Άποψη

Ρομποτική χειρουργική: Mια ελάχιστα επεμβατική τεχνική αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Ρομποτική χειρουργική: Mια ελάχιστα επεμβατική τεχνική αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Ρομποτική χειρουργική: Επισημάνσεις του κ. Χαράλαμπου Σπυρόπουλου, Χειρουργού, Συν-διευθυντή Κέντρου Αριστείας χειρουργικής αντιμετώπισης ασθενών με κήλη του κοιλιακού τοιχώματος (Center of Excellence in Hernia Surgery) του Metropolitan General.

Η χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος αποτελεί μια εκ των πιο συνηθισμένων επεμβάσεων στην ιστορία της χειρουργικής. Η εξέλιξη στη χειρουργική θεραπεία των κηλών είναι ωστόσο ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η ρομποτική χειρουργική τεχνική, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο την τελευταία δεκαετία, έχει συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην ενίσχυση της ασφάλειας της χειρουργικής διαδικασίας όσο και στην ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση αλλά και την εξέλιξη των χειρουργικών δυνατοτήτων.

«Σε πρώτο επίπεδο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι μια κήλη εμφανίζεται στο ανθρώπινο σώμα, όταν ένα εσωτερικό τμήμα του (όργανο ή λίπος), λόγω αυξημένης πίεσης επί εξασθενημένων μυών του κοιλιακού τοιχώματος, ξεπροβάλλει σαν «εξόγκωμα» από κάποιο χάσμα που δημιουργείται», αναφέρει ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Χειρουργός, Συν-διευθυντής Κέντρου Αριστείας χειρουργικής αντιμετώπισης ασθενών με κήλη του κοιλιακού τοιχώματος (Center of Excellence in Hernia Surgery) του Metropolitan General.

Στα αίτια της δημιουργίας κηλών του κοιλιακού τοιχώματος περιλαμβάνονται κυρίως:

· Η απότομη ή η χρόνια επαναλαμβανόμενη άρση μεγάλου βάρους

· Η βαριά χειρωνακτική εργασία

· Η έντονη άσκηση

· Ο έντονος χρόνιος βήχας

· Η δυσκοιλιότητα,

· Η εγκυμοσύνη

· Η παχυσαρκία

Σε κάθε σημείο επούλωσης κάποιου παλαιού χειρουργικού τραύματος, είναι πιθανόν να δημιουργηθεί ένα είδος κήλης που ονομάζεται μετεγχειρητική κήλη.

Ποια είναι τα είδη κηλών του κοιλιακού τοιχώματος;

Ανάλογα με το σημείο εντόπισης, διακρίνονται τα εξής είδη κήλης του κοιλιακού τοιχώματος:

· Βουβωνοκήλη: Εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, ακριβώς πάνω από τα γεννητικά όργανα.

· Ομφαλοκήλη: Εμφανίζεται στον ομφαλό ή πέριξ αυτού. · Μηροκήλη: Εμφανίζεται στη μηροβουβωνική χώρα, ακριβώς κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο.

· Επιγαστρική κήλη: Εμφανίζεται κατά μήκος της κάθετης γραμμής που ενώνει το στέρνο με τον ομφαλό.

· Μετεγχειρητική κήλη: Εμφανίζεται στην περιοχή της τομής ή πέριξ αυτής, έπειτα από επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί η κήλη;

Η οριστική αντιμετώπιση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, δεν θα πρέπει να καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της διάγνωσής της, λόγω της πιθανότητας περίσφιξης.

Περίσφιξη ονομάζεται η πιο επικίνδυνη επιπλοκή όλων των μορφών κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνει μόνιμος εγκλωβισμός του σπλάχνου εκτός του κοιλιακού τοιχώματος. Οι μύες του τοιχώματος ασκούν πίεση στο σπλάχνο, διακόπτοντας αρχικά τη φλεβική απορροή του, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οιδήματος και την επιδείνωση της απόφραξης. Ακολουθεί η διακοπή της αρτηριακής παροχής του σπλάχνου που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί πολύ σύντομα σε ισχαιμία και νέκρωσή του.

Η περίσφιξη μίας κήλης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή, η οποία απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα από τα συμπτώματα της περίσφιξης, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή και να τον οδηγήσουν στην αναζήτηση επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

· Οξύς συνεχής πόνος

· Ναυτία & εμετός

· Φλεγμονή & ευαισθησία της περιοχής γύρω από την κήλη

· Ερυθρότητα & τοπική θερμότητα

· Δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετός

· Γενικευμένο κοιλιακό άλγος

· Αδυναμία αποβολής αερίων ή κοπράνων

· Αυξημένος καρδιακός παλμός

Ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η ρομποτική τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στον τομέα της χειρουργικής εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης κάθε μεγέθους κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και μειώνοντας την ταλαιπωρία του ασθενή.

Κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικής χειρουργικής αποκατάστασης κήλης, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά από μια ρομποτική κονσόλα, από όπου χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος πλοήγησης. Τα εργαλεία φέρονται στους αρθρωτούς βραχίονες του συστήματος, το οποίο εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια τις εντολές του ιατρού.

Πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Ένα από τα βασικότερα ίσως πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής γενικά είναι η δυνατότητα λεπτομερούς απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου. Περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο, ο γενικός χειρουργός μπορεί να έχει σαφή και λεπτομερή εικόνα των εσωτερικών δομών του ασθενούς και της βλάβης, λόγω της δυνατότητας μεγέθυνσης και τρισδιάστατης απεικόνισης.

Στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνονται τα εξής:

· Δυνατότητα πραγματοποίησης σύνθετων αποκαταστάσεων εντός του κοιλιακού τοιχώματος, που είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθούν με άλλη μέθοδο

· Ελάχιστη – σχεδόν μηδαμινή – απώλεια αίματος

· Ελαχιστοποίηση τραύματος και μετεγχειρητικού πόνου

· Βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα

· Ελαχιστοποίηση πιθανότητας επιπλοκών

· Καλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων του χειρουργού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νεροχειρουργική επέμβαση χωρίς μαχαίρι και χωρίς αίμα

Η ρομποτική τεχνολογία στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας

Νοσοκομειακή ρομποτική: Το επόμενο βήμα στην υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελάνωμα: Η καθοριστική συμμετοχή του χειρουργείου

Μελάνωμα: Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση στο Συνέδριο ASCO (American Society of Clinical Oncology) που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2022, αλλά και με βάση τα δεδομένα από το National Cancer Institute SEER Database, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι από μελάνωμα.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

ΕΛΟΔΙ: Ενάντια στο πρόσφατο ΦΕΚ για αποζημιώσεις προϊόντων σακχαρώδου

Η απάντηση της ΕΛ.Ο.ΔΙ. στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ να απομακρύνει από το Μητρωό των Αποζημιούμενων Προϊόντων ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδου Διαβήτητύπου 1 ( 3) (αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) .

Έκθεση χειροτεχνίας από άτομα με αναπηρία

Στην έκθεση χειροτεχνίας από άτομα με αναπηρία που διοργανώνει το Κέντρο Εργασίας ΑΜΕΑ Α. Λιοσίων στο Μετρό Συντάγματος, βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Κώστας Αγγελάκης: Η τέλεια καταιγίδα  

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης. Ο όρος «τέλεια καταιγίδα» χρησιμοποιείται στην μετεωρολογία για μια ασυνήθιστα σφοδρή καταιγίδα που προκύπτει από έναν σπάνιο συνδυασμό μετεωρολογικών φαινομένων.