Γενικές Ειδήσεις

Αθλητισμός Οφέλη: Τα αθλήματα κάνουν τον εγκέφαλό μας πιο πλαστικό

Αθλητισμός Οφέλη: Τα αθλήματα κάνουν τον εγκέφαλό μας πιο πλαστικό

Αθλητισμός Οφέλη: Λέγεται συχνά ότι οι άνθρωποι που παίζουν sports έχουν ένα πιο ήσυχο και υγιές νευρικό σύστημα. Οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία συνδέοντας δύο ομάδες αθλητών και μη αθλητών σε μια συσκευή που έδινε συλλαβές ομιλίας μέσω ακουστικών. Σκοπός τους ήταν να αναλύσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων σε σχέση με το επίπεδο του θορύβου του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια εκφώνησης κάθε συλλαβής.

Λέγεται συχνά ότι οι άνθρωποι που παίζουν sports έχουν ένα πιο ήσυχο και υγιές νευρικό σύστημα. Οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν αυτή τη θεωρία συνδέοντας δύο ομάδες αθλητών και μη αθλητών σε μια συσκευή που έδινε συλλαβές ομιλίας μέσω ακουστικών. Σκοπός τους ήταν να αναλύσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων σε σχέση με το επίπεδο του θορύβου του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια εκφώνησης κάθε συλλαβής. Οι αθλητές, συνολικά, είχαν ισχυρότερη ανταπόκριση σε αυτούς τους ήχους σε σχέση με τον θόρυβο στο παρασκήνιο.

Η Nina Kraus, PhD, συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του εργαστηρίου ακουστικής νευροεπιστήμης στο Northwestern, δήλωσε: “υπάρχουν δύο τρόποι για να ακούσετε καλύτερα τον DJ: ελαχιστοποιήστε το στατικό ή ενισχύστε τη φωνή του DJ. Διαπιστώσαμε ότι οι εγκέφαλοι των αθλητών ελαχιστοποιούν το φόντο «στατικό» για να ακούσουν καλύτερα τον «DJ». «Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα «φαινόμενο άσκησης» σε μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της προσοχής – ιδιαίτερα των καναλιών του προμετωπιαίου φλοιού και της ντοπαμίνης», δήλωσε η Danielle Ransom, PsyD, παιδιατρικός νευροψυχολόγος στο Johns Hopkins All Children’s Hospital.

Πώς διαφέρουν οι εγκέφαλοι των αθλητών;

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο αυτού του πειράματος ήταν ότι οι μελετητές πείραξαν τις διαφορές σε αυτό το φιλτράρισμα θορύβου, μεταξύ αθλητών και άλλων πληθυσμών που είναι ειδικευμένοι στο να ξεχωρίζουν ήχους – όπως μουσικοί και άτομα που μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες. Ενώ, όλες οι ψυχικές διεργασίες αυτών των ομάδων φτάνουν στο ίδιο γενικό αποτέλεσμα, οι εγκέφαλοι των αθλητών απομονώνουν τους ήχους φιλτράροντας το στατικό, ενώ οι μουσικοί και οι εγκέφαλοι των πολύγλωσσων ανθρώπων το επιτυγχάνουν ανεβάζοντας την ένταση του ομιλούντος ήχου, είπε η Kraus.

«Ο εγκέφαλος έχει μια σταθερή ικανότητα προσοχής, αλλά απεριόριστο δυναμικό ως προς τον τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών», δήλωσε ο Dr. Shaheen Lakhan, PhD, MEd, MS, FAAN, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης στο The Learning Corp. «Ενώ παίζουν αθλήματα, οι αθλητές έρχονται σε επαφή με πολλά ερεθίσματα και πληροφορίες που πρέπει να ρυθμιστούν μέσω αυτής της προσοχής, η οποία αναγκάζει τον εγκέφαλό τους να δώσει προτεραιότητα σε ό,τι επεξεργάζεται και έτσι αυξάνει την ικανότητά τους να εστιάζουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η αναφυλαξία από άσκηση;

Πώς ο αθλητισμός μπορεί να ωθήσει την κουλτούρα στην εταιρεία σας;

Πώς να κάνετε την άσκηση μια υγιή ρουτίνα στη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα