ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προειδοποίηση ΠΟΥ: H φυματίωση ακμάζει ξανά λόγω της πανδημίας COVID-19 και των περιορισμών της

Προειδοποίηση ΠΟΥ: H φυματίωση ακμάζει ξανά λόγω της πανδημίας COVID-19 και των περιορισμών της

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΠΟΥ, 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι ασθένησαν το 2021 από φυματίωση -νόσο που προκαλείται από ένα βακτήριο που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες-, μια αύξηση 4,5% μέσα σε έναν χρόνο

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έπειτα από χρόνια υποχώρησης της νόσου, η φυματίωση ακμάζει ξανά λόγω της πανδημίας COVID-19 και των περιορισμών της, όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ. Η φυματίωση έχει επιστρέψει, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λόγω της COVID-19, που μείωσε τους ελέγχους και την πρόσβαση στην περίθαλψη. Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 1,6 εκατ. θανάτους πέρυσι, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΠΟΥ, 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι ασθένησαν το 2021 από φυματίωση -νόσο που προκαλείται από ένα βακτήριο που επιτίθεται κυρίως στους πνεύμονες-, μια αύξηση 4,5% μέσα σε έναν χρόνο. Επίσης, το ποσοστό της συχνότητας της νόσου (νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ετησίως) αυξήθηκε κατά 3,6% μεταξύ 2020 και 2021, μετά την πτώση του κατά σχεδόν 2% ετησίως στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Σε περιφερειακό επίπεδο, το ποσοστό συχνότητας της φυματίωσης αυξήθηκε μεταξύ 2020 και 2021 παντού στον κόσμο, εκτός από την Αφρική, όπου οι διαταραχές στις υπηρεσίες υγείας που συνδέονταν με την πανδημία COVID-19 είχαν μικρό αντίκτυπο στον αριθμό των ανθρώπων που διαγιγνώσκονταν με τη νόσο. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο εκτιμώμενος ετήσιος αριθμός θανάτων από τη φυματίωση μειώθηκε μεταξύ 2005 και 2019, αλλά οι εκτιμήσεις για το 2020 και 2021 υποδηλώνουν ότι αυτή η τάση ανατράπηκε. Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,6 εκατ. τον αριθμό των θανάτων πέρυσι, δηλαδή μια επιστροφή στο επίπεδο του 2017. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 14% σε σχέση με το 2019, όταν αυτή η μεταδοτική νόσος είχε σκοτώσει 1,4 εκατ. ανθρώπους (1,5 εκατ. το 2020). Το μεγαλύτερο μέρος της εκτιμώμενης αύξησης των θανάτων καταγράφηκε πέρυσι σε τέσσερις χώρες, Ινδία, Ινδονησία, Μιανμάρ και Φιλιππίνες. Η συχνότητα της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης αυξήθηκε επίσης -κατά 3% μεταξύ 2020 και 2021-, με 450.000 νέα κρούσματα φυματίωσης ανθεκτικής στη ριφαμπικίνη το 2021.

Φτώχεια και υποσιτισμός

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που αναφέρεται αύξηση των ασθενών με φυματίωση, όπως και με την ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση». Η πανδημία της COVID-19 επιβράδυνε σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο στην καταπολέμηση της φυματίωσης. Η αναζωπύρωση της φυματίωσης στην πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο τη στρατηγική που έχει θέσει σε εφαρμογή ο ΠΟΥ, ο οποίος στοχεύει στη μείωση των θανάτων από τη νόσο αυτή κατά 90% και του ποσοστού συχνότητας της φυματίωσης κατά 80% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2015. Ωστόσο, ο Οργανισμός δεν χάνει την ελπίδα του, ακόμη κι αν εκτιμά ότι η φυματίωση θα συνεχίσει την αυξητική της τάση το 2022. Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η ανάγκη για δράση έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική λόγω της συγκυρίας του πολέμου στην Ουκρανία, των συγκρούσεων που μαίνονται σε άλλα μέρη του πλανήτη, της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς αυτά τα στοιχεία «είναι πιθανό να επιδεινώσουν περαιτέρω μερικούς από τους σημαντικούς καθοριστικούς παράγοντες της φυματίωσης, όπως τα επίπεδα εισοδήματος και ο υποσιτισμός».

Το 2019, η φυματίωση ήταν η 13η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και η πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδη νόσο. Από το 2020 έχει γίνει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από μολυσματική ασθένεια, μετά την Covid-19 και πριν από το AIDS, αναφέρει η έκθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανέπτυξαν φυματίωση πέρυσι βρίσκονταν στη νοτιοανατολική Ασία (45%), στην Αφρική (23%) και στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού (18%). Ινδία, Ινδονησία, Κίνα, Φιλιππίνες, Πακιστάν, Νιγηρία, Μπαγκλαντές και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι οι οκτώ χώρες όπου έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από τα δύο τρίτα των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδικές ασθένειες όπως η ιλαρά, ο τέτανος και ο κοκκύτης αυξάνονται στην Αιθιοπία

Θα μπορούσαν οι θεραπείες καρκίνου να θεραπεύσουν τη φυματίωση;

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: "Επενδύστε για να τερματίσετε τη φυματίωση. Σώστε ζωές." 

Μικρότερη διάρκεια θεραπείας για τα παιδιά με φυματίωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ καταγράφει τον ιό Nipah ως μία από τις ασθένειες προτεραιότητάς του που αποτελούν "τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημικού τους δυναμικού" και για τις οποίες δεν υπάρχουν "καθόλου ή ανεπαρκή αντίμετρα".

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).