Συνέδρια

Καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης: “Αύξηση της ζήτησης για αντιιικά και αντιφυματικά φάρμακα”

Καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης: “Αύξηση της ζήτησης για αντιιικά και αντιφυματικά φάρμακα”

Σε ό,τι αφορά τη φυματίωση και τις ελλείψεις αντιφυματικών φαρμάκων, οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν ότι δεν επαρκούν τα υπάρχοντα φάρμακα για προστασία του ευάλωτου πληθυσμού και ότι η διάθεσή τους στους ασθενείς γίνεται στην κυριολεξία «χάπι-χάπι», ενώ, στην πραγματικότητα οι ανάγκες είναι τριπλάσιες, ίσως και πενταπλάσιες από αυτές που βλέπουμε.

Καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης: Οι γιορτές αναμένεται να φέρουν περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, όμως, σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα για φυματίωση κάνουν δύσκολη την κατάσταση Ανοδική πορεία παίρνουν και πάλι τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με τη ζήτηση για αντιιικά φάρμακα να αυξάνεται κατά 20% περίπου τις τελευταίες ημέρες, όμως, ταυτόχρονα, άλλο ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας αναδύεται, καθώς οι ελλείψεις σε φάρμακα κατά της φυματίωσης θέτουν εμπόδια στην αντιμετώπιση της νόσου που αναβιώνει. Τα δύο θέματα αυτά τονίσθηκαν από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 31ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που ξεκίνησε στην Αθήνα στις 8-11 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες και την άνοδο που περιμένουμε λόγω γιορτών, λέγοντας πως η ιατρική κοινότητα προετοιμάζεται για νέα αύξηση των κρουσμάτων του πανδημικού ιού τις επόμενες ημέρες, λόγω των εορτών οι οποίες θα είναι οι πρώτες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όπου θα τις περάσουμε χωρίς μέτρα κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους περιορισμούς, στερώντας για μια ακόμη χρονιά τη χαρά των γιορτών.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ

Χαρακτηριστικά, ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι μεγαλύτερη συχνότητα είχε καταγραφεί το καλοκαίρι, όπου οι αιτήσεις για αντιιικά φάρμακα έφταναν τις 600 στη διάρκεια των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα ξεπερνούσαν τις 180, ενώ ότι τώρα και πάλι πλησιάζουμε σε συχνότητα τις αιτήσεις του καλοκαιριού, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 500 περίπου.

Σημείωσε ότι τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν είναι πλήρη, αφού δεν γνωρίζουμε ποιοι από όσους πήραν αντιιικά, χρειάστηκαν νοσηλεία ή όχι, όμως, ότι η χορήγηση των φαρμάκων αποτελεί ένδειξη της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νόσηση από την παραλλαγή Δ που υπάρχει ακόμη  καθορίστηκε από τους ανεμβολίαστους, ενώ η νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον καθορίστηκε από τις συννοσηρότητες των ασθενών.

Ανθεκτική φυματίωση

Σε ό,τι αφορά τη φυματίωση και τις ελλείψεις αντιφυματικών φαρμάκων, οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν ότι δεν επαρκούν τα υπάρχοντα φάρμακα για προστασία του ευάλωτου πληθυσμού και ότι η διάθεσή τους στους ασθενείς γίνεται στην κυριολεξία «χάπι-χάπι», ενώ, στην πραγματικότητα οι ανάγκες είναι τριπλάσιες, ίσως και πενταπλάσιες από αυτές που βλέπουμε. Αφορά κυρίως εργάτες γης, συνήθως μετανάστες ή πρόσφυγες, οι οποίοι δεν ακολουθούν πάντα την απαιτούμενη θεραπεία, με αποτέλεσμα η φυματίωση να μετατρέπεται σε ανθεκτική και να απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για την αποθεραπεία της. Οι ασθενείς δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους η οποία διαρκεί 4, από 6 μήνες παλαιότερα, ή 9 μήνες, από 2,5 χρόνια για την ανθεκτική φυματίωση, είτε γιατί δεν συνεχίζουν την παρακολούθησή τους από τον ειδικό γιατρό, είτε γιατί δεν αντέχουν τις παρενέργειες των φαρμάκων οι οποίες είναι σοβαρές, είτε γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται επανάληψη των φαρμάκων τους μέχρι τη θεραπεία τους. Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην περίθαλψη άλλων ασθενειών, ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια αυξήθηκαν οι θάνατοι από φυματίωση, διεθνώς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μικροβιακή αντίσταση υποσκάπτει τον παγκόσμιο πόλεμο κατά του Covid-19

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν το μέλλον της πανδημίας

Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν το μέλλον της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο HACRO CLINICAL TRIALS FORUM 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο «HACRO CLINICAL TRIALS FORUM - Developments and Perspectives», το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO), με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

Ο ιός HIV, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C μπορούν να ανιχνευθούν από μία μόνο σταγόνα αίματος, σύμφωνα με μελέτη

«Το τεστ αποξηραμένων κηλίδων αίματος είναι ιδανικό για μέρη όπου δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βελόνα για λόγους ασφαλείας ή όπου είναι λιγότερο πρακτικό. Αυτό περιλαμβάνει φυλακές, κέντρα απεξάρτησης από ναρκωτικά και καταφύγια αστέγων. «Είναι, επίσης, κατάλληλο για αναπτυσσόμενες χώρες ή μέρη όπου διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστραφεί ένα δείγμα αίματος προτού μεταφερθεί σε εργαστήριο που μπορεί να το αναλύσει.

25ο συνέδριο του ΜΙΤ για την παγκόσμια τεχνολογία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα - Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το MIT Global Startup Workshop (MIT GSW) (MIT Παγκόσμιο Εργαστήριο Νεοφυών Επιχειρήσεων) είναι ένα ετήσιο διήμερο συνέδριο που συγκεντρώνει επιχειρηματίες, φοιτητές, επενδυτές και βασικούς ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο και φιλοδοξεί να επιταχύνει το επιχειρηματικό οικοσύστημα μιας περιοχής υποδοχής.

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα«Η υπεραξία του φαρμακείου στη νέα εποχή».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τοποθετήθηκε για την πανδημία κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα «Πανδημία & Επιστημονικές Προκλήσεις»

Απαντώντας σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι η COVID-19 είναι μια απλή γριπούλα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, έχει 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την γρίπη Η1Ν1 του 2009.

40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο

Περισσότεροι από 2000 Οδοντίατροι από ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να παρακολουθήσουν το 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις  6 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2022, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

21ο Συνέδριο HealthWorld 1: The Healthcare System in the 4th Industrial Revolution Era

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει στις 5 και 6 Οκτωβρίου το 21ο Συνέδριο HealthWorld με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», στο Ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.