Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Umami: Κλειδί για να κάνετε ένα χορτοφαγικό δείπνο να θυμίζει Χριστούγεννα

Umami: Κλειδί για να κάνετε ένα χορτοφαγικό δείπνο να θυμίζει Χριστούγεννα

Umami: Εάν σκοπεύετε να αφαιρέσετε το κρέας στο χριστουγεννιάτικο δείπνο σας, μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση umami των φυτικών συστατικών μέσω της συνέργειας umami.


Πώς συνδυάζετε τα φυτικά τρόφιμα για να αναδείξετε τις γεύσεις των Χριστουγέννων; Η ενίσχυση της γεύσης umami είναι το κλειδί. Το κρέας θα είναι το επίκεντρο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών των περισσότερων οικογενειών φέτος. Η γαλοπούλα και το ψητό χοιρινό συνήθως μοιράζονται το πιάτο με πατάτες, ρύζια, σαλάτες και τυριά. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να ανταλλάξετε το κρέας με κάτι φυτικής προέλευσης φέτος; Ή, μήπως υπάρχει ένας ή δύο χορτοφάγοι καλεσμένοι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βρείτε εναλλακτικές στα κλασικά Χριστουγεννιάτικα. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς να εγκαταλείψετε τις γεύσεις των Χριστουγέννων; Πολλά πράγματα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των «γεύσεων των Χριστουγέννων» στα φυτικά πιάτα. Ένα από τα πιο σημαντικά, σύμφωνα με τη Charlotte Vinther Schmidt, είναι τα πιάτα να έχουν αρκετή από την πέμπτη βασική γεύση – umami.

Umami και δημιουργία της γεύσης των Χριστουγέννων

«Το κρέας είναι γνωστό για την ισχυρή γεύση του umami. Εάν σκοπεύετε να αφαιρέσετε το κρέας στο χριστουγεννιάτικο δείπνο σας, μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση umami των φυτικών συστατικών μέσω της συνέργειας umami, και με αυτόν τον τρόπο, να φέρετε τη γεύση umami στα τρόφιμα που συνήθως δεν έχουν γεύση umami», λέει η Charlotte Vinther Schmidt, η οποία κάνει ακριβώς αυτό στο εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο μενού της. Επιστημονικά, η γεύση του umami εμφανίζεται όταν το ελεύθερο γλουταμινικό αμινοξύ υπάρχει στα τρόφιμα.

Η αρχή της συνέργειας umami καθιστά δυνατή τη σημαντική ενίσχυση της γεύσης umami του γλουταμικού, σημαντική για τη συνολική νοστιμιά όταν προσέχετε να μειώσετε ή να αφήσετε εντελώς το κρέας. Μπορείτε να επιτύχετε το αποτέλεσμα συνεργίας umami συνδυάζοντας τρόφιμα με γλουταμινικό με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες άλλες ουσίες που ονομάζονται νουκλεοτίδια. Ενώ τα νουκλεοτίδια δεν εκπέμπουν γεύση umami από μόνα τους, ενισχύουν πολύ τη γεύση του umami όταν συνδυάζονται με γλουταμινικό η ίδια μπουκιά.

Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι 1 μέρος γλουταμινικού + 1 μέρος νουκλεοτιδίων δίνει μια ένταση γεύσης umami ισοδύναμη με 8 μέρη γλουταμινικού. Γνωρίζουμε αυτό το εφέ από φημισμένα «ζευγάρια» όπως σαμπάνια και στρείδια, ζαμπόν και τυρί και μπέικον και αυγά. Επιπλέον, η Charlotte Vinther Schmidt προτείνει ότι – για να διατηρήσουμε τις γεύσεις χριστουγεννιάτικες – μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει παραδοσιακά συστατικά που δεν έχουν ζωική βάση, όπως κόκκινο λάχανο, κράνμπερι και μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, κανέλα και μπαχάρι.

“Συνολικά, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς τι κάνει ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο δείπνο τόσο νόστιμο. Για παράδειγμα, ποια βασική γεύση υπάρχει, ποιες υφές, ποια αρώματα; Διαιρώντας το γεύμα σε υποσυστατικά όπως αυτό, μπορείτε να το αναδημιουργήσετε σε ένα άλλο γεύμα χρησιμοποιώντας πλήρως διαφορετικά συστατικά. Κάνοντάς το αυτό θα προσδώσει τις ίδιες ιδιότητες των τροφίμων και θα διεγείρει τις ίδιες αισθήσεις και θα εξασφαλίσει τη συνολική νοστιμιά και ικανοποίηση του γεύματος», λέει η ερευνήτρια.

Χριστουγεννιάτικο μενού με Umami

Η Charlotte Vinther Schmidt δημιούργησε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο με βάση τα φυτά που βασίζεται στις παραπάνω αρχές. Το γεύμα περιλαμβάνει:

  • Πατάτες miso με γλυκιά και umami γεύση – Ψημένες πατάτες και γλυκοπατάτες σε στρώσεις σε ελαφρύ miso, νιφάδες μαγιάς, γαρύφαλλο και μπαχάρι.
  • Τηγανητά μανιτάρια με καραμελωμένα κρεμμύδια και παντζάρια σε κόκκινο κρασί.
  • Φρέσκια χριστουγεννιάτικη σαλάτα από λεπτές φέτες λάχανου, αντίδι, ψιλοκομμένα μήλα και φρέσκους βλαστούς ηλίανθου σερβιρισμένη με dressing με χυμό κλημεντίνης, ελαφρύ miso και λάδι καρυδιού, με ψητά καρύδια και cranberries.
  • Το δεύτερο συστατικό του πιάτου είναι ολόκληρα ασκαλώνια και τεύτλα σε φέτες σιγοβρασμένα σε εκχύλισμα λαχανικών και κόκκινο κρασί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 Τρόποι για να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία τα Χριστούγεννα

Φέτος τα Χριστούγεννα φορέστε Glitter!

Το πιάτο αυτό δεν πρέπει να λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας

Οργανωθείτε για την εορταστική περίοδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon