαρτυρίες απαγορεύονται εάν δεν δοθεί άδεια. Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, η νέα κυβέρνηση κατήργησε το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων, αντικαθιστώντας το με τη φοβερή θρησκευτική αστυνομία – το Υπουργείο για την Προαγωγή της Αρετής και την Πρόληψη της Ανηθικότητας.

Πίσω από τους τοίχους του εκτεταμένου συγκροτήματος των Ηνωμένων Εθνών στα περίχωρα της Καμπούλ, μια έκθεση που οργανώθηκε από κοινού από τον ΟΗΕ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Αφγανών Γυναικών παρουσίασε προϊόντα που κατασκευάζονται από τοπικές επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες.

«Είναι μια ελπίδα και ένα θετικό πράγμα», είπε η Tayeba Mashal, 47 ετών, ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας που φέρει το όνομά της. «Είμαστε αισιόδοξες ότι οι γυναίκες που κρύβονται στα σπίτια τους λόγω του φόβου της ανασφάλειας θα ξανασηκωθούν στην κοινωνία, θα ξαναρχίσουν τη δουλειά τους και θα ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους».

Δεν είχαν προγραμματιστεί άλλες σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις την Τρίτη από γυναικείες ομάδες, αν και μία είπε ότι τα μέλη θα σηματοδοτήσουν την περίσταση απελευθερώνοντας μπαλόνια.

«Λόγω των περιορισμών που μας επιβλήθηκαν, δεν μπορούσαμε να το κάνουμε (συλλογικά)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος της Ομάδας Γυναικείας Ενότητας και Αλληλεγγύης. «Τώρα, ο καθένας θα το κάνει ξεχωριστά στο σπίτι του».

Μια χούφτα μέλη από μια άλλη ομάδα, το Κίνημα των Ισχυρών Γυναικών του Αφγανιστάν, σχεδίαζαν να δώσουν αίμα σε τοπικό νοσοκομείο, αλλά οι Ταλιμπάν τους αρνήθηκαν την άδεια.

«Ο διευθυντής του Νοσοκομείου Τζαμχουριάτ είπε ότι η αιμοδοσία από γυναίκες δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο της Σαρία», είπε το μέλος της Ζακία Ζαχαντάτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ημέρα της γυναίκας: Βία και διακρίσεις στο σπίτι, στον πόλεμο, στην πανδημία, στην οικονομική κρίση

Η επόμενη μέρα για τις γυναίκες στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.

Η Ημέρα της Γυναίκας στο Αφγανιστάν: «Aρνούμαστε να πάμε προς τα πίσω»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ημέρα Ανεξαρτησίας του Πακιστάν

14 Αυγούστου: Η μέρα ξεκινά συνήθως με κάλεσμα για προσευχή στα τζαμιά σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια ο κόσμος μετακινείται σε γιορτές και εκδηλώσεις.

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 14 Αυγούστου

Ο καιρός σήμερα: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

13 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

13/08: Ο εορτασμός της Ημέρας των Αριστερόχειρων είναι ένας διασκεδαστικός και απλός τρόπος για να αναγνωρίσετε τη μοναδική θέση εκείνων των οποίων το κυρίαρχο χέρι είναι το αριστερό τους.

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 13 Αυγούστου

Ο καιρός σήμερα: Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανόν από χαλαζοπτώσεις στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Ιόνιο.

Ποια είναι η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας;

12/08: Η Διεθνής Ημέρα Νεολαίας έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, ώστε να είναι προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο.