Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Άποψη

Ο ρόλος της χειρουργικής επέμβασης επινεφριδίου στη θεραπεία της υπέρτασης

Ο ρόλος της χειρουργικής επέμβασης επινεφριδίου στη θεραπεία της υπέρτασης

Η υπέρταση, δηλαδή η υψηλή πίεση του αίματος, είναι πολύ συχνή αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό ότι πολλές περιπτώσεις υπέρτασης μπορούν να διορθωθούν με χειρουργικό τρόπο.

Ειδικότερα, η υπέρταση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής υπέρταση οφείλεται στην ηλικία και αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Η χειρουργική όμως μπορεί να λύσει προβλήματα της δευτεροπαθούς υπέρτασης.

Αριστοτέλης Κεχαγιάς

«Η δευτεροπαθής αποτελεί το 20% των περιπτώσεων υπέρτασης και συνήθως προέρχεται από κάποιον όγκο στα επινεφρίδια. Αυτός ο όγκος, ή αλλιώς αδένωμα του επινεφριδίου, εκκρίνει αυτόνομα ορμόνες που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, όπως η κορτιζόλη, η αλδοστερόνη, και η αδρεναλίνη. Αφαιρώντας τον όγκο του επινεφριδίου με τη νέα οπισθοπεριτοναϊκή επέμβαση διορθώνεται το πρόβλημα της δευτεροπαθούς υπέρτασης, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιοαγγειακών νοσημάτων, και αυξάνεται η διάρκεια και η ποιότητα της ζωής», επισημαίνει ο κ Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PHD FACS Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, με εξειδίκευση στην Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Διευθυντής της Θ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General.

Τι είναι τα επινεφρίδια;

«Για να γίνει πιο κατανοητό», συνεχίζει, «τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται στο πιο πίσω μέρος της κοιλιάς, που ονομάζεται οπισθοπεριτόναιο, στην περιοχή της μέσης. Κανονικά εκκρίνουν ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας αφού ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, και εν γένει τον μεταβολισμό.

Πολλοί όγκοι των επινεφριδίων βρίσκονται σε τυχαίο έλεγχο όπως η αξονική, που παραγγέλνεται για άλλη αιτία (π.χ. για σκωληκοειδίτιδα), οπότε αυτοί οι όγκοι ονομάζονται «τυχαιώματα».

Άλλες φορές γίνεται στοχευμένος έλεγχος με αξονική ή μαγνητική γιατί ο ασθενής πάσχει από σύνδρομα που οφείλονται σε υψηλές τιμές ορμονών του επινεφριδίου. Όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Cushing λόγω υψηλής κορτιζόλης που προξενεί υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και πολλά άλλα προβλήματα. Στον πρωτοπαθή υπεραλδοστερονισμό έχουμε υψηλή αλδοστερόνη με υπέρταση με σταδιακή καταστροφή της καρδιάς και των αγγείων. Στο φαιοχρωμοκύττωμα έχουμε υπερέκκριση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, ειδικά σε στιγμές στρες, με παροξυσμική υπέρταση, πονοκεφάλους, ταχυκαρδία και ζάλη».

Επέμβαση αφαίρεσης επινεφριδίου

«Η επέμβαση για την αφαίρεση του επινεφριδίου είναι απαραίτητη:

  1. Όταν ο ορμονικός έλεγχος επιβεβαιώνει ότι υπάρχει υψηλή τιμή κάποιας από τις ορμόνες του επινεφριδίου, και ανεξάρτητα εάν το επινεφρίδιο είναι μικρό ή μεγάλο σε μέγεθος. Έτσι διορθώνεται το ορμονικό πρόβλημα.
  2. Στην περίπτωση που ο όγκος του επινεφριδίου δεν παράγει ορμόνες αλλά είναι μεγάλος -πάνω από 4 εκατοστά- οπότε αφαιρείται για να προληφθεί ή να θεραπευτεί μια κακοήθεια. Η πιθανότητα κακοήθειας αυξάνεται όσο πιο μεγάλο είναι το αδένωμα του επινεφριδίου. Αδενώματα μεγαλύτερα από 6 εκατοστά έχουν πιθανότητα για κακοήθεια άνω του 25%.
  3. Όταν ο όγκος είναι μεν κάτω από 4 εκατοστά αλλά μεγαλώνει σε διαδοχικές αξονικές ή, αν και μικρός εγείρει ήδη υποψία καρκίνου στην αξονική ή μαγνητική.

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι της επέμβασης έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου χάρη στην ειδική οπισθοπεριτοναϊκή τεχνική, σε αντίθεση με την παλαιότερη λαπαροσκοπική επέμβαση. Η Οπισθοπεριτοναϊκή Επέμβαση προσφέρεται σε ελάχιστα κέντρα παγκοσμίως και είναι η επιτομή της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής γιατί γίνεται με 3 μικρές οπές στην περιοχή της μέσης. Εκεί βρίσκεται το επινεφρίδιο το οποίο αφαιρείται εύκολα γιατί ο χειρουργός δεν συναντά κανένα άλλο όργανο σε αντίθεση με την κοινή λαπαροσκοπική επέμβαση. Η νοσηλεία είναι μικρότερη των 24 ωρών, ο πόνος ελάχιστος έως καθόλου, και με άμεση επαναφορά στην καθημερινότητα», καταλήγει ο κ. Κεχαγιάς.

 

*Η Κλινική έχει εισαγάγει δική μας τροποποίηση της οπισθοπεριτοναϊκής τεχνικής ώστε να αφαιρούνται γιγαντιαίοι όγκοι επινεφριδίου (πάλι με τη χρήση 3 μικρών οπών) το οποίο θα είναι το θέμα ομιλίας στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής τον Ιούνιο του 2024 στο Μάαστριχτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η υπέρταση κύησης και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους Ευρωπαίους σε μείωση της κατανάλωσης αλατιού

Wraparound: Νέα προσέγγιση στη θεραπεία τραυματισμών του νωτιαίου μυελού

Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα πρόχειρα λαχανικά και ο αντίκτυπός τους στην υγεία 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ακριβά φάρμακα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3% , όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024, στο ΦΕΚ 3413Β .

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2024: Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2024: Η 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας είναι μια εξαιρετική και επίκαιρη ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για τις σωτήριες αιμοδοσίες τους όλα αυτά τα χρόνια.

ΑγκαλιάΖΩ: Ενημερωνόμαστε για το Μελάνωμα και τον Καρκίνο του Δέρματος

ΑγκαλιάΖΩ: Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου -ΑγκαλιάΖΩ σας προσκαλεί στην Ενημερωτική Εσπερίδα με τίτλο «Ενημερωνόμαστε για το Μελάνωμα και τον Καρκίνο του Δέρματος», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00 έως 20:30.

Μιχαλοπούλου στο healthweb.gr : Να καταργηθεί η «διά γυμνού οφθαλμού» διάγνωση για να εξαχθεί το ποσοστό αναπηρίας

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».Το έργο των Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), είναι να καθορίζουν και να αποδίδουν το ποσοστό αναπηρίας στους/ις ασθενείς με βάση τον πλήρη εισηγητικό ιατρικό φάκελο.

Close Icon