Συνεντεύξεις

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Ο εμβολιασμός έχει εξαφανίσει ασθένειες από την γη που αποδεκάτιζαν τα παιδιά και απειλούσαν την ζωή  των  ενήλικων, τονίζει ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος  Ευγενίδης σε συνέντευξη του στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου , εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της καταπολέμησης των πανδημιών .  Οι  ενήλικες επιλέγουν  το  φαρμακείο  για εμβολιασμό γι’ αυτό θα πρέπει να  επεκταθεί και σε άλλα εμβόλια έτσι ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, σημειώνει.

Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αλλά χωρίς την ύπαρξη ιατρικής συνταγής την περίοδο του lockdown και συνεχίζεται διότι ‘’ Οι συνθήκες της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας ευνοούν και οδηγούν στη ζήτηση φαρμάκων χωρίς συνταγή από τον γιατρό. Όταν τα ραντεβού για συνταγογράφηση αργούν 2 και 3 μήνες.’’ λέει με προβληματισμό ο κ.  Ευγενίδης.‘’Οι πωλήσεις των βιταμινών για την  ενίσχυση  του ανοσοποιητικού αυξήθηκαν αλλά των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. μειωθήκαν ,  πλην της κατηγορίας των αντιφλεγμονωδών.’’ τονίζει .

Εμβολιασμοί: Ποια είναι τα οφέλη ; Τι συμβουλεύετε τους πολίτες; Τι φοβόσαστε; Είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που εμβολιάζεται στα φαρμακεία;

Γενικά ο μαζικός εμβολιασμός στα παιδιά είναι η αιτία που ασθένειες οι οποίες αποδεκάτιζαν τα παιδιά τους προηγούμενους αιώνες, σήμερα έχουν εξαφανιστεί από τη γη. Στους ενήλικες ο εμβολιασμός προστατεύει τις ομάδες υψηλού κινδύνου από θανατηφόρες επιπλοκές ασθενειών. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμβολιάζονται αυτοί που πρέπει, όταν πρέπει. Αυτό που με φοβίζει στα εμβόλια είναι η μεγάλη επιτυχία τους, που δίνει λανθασμένα μηνύματα για την επικινδυνότητα των νόσων από τις οποίες μας προφυλάσσουν. Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων επιλέγει, ειδικά για τον αντιγριπικό  εμβολιασμό, το φαρμακείο και το ποσοστό αυτό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο μετά την πρόσφατη πιστοποίηση των φαρμακοποιών και τη νομοθέτηση της δυνατότητας αντιγριπικού εμβολιασμού στο φαρμακείο. Θεωρώ πως πρέπει ο εμβολιασμός των ενηλίκων στο φαρμακείο να επεκταθεί και σε άλλα εμβόλια έτσι ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας.

 Ελλείψεις φαρμάκων: Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Πού οφείλονται;

Να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι όταν οι φαρμακοποιοί μιλάμε για ελλείψεις, εννοούμε την πενιχρή διαθεσιμότητα πολλών φαρμάκων, κυρίως του εξωτερικού, για την οποία ευθύνονται οι αυξημένες εξαγωγές και οι μειωμένες εισαγωγές. Το φάρμακο είναι ένα αγαθό το οποίο ο ασθενής χρειάζεται άμεσα για την αποκατάσταση της υγείας του. Αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο στο φαρμακείο ή την φαρμακαποθήκη, δεν επιτελεί το σκοπό του γιατί η ασθένεια δεν περιμένει τη στιγμή που η εταιρεία θα στείλει λίγα τεμάχια. Η δραματικά μειωμένη διαθεσιμότητα πάρα πολλών φαρμάκων  αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς και βόμβα στα θεμέλια της υγείας. Μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια και προσωπικά δεν βλέπω την κατάσταση να βελτιώνεται στο ορατό μέλλον. Οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η μειωμένη διαθεσιμότητα είναι πολλοί και ξεκινούν από τις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν στη χώρα μας καθιστώντας τα ελκυστικά για εξαγωγές και την υπέρμετρη φορολογία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που συνεπάγεται περιορισμένες εισαγωγές.

 Για COVID-19: Ποια είναι η κατάσταση των φαρμακείων στην Θεσσαλονίκη; Έχουν επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά ;

Κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, ο Σύλλογός μας στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στα μέλη του με συνεχείς ενημερώσεις για τις εξελίξεις και με υποδείξεις για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης της λοίμωξης COVID-19. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με την απαιτούμενη ψυχραιμία. Στην πρώτη περίοδο τα πήγαμε περίφημα και το ίδιο φιλοδοξούμε να καταφέρουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση μάς ευαισθητοποίησε, μας συσπείρωσε και μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι το πέρασμα της πανδημίας θα μας αφήσει μόνο αυτά τα σημαντικά εφόδια και την πολύτιμη εμπειρία.

Έχουν  αυξηθεί οι πωλήσεις  φαρμάκων χωρίς συνταγή (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ)  λόγω πανδημίας ;

Λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο από την Πολιτεία όσο και από τον καθένα μας ατομικά, είχαμε γενικά μειωμένη νοσηρότητα στην κοινότητα, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για κάθετη πτώση στις πωλήσεις Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., πλην της κατηγορίας των αντιφλεγμονωδών. Παρόλα αυτά, τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. είναι μια κατηγορία που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα φάρμακα και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλουμε στην αποσυμφόρηση των Δημόσιων δομών από τα ελαφρά περιστατικά, τα οποία μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στο φαρμακείο.

Έχει αυξηθεί η ζήτηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων αλλά χωρίς να διαθέτουν την ιατρική συνταγή οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού και δυσκολίας πρόσβασης στο γιατρό; Πώς το αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των φαρμακοποιών;

Οι συνθήκες της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας ευνοούν και οδηγούν στη ζήτηση φαρμάκων χωρίς συνταγή από γιατρό. Όταν τα ραντεβού για συνταγογράφηση αργούν 2 και 3 μήνες, είναι αδύνατο να αρνηθείς το φάρμακο που λαμβάνει κάποιος ασθενής σε χρόνια αγωγή. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό από τους εμπλεκόμενους, θα βρεθεί και η κατάλληλη λύση. Λόγω του κορωνοϊού και της συνεπακόλουθης δυσκολίας στη λήψη της συνταγής κατά το διάστημα της καραντίνας, η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε. Αργότερα αντιμετωπίστηκε εν μέρει όταν άρχισε η άυλη συνταγογράφηση. Με δυο λόγια, εντοπίζω το πρόβλημα  στην ελλιπή  δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε κάποιο κέντρο συνταγογράφησης, τη στιγμή που χρειάζεται.

Έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις στις βιταμίνες και στα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού;

Υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι κάποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της covid-19, ο κόσμος προσπάθησε να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις για τα συγκεκριμένα είδη, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάτι αντίστοιχο περιμένω και το επόμενο διάστημα καθώς θα μπούμε σε περίοδο εμφάνισης πολλών ιώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιάννης Δαγρές : Τα σχέδια του κλάδου των φαρμακείων για την 3ετια 2020-2023

Βαρβάρα Μπαρούτσου: Η πρόσφατη ανατιμολόγηση φαρμάκων δημιουργεί κλίμα αποεπένδυσης και ενδεχόμενες νομικές διεκδικήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Η πανδημία  του COVID 19 έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του φαρμάκου καθώς αναπτυχθήκαν εμβόλια και θεραπείες με εντυπωσιακές ταχύτητες αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία  κίνητρα  για επενδύσεις . Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr . 

Ευγενία Βλάχου : Η έλλειψη εξειδικευμένων νοσηλευτών για τον διαβήτη στοιχίζει την περίοδο της COVID 19

«Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), φαίνεται ωστόσο ότι στη χώρα μας παρά τα χειροκροτήματα της Άνοιξης για τη συμβολή των Νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο ρόλος τους στην πράξη υποτιμάται από την πολιτεία, πόσο μάλλον στο χώρο του διαβήτη, όπου μοιάζει με πολυτέλεια παρά το γεγονός ότι  οι ιατροί του χώρου υποστηρίζουν τη χρησιμότητά τους.

‘’Φαρμάκι’’ οι ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών στην  Ελλάδα

Τα ιδιωτικά κέντρα ‘’ ξεπουπουλιάζουν’’ τους ασθενείς με καρκίνο ζητώντας πάνω από 2.500€ για κάθε ακτινοθεραπευτική πράξη. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει αρχείο νεοπλασιών .