Γενικές Ειδήσεις

Προσδόκιμο ζωής : Γυναίκες vs άνδρες

Προσδόκιμο ζωής : Γυναίκες vs άνδρες

Προσδόκιμο ζωής : Oι γυναίκες δεν ζούσαν περισσότερο από τους άντρες τον 19ο αιώνα . Γιατί οι γυναίκες ζουν πολύ περισσότερο από τους άντρες σήμερα και γιατί αυτό το πλεονέκτημα έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Γνωρίζουμε ότι όλοι οι βιολογικοί, συμπεριφοριστικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στο γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο ισχυρή είναι η σχετική συνεισφορά καθενός από αυτούς τους παράγοντες. Ανεξάρτητα από το ακριβές βάρος, γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες ζουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες σήμερα, αλλά όχι στο παρελθόν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ορισμένοι βασικοί μη βιολογικοί παράγοντες έχουν αλλάξει. Ποιοι είναι αυτοί οι μεταβαλλόμενοι παράγοντες.

Μερικά είναι πολύ γνωστά και σχετικά απλά, όπως το γεγονός ότι οι άνδρες καπνίζουν πιο συχνά .  Nέα στοιχεία δείχνουν ότι στις πλούσιες χώρες το θηλυκό πλεονέκτημα αυξήθηκε εν μέρει επειδή οι μολυσματικές ασθένειες που είχαν επιπτώσεις στις γυναίκες δυσανάλογα πριν από έναν αιώνα, οπότε οι εξελίξεις στην ιατρική που μείωσαν το μακροπρόθεσμο φορτίο υγείας από τις μολυσματικές ασθένειες, ειδικά για τους επιζώντες, κατέληξαν αύξηση της μακροζωίας των γυναικών δυσανάλογα.

Προσδόκιμο ζωής γυναικών έναντι προσδόκιμου ζωής ανδρών, 2020

  • Στις πλούσιες χώρες, το θηλυκό πλεονέκτημα στη μακροζωία ήταν μικρότερο
Πως άλλαξε αυτό
  • Πρώτον, υπάρχει μια ανοδική τάση: Άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ ζουν πολύ, πολύ περισσότερο σήμερα από ό, τι πριν από έναν αιώνα. Αυτό συμβαδίζει με τις ιστορικές αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής παντού στον κόσμο .
  • Και δεύτερον, υπάρχει ένα διευρυνόμενο χάσμα: Το γυναικείο πλεονέκτημα στο προσδόκιμο ζωής ήταν πολύ μικρό, αλλά αυξήθηκε σημαντικά τον τελευταίο αιώνα.

Προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση κατά φύλο, Ηνωμένες Πολιτείες, 1790 έως 2014

  • Το θηλυκό πλεονέκτημα στο προσδόκιμο ζωής εν μέρει, αλλά δεν εξαρτάται πλήρως από υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης στην παιδική ηλικία.

  • Στις περισσότερες χώρες, η παιδική θνησιμότητα είναι υψηλότερη στα αγόρια από τα κορίτσια .  Πόσο μεγάλο μέρος του γυναικείου πλεονεκτήματος στη μακροζωία είναι πραγματικά μια ιστορία για τα ανδρικά μειονεκτήματα στη βρεφική θνησιμότητα;
  • Σε φτωχές χώρες όπου η παιδική θνησιμότητα είναι υψηλή, αυτές οι διαφορές φύλου στη θνησιμότητα είναι προφανώς ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής. Αλλά σε πλούσιες χώρες, όπου λιγότερα παιδιά πεθαίνουν και όπου οι διαφορές φύλου στη βρεφική θνησιμότητα είναι πολύ μικρές, το ανδρικό μειονέκτημα στη βρεφική θνησιμότητα δεν μπορεί να εξηγήσει πολλές από τις παρατηρούμενες διαφορές στο προσδόκιμο ζωής.
  • Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στις πλούσιες σημερινές χώρες ήταν υψηλότερα για τα αρσενικά από τα θηλυκά βρέφη τον 19ο αιώνα και το ανδρικό μειονέκτημα στη παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, καθώς βελτιώθηκαν τα αποτελέσματα της υγείας. Ομοίως, η μητρική θνησιμότητα σε αυτές τις χώρες ήταν πολύ υψηλή και μειώθηκε δραματικά τον 20ο αιώνα .

Ακολουθεί βίντεο για το προσδόκιμο ζωής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή : Συμβουλές για υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Δείκτης μάζας σώματος : Η μέτρηση προλαμβάνει καρδιακά νοσήματα

ΟΑΕΔ Βρεφονηπιακοί : Οι κανόνες επαναλειτουργίας τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέθανε ο «Γκάνθερ» από τα Φιλαράκια

James Michael Tyler: «Ο κόσμος τον γνώριζε ως Γκάνθερ… αλλά οι αγαπημένοι του Michael τον γνώριζαν ως έναν ηθοποιό, ως έναν μουσικό, ως έναν μαχητή κατά του καρκίνου και ως έναν αξιαγάπητο σύζυγο» ανέφερε σε δήλωσή της η οικογένεια του 59χρονου ηθοποιού.

Σεισμική δόνηση 2,9 Ρίχτερ έγινε αισθητή στην Αττική

Σεισμός τώρα: Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα επιφανειακή και για τον λόγο αυτό ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή του Αμαρουσίου. Όπως προκύπτει από τις πρώτες αναφορές, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός επίσης στο Νέο Ηράκλειο, τις Αχαρνές και τη Νέα Φιλαδέλφεια.