Γενικές Ειδήσεις

Μπενουά Μάντελμπροτ: To doodle τιμά τον πατέρα των φράκταλ

Μπενουά Μάντελμπροτ: To doodle τιμά τον πατέρα των φράκταλ

Μπενουά Μάντελμπροτ: To doodle τιμά τον πατέρα των φρακτάλ. Ο σπουδαίος μαθηματικός ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για το παρόν ενδιαφέρον για την Φράκταλ Γεωμετρία. Έδειξε πώς τα φράκταλς μπορούν να συμβούν σε πολλά διαφορετικά μέρη τόσο στα μαθηματικά όσο και αλλού στην φύση.

Ο Mandelbrot γεννήθηκε στην Πολωνία το 1924 σε μια οικογένεια με πολύ ακαδημαϊκή παράδοση. Ο πατέρας του, ωστόσο, έβγαζε τα προς το ζην αγοράζοντας και πουλώντας ρούχα ενώ η μητέρα του ήταν γιατρός. Ως νεαρό αγόρι, ο Mandelbrot εισήχθη στα μαθηματικά από τους δύο θείους του. Ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για το ενδιαφέρον για την κλασματική γεωμετρία. Έδειξε πώς μπορούν να συμβούν κλάσματα σε πολλά διαφορετικά μέρη τόσο στα μαθηματικά όσο και αλλού στη φύση.

Η οικογένεια του μετανάστευσε στη Γαλλία το 1936 και ο θείος του Szolem Mandelbrojt, ο οποίος ήταν καθηγητής μαθηματικών στο Collège de France και διάδοχος του Hadamard, ανέλαβε την ευθύνη για την εκπαίδευσή του. Στην πραγματικότητα, η επιρροή του Szolem Mandelbrojt ήταν τόσο θετική όσο και αρνητική, καθώς ήταν μεγάλος θαυμαστής της φιλοσοφίας του Hardy για τα μαθηματικά. Ο Mandelbrot παρευρέθηκε στο Lycée Rolin στο Παρίσι μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην κεντρική Γαλλία. Ήταν μια περίοδος εξαιρετικής δυσκολίας για αυτόν, ο οποίος φοβόταν για τη ζωή του σε πολλές περιπτώσεις. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Πολυτεχνική Σχολή Τηλεπικοινωνιών, ο Mandelbrot πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Μετά από διδακτορικό, με την άδεια του Πανεπιστημίου του Παρισιού, μετέβη στο Ινστιτούτο Ανώτερης Σπουδών του Πρίνστον, όπου χρηματοδοτήθηκε από τον John von Neumann.

Επέστρεψε στη Γαλλία το 1955 και εργάστηκε στο Centre National de la Recherche Scientific. Παντρεύτηκε την Aliette Kagan κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ζούσε στη Γαλλία και τη Γενεύη, αλλά δεν έμεινε εκεί για πολύ καιρό πριν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κλαρκ έδωσε τους λόγους για την δυσαρέσκειά του με το στυλ των μαθηματικών στη Γαλλία εκείνη την εποχή.  Η IBM παρουσίασε στο Mandelbrot ένα περιβάλλον που του επέτρεψε να εξερευνήσει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ιδεών. Μίλησε για το πώς αυτή η ελευθερία στην IBM να επιλέξει τις κατευθύνσεις που ήθελε να πάρει στην έρευνά του του έδωσε μια ευκαιρία που καμία πανεπιστημιακή θέση δεν θα μπορούσε να του δώσει. Μετά την αποχώρησή του από την IBM, βρήκε παρόμοιες ευκαιρίες στο Πανεπιστήμιο του Yale , στο οποίο αργότερα έγινε ένας εξαίρετος καθηγητής Μαθηματικών Επιστημών.

Το έργο του πρωτοπαρουσιάστηκε στο βιβλίο του Les objets fractals και πιο ολοκληρωμένα  στο The fractal geometry of nature το 1982.  Έχει λάβει πολυάριθμες τιμές και βραβεία ως αναγνώριση των αξιοσημείωτων επιτευγμάτων του. Το 1985 ο Mandelbrot απονεμήθηκε το Μετάλλιο Barnard για την Αξιοκρατική Υπηρεσία στην Επιστήμη. Το επόμενο έτος έλαβε το Μετάλλιο Φράνκλιν. Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο Alexander von Humboldt, το οποίο απονεμήθηκε το Μετάλλιο Steinmetz το 1988 και πολλά άλλα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Légion d’Honneur το 1989, του Μεταλλίου της Νεβάδα το 1991, του Βραβείου Λύκου για τη Φυσική το 199 και το βραβείο Ιαπωνίας 2003 για την επιστήμη και την τεχνολογία.

Η ακαδημαϊκή πορεία του Mandelbrot 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Σκανδιναβική χώρα, χάνει τα σκήπτρα ως το κύριο παράδειγμα ισότητας των φύλων

Ποια είναι η Fanny Eaton που τιμά η Google

Το Doodle αφιερωμένο στην πρώτη νικήτρια Grand Prix

Stamen Grigorov: Ο Βούλγαρος γιατρός που ανακάλυψε τον γαλακτοβάκιλλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Run Greece 2021 στην Αλεξανδρούπολη φέρνει μαζί του κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Run Greece 2021: Ο αγώνας διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Μαζί του έρχονται και οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Εορτολόγιο-Το μαρτύριο της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης

Γιορτή σήμερα: Αγίες της χριστιανικής εκκλησίας η μνήμη των οποίων γιορτάζεται σήμερα 17 Σεπτεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην καθολική παράδοση ο εορτασμός τους γίνεται στις 15 Μαΐου.

Η κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι παρακολουθούσε τη δίκη από το κελί της στον Κορυδαλλό

Είτε την τελευταία στιγμή είτε λίγα 24ώρα νωρίτερα εξουσιοδότησε το δικηγόρο της για όλες τις διαδικασίες, καθώς αποφάσισε να μην αντικρίσει την Ιωάννα, τη νέα γυναίκα που «έλουσε» με βιτριόλι στο πρόσωπο και το σώμα.

Big Brother spoiler 15/9: H έλξη ανάμεσα σε Ανχελίτα και Παναγιώτη δυναμώνει-Μέχρι πού θα φτάσουν;

Big Brother spoiler 15/9: Η ώρα της ψηφοφορίας των συγκατοίκων έχει έρθει και ίσως είναι η πρώτη φορά που όλοι έχουν στο μυαλό τους περισσότερες από μία επιλογές…Ποιοι τρεις θα βρεθούν υποψήφιοι;