Άποψη

Λέκτορας Αγωγής Υγείας: “Ο ρόλος των παιδιάτρων για την αποτροπή παιδιών & εφήβων από το αλκοόλ”

Λέκτορας Αγωγής Υγείας: “Ο ρόλος των παιδιάτρων για την αποτροπή παιδιών & εφήβων από το αλκοόλ”

"Είναι καιρός να ενώσουμε τις τελείες και να ακολουθήσουμε μια πολύ ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την πρόληψη και τη μείωση της μελλοντικής νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με το αλκοόλ", γράφει. "Το παιδιατρικό επάγγελμα έχει τον σεβασμό και την εξουσία να πει στην κοινωνία όχι τι την ενδιαφέρει να ακούσει, αλλά τι είναι προς το συμφέρον των παιδιών της", καταλήγει.

Λέκτορας Αγωγής Υγείας: Οι παιδίατροι στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναλάβουν πολύ ισχυρότερο και πιο ορατό ρόλο στο να βοηθήσουν στην αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων με το αλκοόλ, κάνοντας, μεταξύ άλλων, εκστρατεία για να αυξηθεί η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ στο σπίτι για τα παιδιά από τα 5 έτη, υποστηρίζει ένας ανεξάρτητος λέκτορας αγωγής υγείας σε μια προσωπική άποψη, που δημοσιεύθηκε online στο Αρχεία Ασθενειών στην Παιδική Ηλικία (Archives of Disease in Childhood). Και πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να εκπαιδεύσουν τους γονείς σχετικά με τις πιθανές βλάβες της πρώιμης έκθεσης στο αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης του γαλλικού μύθου περί οικογενειακής κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με τον οποίο ο παιδικός εγκλιματισμός οδηγεί στην υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ αργότερα, υποστηρίζει ο Δρ Aric Sigman. Δεν είναι έτσι.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι η ατομική κατανάλωση αλκοόλ στη Γαλλία και τα χαμένα χρόνια ζωής είναι υψηλότερα, ενώ η συμβολή του αλκοόλ στο συνολικό ποσοστό θανάτων είναι 26% υψηλότερη, από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει. Στοιχεία όπως αυτά έχουν ωθήσει τις γαλλικές αρχές να αυξήσουν τη νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ και να προχωρήσουν στην “απονομιμοποίηση” της κατανάλωσης, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το τίμημα που επιβάλλει το αλκοόλ στην υγεία του έθνους. Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τους νέους, τονίζει ο συγγραφέας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένει ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρία μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15-49 ετών και αποτελεί αιτιώδη παράγοντα σε περισσότερες από 200 παθήσεις και τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης της “συγκλονιστικής αύξησης της θνησιμότητας από ηπατική νόσο τα τελευταία 40 χρόνια, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο”, επισημαίνει. Η καθυστέρηση της ηλικίας στην οποία τα παιδιά και οι νέοι πίνουν το πρώτο τους ποτό, ακόμη και μικρές γουλιές, μπορεί να μειώσει τον μετέπειτα κίνδυνο να γίνουν προβληματικοί πότες, λέει.

Προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η εισαγωγή των παιδιών στο αλκοόλ μπορεί να ευαισθητοποιήσει το νευρικό κύκλωμα του εθισμού προκαλώντας νευροπροσαρμογές σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ανταμοιβή και τον εθισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά κατανάλωσης αλκοόλ στην ενήλικη ζωή, προσθέτει. “Απαιτείται μια πιο ορατή θέση από το παιδιατρικό επάγγελμα που θα αποσπάσει την ιδιοκτησία από το ότι η μύηση στο αλκοόλ είναι ένα πολιτισμικό ζήτημα σε ένα επίσημο ιατρικό ζήτημα υπό την προεδρία της παιδιατρικής ιατρικής -όχι της εθνικής κουλτούρας”, επιμένει. Οι γιατροί μπορούν να εκπαιδεύσουν τους γονείς σχετικά με το πρότυπο. Μάλλον, όπως ο καπνός, τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να πίνουν είναι πιο πιθανό να το δοκιμάσουν και τα ίδια, και αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αλκοόλ για “αυτοφαρμακευτική αγωγή”, λέει. Και οι γιατροί μπορούν να αναδείξουν την “κανονικοποιητική” επιρροή της βιομηχανίας αλκοόλ στο σχολικό διδακτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων μαθημάτων, των ενημερωτικών δελτίων και των ταινιών, μέσω των φιλανθρωπικών τους οργανώσεων, των προγραμμάτων εκπαίδευσης των νέων και των εκπαιδευτικών καταπιστευμάτων, προτείνει.

Και μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση να αυξήσει την ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ στο σπίτι από τα 5 έτη -όχι ως μια προσπάθεια “να ποινικοποιηθούν οι γονείς, αλλά ως ένα μήνυμα για την επαναφορά του πολιτιστικού τοπίου του αλκοόλ μέσω επίσημης χειρονομίας”- συνοδευόμενη από την προσθήκη υποχρεωτικών προειδοποιήσεων σε όλα τα προϊόντα αλκοόλ και το υλικό προαγωγής της υγείας, που θα αναφέρουν ότι η καθυστέρηση της ηλικίας κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των παιδιών για διαταραχές χρήσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής τους, προτείνει. “Είναι καιρός να ενώσουμε τις τελείες και να ακολουθήσουμε μια πολύ ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την πρόληψη και τη μείωση της μελλοντικής νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με το αλκοόλ”, γράφει. “Το παιδιατρικό επάγγελμα έχει τον σεβασμό και την εξουσία να πει στην κοινωνία όχι τι την ενδιαφέρει να ακούσει, αλλά τι είναι προς το συμφέρον των παιδιών της”, καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέος προγνωστικός παράγοντας για το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ στην πρώιμη ενήλικη ζωή

Η μοναξιά στην παιδική ηλικία σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες

Πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής των νέων την υγεία τους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κ.Ε.Φ.Ι. : Οι δράσεις του Προγράμματος «Δικαίωμά μου»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώσε με επιτυχία την Παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος «Δικαίωμά μου» μέσω Διαδικτυακής Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Διεκδικώντας τα δικαιώματά μου» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 – 20:30. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών επέλεξε να πραγματοποιήσει την Ημερίδα διαδικτυακά, επιθυμώντας έτσι […]

Μηνιγγίτιδα Β μια σπάνια αλλά αρκετά επικίνδυνη νόσος που απειλεί βρέφη και παιδιά

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων της μηνιγγίτιδας Β στα παιδιά μετά την άρση των μέτρων προστασίας για τον COVID στα σχολεία, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και την επιστροφή στην καθημερινότητα, γεγονός που έχει προβληματίσει αρκετούς γονείς.

ΕΛΕΑΝΑ :Διαχωρίζει την θέση της για το νομοσχέδιο στην δευτεροβάθμια περίθαλψη

ΕΛΕΑΝΑ : Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, διαχωρίζει την θέση της από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και την Ένωση Σπάνιων Παθήσεων, και δεν τάσσεται υπέρ των ασθενών δυο ταχυτήτων, που θα δημιουργήσει το νέο νομοσχέδιο !

ZeroStigma:«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο»

ZeroStigma: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 1η Δεκεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάδας αναλαμβάνουν από κοινού δράση και πραγματοποιούν δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ιό HIV, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πολύτιμος συνεργάτης το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης ‘Checkpoint’.