Γενικές Ειδήσεις

Θάλασσα Δερματικές παθήσεις: Η επίδραση του θαλασσινού νερού σε δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα

Θάλασσα Δερματικές παθήσεις: Η επίδραση του θαλασσινού νερού σε δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα

Θάλασσα Δερματικές παθήσεις: H χρήση θαλασσινού νερού ως ιαματικού πηγαίνει πολύ πίσω στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υπάρχουν στοιχεία, ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το θαλασσινό νερό για τη θεραπεία σοβαρών τραυμάτων και εγκαυμάτων. Εάν και η συμβολή της επιστημονικής βιβλιογραφίας για το θέμα παραμένει ποσοτικά σημαντική, η ποιότητα των στοιχείων σχετικά με τα θεραπευτικά οφέλη του θαλάσσιου νερού έχει συχνά αμφισβητηθεί.

H χρήση θαλασσινού νερού ως ιαματικού πηγαίνει πολύ πίσω στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υπάρχουν στοιχεία, ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το θαλασσινό νερό για τη θεραπεία σοβαρών τραυμάτων και εγκαυμάτων. Εάν και η συμβολή της επιστημονικής βιβλιογραφίας για το θέμα παραμένει ποσοτικά σημαντική, η ποιότητα των στοιχείων σχετικά με τα θεραπευτικά οφέλη του θαλάσσιου νερού έχει συχνά αμφισβητηθεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για το θαλασσινό νέρο επικεντρώθηκε στον αντίκτυπό του στις παθήσεις του δέρματος και την ψυχική υγεία. Για πολλά χρόνια, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων με ψωρίαση που δηλώνουν ότι ανακουφίζουνται από τα συμπτώματα της δερματικής πάθησης, όταν περνούν χρόνο σε λουτρά με αλάτι ή γενικότερα, σε νερό πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.

Η Νεκρά Θάλασσα, ειδικότερα, είναι γνωστή για τις υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου και είναι ένας δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική διαδρομή θεραπείας του δέρματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας έδειξε ότι οι ασθενείς με χρόνια, σταθερή, ψωρίαση επωφελήθηκαν από το να περνούν χρόνο στη Νεκρά Θάλασσα, να κάνουν θαλασσινά λουτρά και να εκτίθενται στον ήλιο. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε περιόδους ύφεσης των συμπτωμάτων που κράτησαν περισσότερες από τρεις, κατά μέσο όρο, μήνες.

“Οποιαδήποτε βελτίωση που παρατηρείται μετά το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να εξηγηθεί από την έκθεση σε ακτίνες UVB του ήλιου, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τις δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση”, επισημαίνει η δερματολόγος, Δρ. Sweta Rai, μέλος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων.

Τα στοιχεία σχετικά με την επίδραση του θαλασσινού νερού σε δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, είναι ακόμη λιγότερο σαφή. Μια μεγάλη ανασκόπηση εστίασε σε διαφορετικές δοκιμές θεραπείας με θαλασσινό νερό και διαπίστωσε ότι οι ανταποκρίσεις των ασθενών με έκζεμα στο θαλασσινό νερό και σε λουτρά με αλάτι, γενικά, ήταν πολύ μεταβλητές.

“Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη του θαλασσινού νερού στις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος είναι πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το νερό από τη Νεκρά Θάλασσα θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των εξάρσεων του εκζέματος. Ωστόσο, τα περισσότερα στοιχεία είναι ανεκδοτολογικά”, εξηγεί η Δρ. Rai.

Είναι επίσης πιθανό ότι δεν επηρεάζει μόνο το θαλασσινό νερό. Ίσως το να βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον, με διαφορετικό κλίμα, δίπλα στην παραλία, είναι αυτό που βοηθά μερικούς ασθενείς. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ηλιοθεραπεία στη θάλασσα

Δέκα σημάδια που δηλώνουν ότι είστε πραγματικά θαλασσόφιλοι

Η επίδραση της θάλασσας μέσω ορμονών στην υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επανεκκίνηση των εμπορευματικών δρομολογίων της Hellenic Train από το Θριάσιο προς τη Θεσσαλονίκη

Οι μηχανοδηγοί πρότειναν από αύριο, 30 Μαρτίου, ο προαστιακός της Αθήνας να διεξάγει δρομολόγια έως τη Μαγούλα και ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης έως το Λιτόχωρο, ενώ δεν είναι αρνητικοί στην επανεκκίνηση και του δρομολογίου Αθήνα – Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα. Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.