Γενικές Ειδήσεις

Κάλαντα Χριστουγέννων: Ποια είναι η ιστορία αυτής της όμορφης παράδοσης;

Κάλαντα Χριστουγέννων: Ποια είναι η ιστορία αυτής της όμορφης παράδοσης;

Κάλαντα Χριστουγέννων: Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας σήμερα τα παιδιά επισκέπτονται τα σπίτια μας, τραγουδώντας τα κάλαντα και δίνοντάς μας ευχές για καλά Χριστούγεννα με Υγεία και Αγάπη. Χρόνια πολλά!

Όπως σε πολλά μέρη του κόσμου, υπάρχει μια παράδοση στην Ελλάδα να πηγαίνουμε από πόρτα σε πόρτα για να τραγουδήσουμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου, αυτό γίνεται κυρίως στην Ελλάδα από παιδιά, τα οποία συχνά προσκαλούνται στα σπίτια των ανθρώπων για γλυκό αφού τελειώσουν το τραγούδι. Όταν τελειώσουν με την επίσκεψή τους και λάβουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο πέρα από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, προχωρούν στο διπλανό σπίτι.

Ποια είναι η Ελληνική Παράδοση για τα Καλάντα;

Τα κάλαντα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική χριστουγεννιάτικη παράδοση και συνήθως τραγουδιούνται τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων, όσο και της Πρωτοχρονιάς και την Παραμονή των Θεοφανείων, που είναι στις 5 Ιανουαρίου. Τα παιδιά πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα τραγουδώντας, συχνά κουβαλώντας τρίγωνα και άλλα όργανα, όπως κάποιο τύμπανο ή μελόντικα, για να τα συνοδεύσουν τα τραγούδια. Οι γονείς τους συχνά τους δίνουν κάποια χρήματα για να αγοράσουν γλυκά στην πορεία.

Τα παιδιά ξεκινούν πρώτα την επίσκεψή τους χτυπώντας την πόρτα. Ρωτούν, “Να τα πουμε;” Η απάντηση, φυσικά, είναι ναι. Μόλις συμφωνήσετε να τους αφήσετε να τραγουδήσουν, αρχίζουν. Μόλις τελειώσει το τραγούδι, συνήθως τους προσκαλούν όπου τους δίνουν ένα μικρό δώρο ή τους ζητούν να απολαύσουν κάποιο γλυκό με την οικογένεια. Οι μικροί τραγουδιστές φέρνουν το φως των γιορτών σε κάθε σπίτι και εύχονται καλή χρονιά, χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία.

“Καλήν εσπέραν άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την Θείαν γέννησιν,
να πω στ’ αρχοντικό σας.

Χριστός γεννάται σήμερον,
εν Βηθλεέμ τη πόλη,
οι ουρανοί αγάλλονται,
χαίρει η φύσις όλη.

Εν τω σπηλαίω τίκτεται,
εν φάτνη των αλόγων,
ο βασιλεύς των ουρανών,
και ποιητής των όλων.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαδικτυακά ευχήθηκε φέτος όλη η Ελλάδα στον Πρωθυπουργό

Ποιες είναι οι επιστημονικές απαντήσεις για τις μυρωδιές των Χριστουγέννων

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα Κρήτης: άκουσε ο υπουργός Υγείας (βίντεο)

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Χρήστος και η Αριάδνη δείχνουν πιο ερωτευμένοι από ποτέ στο σημερινό επεισόδιο στη Γη της Ελιάς

Γη της Ελιάς 26/2: Ο Χρήστος δεν θέλει πλέον να κοροϊδεύει τη γυναίκα του και γενικά πιέζεται πάρα πολύ συναισθηματικά, λέγοντας δικαιολογίες και ψέματα παντού.