Ενδιαφέροντα

Διονύσης Ευγενίδης: προβληματική η επιβίωση των φαρμακείων σήμερα

Διονύσης Ευγενίδης: προβληματική η επιβίωση των φαρμακείων σήμερα

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Η μείωση της δαπάνης στα φάρμακα αλλά και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών καθώς και οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων με την συνεπακόλουθη απομείωση της αξίας των αποθεμάτων αλλά και η απελευθέρωση του επαγγέλματος και του ωραρίου λειτουργίας καθιστούν πλέον προβληματική την επιβίωση των περισσοτέρων φαρμακείων, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Διονύσης Ευγενίδης πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) , σε συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» που παραχώρησε στο www.healthweb.gr.

Πείτε μας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί σήμερα

Η είσοδος της χώρας μας στα μνημόνια χτύπησε αλύπητα τον κλάδο των φαρμακοποιών. Η μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, η μείωση του ποσοστού κέρδους, οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων με την συνεπακόλουθη απομείωση της αξίας των αποθεμάτων μας και η απελευθέρωση του επαγγέλματος και του ωραρίου λειτουργίας καθιστούν πλέον προβληματική την επιβίωση των περισσοτέρων φαρμακείων. Σε συνδυασμό μάλιστα με την μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των συμπολιτών μας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα όσον αφορά την επιβίωσή μας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά και με ένταση το πρόβλημα των ελλείψεων πολλών φαρμάκων που έρχεται και καθιστά αφόρητη την καθημερινότητα του φαρμακοποιού.

Τα φαρμακεία στην Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν κάποια διαφορετικά προβλήματα από την Αθήνα;
Τα φαρμακεία όλης της χώρας αντιμετωπίζουν πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα. Εκείνο που διαφοροποιεί τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τους ανά χίλιους κατοίκους, σε σχέση με την αντίστοιχη αναλογία στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ήδη προβληματική οικονομική απόδοση των φαρμακείων μας.

Τα εμβόλια γιατί έχουν μπει στο μικροσκόπιο, μιλήστε μας γι΄ αυτό

Πραγματικά, τα τελευταία χρόνια τα εμβόλια δέχονται έναν τεράστιο και συντονισμένο πόλεμο που όμως δεν ευσταθεί επιστημονικά. Τα εμβόλια ήταν η αποκλειστική αιτία ώστε να εξαφανιστούν νόσοι που ήταν θανατηφόρες πριν πολλά χρόνια και σήμερα τις συναντούμε μόνο στα βιβλία. Η εξάλειψη αυτών των νόσων σήμερα λόγω του εμβολιασμού που προηγήθηκε σε συνδυασμό με την ευκολία της εξάπλωσης ψευδών ειδήσεων, οδηγούν πολύ κόσμο στην αμφισβήτηση της αναγκαιότητας των εμβολιασμών και δίνουν χώρο σε άσχετους να αμφισβητήσουν την αξία και την ασφάλεια των εμβολίων και να παρασύρουν πολλούς ακόμη συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια θεωρώ πως υπάρχει μια αναστροφή του κλίματος απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που οφείλεται αφενός στην τιτάνια προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού από εμάς τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και της επανεμφάνισης λόγω του πλημμελούς εμβολιασμού, νόσων που είχαμε ξεχάσει την ύπαρξή τους.

Τι γνώμη έχετε για το Ηλεκτρονικό εμπόριο από τα φαρμακεία ;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια πραγματικότητα που ήρθε και θα μείνει για πολλά χρόνια και που δεν μπορούμε ούτε να παραβλέψουμε, ούτε και να αφορίσουμε. Θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κανόνες που θα τηρούνται απαρέγκλιτα, δεδομένου ότι αφορά πωλήσεις από φαρμακεία. Θεωρώ πως κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς την ταυτόχρονη φυσική παρουσία φαρμακοποιού και ασθενούς, όσο απλό κι αν είναι αυτό ή ακόμη κι αν έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν από το ίδιο άτομο. Ο Φαρμακοποιός με την φυσική του παρουσία είναι το τελευταίο φίλτρο πριν την χρήση των φαρμάκων από τους συμπολίτες μας, είναι το δίχτυ ασφαλείας τόσο του γιατρού όσο και του ασθενούς και αυτά τα δεδομένα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν και όχι να παραβλέπονται στο όνομα του καταναλωτισμού.

Μπορεί το φαρμακείο να παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασθενείς;

Το φαρμακείο αποτελεί το πιο εύκολο σημείο πρόσβασης των συμπολιτών μας σε έναν χώρο που μπορούν να συζητήσουν υπεύθυνα τα προβλήματα της υγείας τους. Ο Έλληνας φαρμακοποιός βρίσκεται συνέχεια δίπλα τους, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την βδομάδα, Κυριακές και Αργίες, μέρα και νύχτα. Το δίκτυο των Ελληνικών φαρμακείων είναι το πιο πυκνό στην Ευρώπη και καλύπτει εντυπωσιακά όλη την Επικράτεια. Συνεπώς, ο άρτια καταρτισμένος φαρμακοποιός είναι αυτός που θα συμβουλέψει τους συμπολίτες μας για τα προβλήματα της υγείας τους, θα τους προτείνει λύσεις στα πιο απλά από αυτά και στα πιο σοβαρά περιστατικά, θα τους κατευθύνει υπεύθυνα στους κατάλληλους γιατρούς. Συνοψίζοντας, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τους φαρμακοποιούς πρέπει να θεσμοθετηθεί ουσιαστικά, να μπουν κανόνες σωστής πρακτικής και να αναβαθμιστεί η συνεργασία όλων των υγειονομικών προς όφελος του ασθενούς. Παράλληλα η πολιτεία έχει να εισπράξει μόνο οφέλη από την ουσιαστική ένταξη των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Πείτε μας δύο λόγια ώστε να μάθει και το κοινό για τον σύλλογο που είσαστε πρόεδρος κύριε Ευγενίδη

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αριθμεί 1300 περίπου μέλη, κάτι που τον καθιστά αρκετά μεγάλο ώστε να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στα δρώμενα και ταυτόχρονα αρκετά ευέλικτο ώστε να υλοποιεί δράσεις με σημαντικά αποτελέσματα. Οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο σε επίπεδο συνδικαλιστικών διεκδικήσεων αλλά επεκτείνονται και σε κοινωνικές δράσεις με άξονα την ενημέρωση των συμπολιτών μας σε θέματα υγείας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός σ’ αυτά. Έτσι, αυτό το χρονικό διάστημα τρέχουμε μια ραδιοφωνική καμπάνια σε ετήσια βάση, που περιλαμβάνει 4 θέματα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Επίσης, προετοιμάζουμε μια μεγάλη εκδήλωση για το κοινό, σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του φαρμακοποιού, τον Σεπτέμβριο.

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα θέλατε να κάνετε κάποια επιπλέον επισήμανση;

Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι η μεγάλη βαρύτητα που δίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στην συνεχή επιμόρφωση των μελών μας. Παρόλο που η δια βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης άρχισε το 2000, παραμένουμε ο μοναδικός Φαρμακευτικός Σύλλογος της χώρας που πραγματοποιεί τέτοια δραστηριότητα σε σταθερή βάση. Ήδη από το 2016 έχουμε μετεξελίξει τον θεσμό αυτό σε κύκλους μαθημάτων. Κάθε κύκλος ολοκληρώνεται σε 5 ή 6 μαθήματα, δίνοντας πλήρη κατάρτιση πάνω σε συγκεκριμένα νοσήματα. Ιδιαίτερα περήφανους μας κάνει η πραγματοποίηση για 4η συνεχόμενη χρονιά του μοναδικού αμιγώς επιστημονικού συνεδρίου μας «Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής» (www.psef.gr) που πραγματοποιείται στις 5 και 6 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη ανταπόκριση των συναδέλφων, μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο και με άλλες δράσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Λουράντος στο LIFE2DAY:ασφαλιστικά μέτρα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο μαχητές του ISIS

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, χαρακτήρισαν την αεροπορική επίθεση επιτυχημένη, σύμφωνα με το Reuters.

Στις φλόγες για 9η μέρα η Εύβοια

Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Φιλάνθρωπο ζευγάρι στην Καλιφόρνια βοηθά άγνωστους γονείς με απίστευτο τρόπο εν μέσω πανδημίας

 Η Κρύσταλ είπε: «Ελπίζουμε απλώς ότι κάποιος που είδε το βίντεο να εμπνεύστηκε να κάνει κάτι καλό για τον γείτονά του ή για έναν συνάδελφό του, έτσι ώστε ελπίζουμε να έχουμε όλοι μια καλύτερη μέρα.

Η πανδημία έφερε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις σχολές δημόσιας υγείας, ειδικά της επιδημιολογίας.

Ο Collin Catalfamo είναι μεταπτυχιακός φοιτητής δευτέρου έτους, έχοντας διδακτορικό στην επιδημιολογία. Είπε ότι το σχολείο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας του έδωσε ανεκτίμητη εμπειρία στον πραγματικό κόσμο.

Η κρίση του νερού κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια-Όρεγκον πήγε από τρομερή σε καταστροφική αυτή την εβδομάδα

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντεμπ Χάλαντ και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλακ είπε στους δημοσιογράφους στις 13 Μαΐου 2021 ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πυρκαγιάς τους προειδοποίησαν να προετοιμαστούν για μια εξαιρετικά ενεργή χρονιά.

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας κοντά στους πληττόμενους της πανδημίας covid με ομιλία του στην τηλεόραση

Η κυβέρνηση βασίζεται σε μια τεράστια προσπάθεια εμβολιασμού, αλλά έχει μείνει πίσω στον στόχο της να δώσει εμβόλια σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει εμβολιάσει πλήρως πάνω από 38,2 εκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω ελλείψεων και δυσλειτουργιών στο σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής.

Η προπαγάνδα κατά των εμβολίων ξεκίνησε από σχέδιο σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι εκστρατείες κατά των εμβολίων που διαδίδουν παραπληροφόρηση θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα δυσπιστίας στην ιατρική και να προωθήσουν τον σκεπτικισμό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη αποδοχή της ανοσοποίησης και αύξηση των ασθενειών