Επιχειρηματικά

ΣΕΙΒ: Η γενίκευση του άδικου και καταστροφικού Claw-back στο χώρο της υγείας, δεν αποτελεί λύση

ΣΕΙΒ: Η γενίκευση του άδικου και καταστροφικού Claw-back στο χώρο της υγείας, δεν αποτελεί λύση

ΣΕΙΒ: "Κατανοούμε πλήρως την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι όφελος θα προκύψει από ένα ενδεχόμενο κανιβαλισμό σε βάρος των υπολοίπων κλάδων της Υγείας, στον οποίο οδηγεί η άποψη για γενίκευση του Claw-back", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΙΒ.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του site iatronet με τίτλο «Ξεκίνησε η κατάθεση προτάσεων από τη Φαρμακοβιομηχανία για την εξοικονόμηση πόρων για το Φάρμακο», αναφέρεται ότι μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται και προτάσεις για γενίκευση του άδικου και καταστροφικού Claw-back στους υπόλοιπους κλάδους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και ιδιαίτερα στα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΙΒ και προσθέτει ότι “εάν οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν, o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) εκφράζει την έκπληξή του για τις δηλώσεις αυτές από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας. Κατανοούμε πλήρως την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι όφελος θα προκύψει από ένα ενδεχόμενο κανιβαλισμό σε βάρος των υπολοίπων κλάδων της Υγείας, στον οποίο οδηγεί η άποψη για γενίκευση του Claw-back“.

 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΣΕΙΒ:

“Αγνοείται προφανώς ότι πολλές από τις εταιρείες ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων ήδη υποβάλλονται σε Claw-back για αρκετά από τα είδη τους, και ότι σήμερα εξακολουθούμε:

  • Να πληρωνόμαστε με καθυστερήσεις 10 μηνών και πλέον από το Δημόσιο και τα Νοσοκομεία,
  • Να αναμένουμε για έγκριση της τιμολόγησης των πωλήσεών μας επί 24 και πλέον μήνες μετά την παράδοση των προϊόντων μας στα Νοσοκομεία,
  • Σε πολλά προϊόντα του κλάδου μας είναι υποχρεωτικό το Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο επιβάλλει τη χαμηλότερη τιμή της Ελλάδας σε όλη την επικράτεια και ότι οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ καθώς και των Νοσοκομείων για Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα είναι ελλειμματικοί και γίνεται διαρκής αγώνας για τη βελτίωση των όρων επιβίωσης των εταιρειών μας.

 

Σημειώνουμε ότι η μόνη χώρα της Ευρώπης που εφαρμόζεται Claw-back επί των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων είναι η Ελλάδα!

Και, βέβαια, αποσιωπείται ότι όλες οι εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου έχουν προσφύγει εδώ και χρόνια στη Δικαιοσύνη, προβάλλοντας ότι το μέτρο του Claw-back είναι, παράνομο, άδικο και καταστροφικό.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια ενδεχόμενη πρόταση από τη φαρμακοβιομηχανία θα είναι κατώτερη των περιστάσεων, πράξη απελπισίας και χτύπημα κάτω από τη ζώνη για κλάδους που ποτέ δεν ενήργησαν ανάλογα.

Αναφέρουμε επίσης ότι με τον πρόσφατο Ν.4837/2021, άρθρο 77, εφαρμόζονται “κόφτες” στο ύψος του Claw-back της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά όχι και στις δαπάνες υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ και αρκετές εταιρίες – μέλη μας έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επειδή το Claw-back φτάνει και ξεπερνάει το 50% του τζίρου τους!

Ο ΣΕΙΒ θα συνεχίσει να υποστηρίζει με συνέπεια τα δίκαια αιτήματα του κλάδου της Υγείας ως συνόλου, προτείνοντας ρεαλιστικές και έντιμες λύσεις με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος λειτουργίας της ευαίσθητης και καθημαγμένης σήμερα αγοράς των προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας. Για την εξυπηρέτηση αυτού του κοινού σκοπού ελπίζουμε στη συνεργασία όλων των κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΣΕΙΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

ΣΕΙΒ: Με απευθείας ανάθεση η προμήθεια των rapid tests

ΣΕΙΒ: Είναι παράλογη η επιβάρυνση του clawback στους εισαγωγείς και παραγωγούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έλενα Χουλιάρα: Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας

''Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας'' είπε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του “Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean” του Economist, που διεξήχθη στην Αθήνα.

Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ γιόρτασε τα 25 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης του Ερευνητικού της Κέντρου με απονομή αριστείων και διακρίσεων στους κορυφαίους ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Κέντρο, συνεισφέροντας σε τοπικές, Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις και πρωτιές.

Sanofi: Ενίσχυση της καινοτομίας και της επένδυσης στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα

Επεκτείνοντας την πολυετή και συνεπή δραστηριοποίησή της στη χώρα μας, η Sanofi Ελλάδας παρουσίασε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση σπάνιων νοσημάτων μειώνοντας έτσι το συχνά μακρύ και ψυχοφθόρο ταξίδι των πασχόντων.

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα«Η υπεραξία του φαρμακείου στη νέα εποχή».

O Kώστας Παπαγιάννης νέος Πρόεδρος τηs Novartis Hellas

O Κώστας Παπαγιάννης ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Novartis Hellas, με ισχύ από χθές 7η Nοεμβρίου 2022 και ευθύνη για την επιχειρησιακή μονάδα Innovative Medicines.

Σημαντική διάκριση για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM

 Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM, αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία «Δυναμική ανάπτυξη» των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας "Growth Awards" που διοργάνωσαν για έκτη συνεχή χρονιά η Eurobank και η Grant Thornton.