Συνεντεύξεις

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Ο εμβολιασμός έχει εξαφανίσει ασθένειες από την γη που αποδεκάτιζαν τα παιδιά και απειλούσαν την ζωή  των  ενήλικων, τονίζει ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος  Ευγενίδης σε συνέντευξη του στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου , εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της καταπολέμησης των πανδημιών .  Οι  ενήλικες επιλέγουν  το  φαρμακείο  για εμβολιασμό γι’ αυτό θα πρέπει να  επεκταθεί και σε άλλα εμβόλια έτσι ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, σημειώνει.

Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αλλά χωρίς την ύπαρξη ιατρικής συνταγής την περίοδο του lockdown και συνεχίζεται διότι ‘’ Οι συνθήκες της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας ευνοούν και οδηγούν στη ζήτηση φαρμάκων χωρίς συνταγή από τον γιατρό. Όταν τα ραντεβού για συνταγογράφηση αργούν 2 και 3 μήνες.’’ λέει με προβληματισμό ο κ.  Ευγενίδης.‘’Οι πωλήσεις των βιταμινών για την  ενίσχυση  του ανοσοποιητικού αυξήθηκαν αλλά των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. μειωθήκαν ,  πλην της κατηγορίας των αντιφλεγμονωδών.’’ τονίζει .

Εμβολιασμοί: Ποια είναι τα οφέλη ; Τι συμβουλεύετε τους πολίτες; Τι φοβόσαστε; Είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που εμβολιάζεται στα φαρμακεία;

Γενικά ο μαζικός εμβολιασμός στα παιδιά είναι η αιτία που ασθένειες οι οποίες αποδεκάτιζαν τα παιδιά τους προηγούμενους αιώνες, σήμερα έχουν εξαφανιστεί από τη γη. Στους ενήλικες ο εμβολιασμός προστατεύει τις ομάδες υψηλού κινδύνου από θανατηφόρες επιπλοκές ασθενειών. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμβολιάζονται αυτοί που πρέπει, όταν πρέπει. Αυτό που με φοβίζει στα εμβόλια είναι η μεγάλη επιτυχία τους, που δίνει λανθασμένα μηνύματα για την επικινδυνότητα των νόσων από τις οποίες μας προφυλάσσουν. Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων επιλέγει, ειδικά για τον αντιγριπικό  εμβολιασμό, το φαρμακείο και το ποσοστό αυτό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο μετά την πρόσφατη πιστοποίηση των φαρμακοποιών και τη νομοθέτηση της δυνατότητας αντιγριπικού εμβολιασμού στο φαρμακείο. Θεωρώ πως πρέπει ο εμβολιασμός των ενηλίκων στο φαρμακείο να επεκταθεί και σε άλλα εμβόλια έτσι ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας.

 Ελλείψεις φαρμάκων: Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Πού οφείλονται;

Να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι όταν οι φαρμακοποιοί μιλάμε για ελλείψεις, εννοούμε την πενιχρή διαθεσιμότητα πολλών φαρμάκων, κυρίως του εξωτερικού, για την οποία ευθύνονται οι αυξημένες εξαγωγές και οι μειωμένες εισαγωγές. Το φάρμακο είναι ένα αγαθό το οποίο ο ασθενής χρειάζεται άμεσα για την αποκατάσταση της υγείας του. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο στο φαρμακείο ή την φαρμακαποθήκη, δεν επιτελεί το σκοπό του γιατί η ασθένεια δεν περιμένει τη στιγμή που η εταιρεία θα στείλει λίγα τεμάχια. Η δραματικά μειωμένη διαθεσιμότητα πάρα πολλών φαρμάκων  αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς και βόμβα στα θεμέλια της υγείας. Μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια και προσωπικά δεν βλέπω την κατάσταση να βελτιώνεται στο ορατό μέλλον. Οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η μειωμένη διαθεσιμότητα είναι πολλοί και ξεκινούν από τις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν στη χώρα μας καθιστώντας τα ελκυστικά για εξαγωγές και την υπέρμετρη φορολογία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που συνεπάγεται περιορισμένες εισαγωγές.

 Για COVID-19: Ποια είναι η κατάσταση των φαρμακείων στην Θεσσαλονίκη; Έχουν επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά ;

Κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, ο Σύλλογός μας στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στα μέλη του με συνεχείς ενημερώσεις για τις εξελίξεις και με υποδείξεις για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης της λοίμωξης COVID-19. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με την απαιτούμενη ψυχραιμία. Στην πρώτη περίοδο τα πήγαμε περίφημα και το ίδιο φιλοδοξούμε να καταφέρουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση μάς ευαισθητοποίησε, μας συσπείρωσε και μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι το πέρασμα της πανδημίας θα μας αφήσει μόνο αυτά τα σημαντικά εφόδια και την πολύτιμη εμπειρία.

Έχουν  αυξηθεί οι πωλήσεις  φαρμάκων χωρίς συνταγή (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ)  λόγω πανδημίας ;

Λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο από την Πολιτεία όσο και από τον καθένα μας ατομικά, είχαμε γενικά μειωμένη νοσηρότητα στην κοινότητα, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για κάθετη πτώση στις πωλήσεις Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., πλην της κατηγορίας των αντιφλεγμονωδών. Παρόλα αυτά, τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. είναι μια κατηγορία που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα φάρμακα και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλουμε στην αποσυμφόρηση των Δημόσιων δομών από τα ελαφρά περιστατικά, τα οποία μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στο φαρμακείο.

Έχει αυξηθεί η ζήτηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων αλλά χωρίς να διαθέτουν την ιατρική συνταγή οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού και δυσκολίας πρόσβασης στο γιατρό; Πώς το αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των φαρμακοποιών;

Οι συνθήκες της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας ευνοούν και οδηγούν στη ζήτηση φαρμάκων χωρίς συνταγή από γιατρό. Όταν τα ραντεβού για συνταγογράφηση αργούν 2 και 3 μήνες, είναι αδύνατο να αρνηθείς το φάρμακο που λαμβάνει κάποιος ασθενής σε χρόνια αγωγή. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό από τους εμπλεκόμενους, θα βρεθεί και η κατάλληλη λύση. Λόγω του κορωνοϊού και της συνεπακόλουθης δυσκολίας στη λήψη της συνταγής κατά το διάστημα της καραντίνας, η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε. Αργότερα αντιμετωπίστηκε εν μέρει όταν άρχισε η άυλη συνταγογράφηση. Με δυο λόγια, εντοπίζω το πρόβλημα  στην ελλιπή  δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε κάποιο κέντρο συνταγογράφησης, τη στιγμή που χρειάζεται.

Έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις στις βιταμίνες και στα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού;

Υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι κάποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της covid-19, ο κόσμος προσπάθησε να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις για τα συγκεκριμένα είδη, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάτι αντίστοιχο περιμένω και το επόμενο διάστημα καθώς θα μπούμε σε περίοδο εμφάνισης πολλών ιώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιάννης Δαγρές : Τα σχέδια του κλάδου των φαρμακείων για την 3ετια 2020-2023

Βαρβάρα Μπαρούτσου: Η πρόσφατη ανατιμολόγηση φαρμάκων δημιουργεί κλίμα αποεπένδυσης και ενδεχόμενες νομικές διεκδικήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Όταν πρώτα ο Salk και στη συνέχεια ο Sabin και ο Tommy Francis στο Πανεπιστήμιο του Michigan απέδειξαν ότι το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας δούλευε, ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκείνη τη στιγμή, ολόκληρη η χώρα εμπιστεύτηκε τη δημόσια υγεία.

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής και ψυχίατρος παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr και την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου , μιλώντας για τις Σπάνιες παθήσεις και την νωτιαία μυϊκή ατροφία αναδεικνύοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα υποχρεωτικών νεογνικών ελέγχων στην Ε.Ε αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα .

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.