Γενικές Ειδήσεις

Halloween Google Doodle: Τι γιορτάζουμε σήμερα με τη Google και ποια η ιστορία του Halloween;

Halloween Google Doodle: Τι γιορτάζουμε σήμερα με τη Google και ποια η ιστορία του Halloween;

Halloween Google Doodle: Σήμερα το doodle της Google είναι αφιερωμένο στο Halloween. Πέρα από τις πορτοκαλί κολοκύθες, τι γιορτάζουμε σήμερα;

Όπως συμβαίνει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Halloween είναι μια γιορτή όπου μπορούμε όλοι να επιδοθούμε στην πιο σκοτεινή, ανατριχιαστική πλευρά της ζωής και να φάμε πολλές καραμέλες και γλυκά. Είναι πολύ διασκεδαστικό, λίγο τρομακτικό και κάθε άλλο παρά σοβαρό. Σήμερα η Google έχει το doodle της αφιερωμένο στο Halloween. Ιστορικά, ωστόσο, η γιορτή είχε θρησκευτικό χαρακτήρα και εξαιρετικά σημαντική για τον πολιτισμό των ανθρώπων που τη γιόρταζαν. Η λέξη Halloween είναι μια συρρίκνωση του σκωτσέζικου όρου All Hallows Eve. Αυτός ο όρος περιέγραπτε απλώς τη νύχτα πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Τα πρώτα αρχεία που έχουμε για τη χρήση του με αυτόν τον τρόπο χρονολογούνται γύρω στο 1555 μ.Χ.

Η Ημέρα των Αγίων Πάντων ξεκίνησε με τον πρώιμο Χριστιανισμό. Τον όγδοο αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος Γ΄ μετέφερε τη γιορτή των Μαρτύρων από τις 13 Μαΐου στην 1η Νοεμβρίου και τη μετέτρεψε σε Ημέρα των Αγίων Πάντων. Στη συνέχεια, το 1000 μ.Χ., η Καθολική Εκκλησία πρόσθεσε την Ημέρα των Ψυχών (η οποία επικεντρώνεται στην προσευχή για τους νεκρούς) στις 2 Νοεμβρίου. Το προηγούμενο βράδυ στη συνέχεια ονομάστηκε Παραμονή των Κλήρων…και μετά το Halloween. Εκείνη την εποχή, ήταν μια θρησκευτική ημέρα που έμοιαζε ελάχιστα με τις σύγχρονες γιορτές. Η λέξη Halloween και οι διακοπές όπως την καταλαβαίνουμε σήμερα, δεν έγιναν δημοφιλείς μέχρι το 1745 περίπου.

Πότε είναι το Halloween;

Στην Αμερική, το Halloween γιορτάζεται πάντα στις 31 Οκτωβρίου. Οι χώρες που γιορτάζουν το Halloween, όπως ο Καναδάς, μοιράζονται την ίδια μέρα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι τόσο παθιασμένοι με το Halloween όσο οι Αμερικανοί. Στην Αγγλία, το Halloween γενικά δεν γιορτάζεται καθόλου. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει μια τελείως άσχετη γιορτή αυτή την εποχή (στις 5 Νοεμβρίου, για την ακρίβεια): Η Ημέρα του Γκάι Φωκς. Αυτή η ημέρα περιστρέφεται γύρω από την εκτέλεση ενός διαβόητου προδότη, περιλαμβάνει φωτιές, αναμμένα ομοιώματα και πυροτεχνήματα.

Στο Μεξικό, οι άνθρωποι γιορτάζουν την Día de los Muertos, την Ημέρα των Νεκρών. Ενώ λαμβάνει χώρα από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, είναι πολύ διαφορετικό σε τόνο από το Halloween. Ναι, οι άνθρωποι ντύνονται πολύχρωμοι σκελετοί και γιορτάζουν στους δρόμους. Όμως το θέμα είναι να τιμούμε τους νεκρούς και να καλωσορίζουμε τα πνεύματά τους πίσω στη Γη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όχι να τους φοβόμαστε. Για να γιορτάσουν, οι άνθρωποι στολίζουν τους τάφους των προγόνων τους με στολίδια και προσφέρουν φαγητό για να τους ενημερώσουν ότι δεν τους έχουν ξεχάσει.

Η προέλευση του Halloween ανάγεται σε γαελικές και κελτικές τελετουργίες που χρονολογούνται τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν και από αυτά παίρνουμε την ημερομηνία και πολλούς από τους τρόπους με τους οποίους το γιορτάζουμε. Το γαελικό φεστιβάλ Samhain πραγματοποιούταν παραδοσιακά την 1η Νοεμβρίου. Έτσι μπορούσε να σηματοδοτήσει το επίσημο τέλος της περιόδου συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Οι εορτασμοί άρχιζαν πάντα το προηγούμενο βράδυ, στις 31 Οκτωβρίου, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της φθινοπωρινής ισημερίας και του χειμερινού ηλιοστασίου. Προέρχεται επίσης από την τριήμερη παγανιστική θρησκευτική γιορτή που γιορτάζουν οι Κέλτες γύρω στις 31 Οκτωβρίου για να τιμήσουν τη συγκομιδή και να προετοιμαστούν για το σκοτεινό μισό του χρόνου.

Ιστορία του Halloween

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι αυτή την ημέρα, η γραμμή ανάμεσα στο ζωντανό και το πνευματικό βασίλειο ήταν θολή. Αυτό σήμαινε ότι φαντάσματα από πέρα ​​μπορούσαν να επισκεφτούν τους ζωντανούς και τα τέρατα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους στα σπίτια των ανθρώπων. Όσοι γιόρταζαν είχαν σκοπό να διώξουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κακό. Έκαναν ειδικές τελετές για να κρατήσουν μακριά τα τέρατα, τις μάγισσες και τις κακές νεράιδες. Έλεγαν ιστορίες για μυθολογικούς ήρωες και τον κάτω κόσμο. Και ντύνονταν τέρατα για να αποκρούσουν το κακό και για να μεταμφιεστούν ώστε να μην απαχθούν ή καταναλωθούν από πραγματικά τέρατα.

Καθώς ο Χριστιανισμός έγινε πιο δημοφιλής, πρόσθεσε μερικές από τις καθολικές γιορτές που πέφτουν ακριβώς γύρω από το Halloween, αναμειγνύοντας τις θρησκευτικές και παγανιστικές παραδόσεις. Γιατί; Να βοηθήσει στην περαιτέρω μετάβαση από τον παγανισμό στον καθολικισμό. Και λειτούργησε. Το All Souls’ Day αγκάλιασε πολλές από τις γιορτές του Samhain, συμπεριλαμβανομένων των φωτιών, των παρελάσεων και των κοστουμιών. Αν και τώρα οι άνθρωποι ντύνονται κυρίως άγιοι, άγγελοι και διάβολοι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν φοβόμαστε ότι θα μας φάνε τα τέρατα ούτε νιώθουμε την ανάγκη να γιορτάσουμε τη συγκομιδή, οπότε γιατί έχει κολλήσει το Halloween;

Το Halloween ήταν δύσκολο στην πρώιμη αποικιακή Αμερική λόγω των αυστηρών θρησκευτικών πεποιθήσεων των πουριτανών. Ωστόσο, οι διακοπές παρέμειναν δημοφιλείς στους λιγότερο θρησκευτικούς κύκλους. Καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι έφτασαν και ανακατεύονταν με τους Ιθαγενείς Αμερικανούς, οι παραδόσεις εξελίσσονταν ακόμη περισσότερο. Οι γιορτές του Halloween συνδυάζονταν με τα φεστιβάλ του φθινοπώρου και περιλάμβαναν εορταστικές δημόσιες εκδηλώσεις, τραγούδι και χορό, ιστορίες φαντασμάτων και φάρσες. Αλλά μόνο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα το Halloween έγινε πραγματικά δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αλλαγή της ώρας είναι μια αφορμή για ποιοτική ξεκούραση και αυτοφροντίδα

Πώς να γιορτάσετε το Halloween χωρίς τραυματισμούς

Συστάσεις της διευθύντριας των CDC για το Halloween

Απόκριες : Εσύ ξέρεις την ιστορία τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Ναυάγιο 25/02: Ο Μιχάλης είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους [trailer]

Το Ναυάγιο 25/02: Ο Τρύφωνας βρίσκει στο γραφείο του Ιπποκράτη το κλεμμένο τετράδιο του Απόστολου και της Ειρήνης και καταλαβαίνει ότι η κόρη του παντρεύτηκε έναν επικίνδυνο άντρα.

Τι θα γίνει στο σημερινό επεισόδιο ο Σκαραβαίος με τίτλο Ανάσα;

Ο Σκαραβαίος 25/2: Ο Λάμπρος Κ. διακεκριμένος προπονητής παραολυμπιονικών στην κολύμβηση και εθελοντής γυμναστής στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής για άτομα με νοητική στέρηση, μπαίνει στο αυτοκίνητό του μετά από εκδήλωση του Εργαστηρίου σε καφέ και όταν γυρίζει το κλειδί, αυτό ανατινάζεται. 

Ποιοι θα είναι καλεσμένοι σήμερα της Μελίνας Ασλανίδου και του Χρήστου Νικολόπουλου;

Νύχτα στάσου: Ένα αφιέρωμα στην εποχή του γραμμοφώνου με γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια, κυρίως ρεμπέτικα, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 78 στροφών, παρουσιάζει η εκπομπή της ΕΡΤ1 «Νύχτα στάσου»