Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Άποψη

Κώστας Αγγελάκης: Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, στατιστικά … και πραγματικά

Κώστας Αγγελάκης: Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, στατιστικά … και πραγματικά

Με αφορμή την τελευταία πολιτική αντιπαράθεση για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και για την κατάταξή της στην προτελευταία θέση στην Ευρωζώνη, θεωρώ ότι πρέπει να πούμε κάποια πράγματα.

Κώστας Αγγελάκης: Η αγοραστική δύναμη μιας κοινωνίας κρίνεται από τα δηλωμένα εισοδήματα των πολιτών σε σχέση με τις τιμές σε ένα μίγμα αντιπροσωπευτικών προϊόντων.Η στατιστική ανάλυση της Eurostat λέει ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χειρότερη στην Ευρωζώνη μετά την Βουλγαρία, και αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια αν λάβει κανείς υπόψιν του την 10ετή κρίση άνευ προηγουμένου που περάσαμε την περίοδο 2010-2020.

Αλλά και πάλι η απόλυτη αλήθεια δεν είναι αυτή και αυτό είναι σχεδόν προφανές. Οι διεθνείς στατιστικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν επίσημα στοιχεία εισοδημάτων χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους την παραοικονομία και τα αδήλωτα εισοδήματα που υπάρχουν. Με απλά λόγια οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα περίπου 9,000 ευρώ κατά μέσο όρο και το πιο πιθανό είναι αυτό να μην είναι απολύτως ακριβές.

Για να δούμε όμως πως ορίζουμε την παραοικονομία και σε ποια μεγέθη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τα ακριβή μεγέθη της παραοικονομίας, γιατί αν τα γνωρίζαμε τότε δεν θα ήταν παραοικονομία, αλλά κάτι άλλο. Εκτίμηση όμως μπορούμε να κάνουμε, και αυτή η εκτίμηση είναι σχεδόν ασφαλής από την σύγκριση δύο οικονομικών μεγεθών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας μας είπε ότι η διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων (80 δις) και της δηλωμένης κατανάλωσης (120 δις) και αυτό μάλιστα χωρίς παράλληλη μείωση των καταθέσεων, μας υποδεικνύει το μέγεθος της παραοικονομίας.

Με απλά λόγια είναι σαν να σας δίνουν 80 ευρώ να ψωνίσετε σε ένα μαγαζί, και να βγαίνετε με 120 ευρώ ψώνια, χωρίς να ακουμπήσετε καμία πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Που σημαίνει ότι είχατε και 40 ευρώ στην κωλότσεπη, που δεν ήξερε κανείς.

  • Με απλά μαθηματικά λοιπόν η πρώτη εκτίμηση της παραοικονομίας ανέρχεται σε περίπου 40 δις ευρώ. Δεν την λές και λίγη.

Ας με συγχωρήσει ο αξιοπρεπέστατος κεντρικός τραπεζίτης αλλά έχει υποπέσει σε ένα σφάλμα λογικής. Αυτή η εκτίμηση επιδέχεται μία διόρθωση προς τα κάτω γιατί συμπεριλαμβάνει και την κατανάλωση των τουριστών που προφανώς δεν κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Αν λοιπόν θεωρήσουμε, με τις τελευταίες μετρήσεις των τουριστικών διελεύσεων, ότι αυτός ο αριθμός είναι περίπου στα 8 με 10 δις ευρώ, η τελική παραοικονομία στην χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 30 με 32 δις.

Αν λοιπόν στα 80 δις των δηλωμένων εισοδημάτων προσθέσουμε και τα 30 περίπου δις της παραοικονομίας, τότε και με απλά μαθηματικά η αγοραστική μας θέση βελτιώνεται κατά περίπου 37%, χωρίς αυτό βέβαια να μας κάνει παράδεισο.

Αν οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα, δεν γνωρίζουν τα παραπάνω στοιχεία τότε είναι απλά αδιάβαστοι, ανόητοι και γραφικοί. Αν τα γνωρίζουν, που είναι σχεδόν βέβαιο, τότε είναι κάτι πολύ χειρότερο και κρίνετέ το εσείς.

Η άποψη του κεντρικού τραπεζίτη είναι ότι οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν και ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα σταθεροποιηθούν. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν δεν αρέσει αυτό σε πολλούς. Η επιλεκτική ακοή είναι χρόνια παθογένεια αυτής της κοινωνίας, η οποία παθογένεια μας έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν και σχεδόν καταστρέψει.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάϊο έπεσε στο 2,3% από 3,2% τον Απρίλιο, με τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης στο 2,6%.

Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μπορεί να βελτιωθεί μόνο με αύξηση των εισοδημάτων, η οποία γίνεται ήδη και θα συνεχίσει να γίνεται με την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας. Εγώ είμαι αισιόδοξος προς αυτήν την κατεύθυνση, ας ελπίσουμε ότι θα επιβεβαιωθώ.

Είδωμεν

 

Κώστας Αγγελάκης

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

[email protected]

www.pro-visions.eu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μπόνους στο Δημόσιο και η Αξιολόγηση

4ο Διεθνές Συνέδριο - «Ιατρική Ακριβείας στη Διάγνωση και Θεραπεία Ασθενειών»

Υποδομές, καταστροφές και πραγματικότητες

Από τίς φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες αλλάζουν και μάλιστα αλλάζουν γρήγορα.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nevronas: Πρακτικός οδηγός «Portfolio Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων»

Nevronas: Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση βασικών εννοιών και ορισμών, καθώς και τρόπων παρέμβασης για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα από την βιβλιογραφική έρευνα και την εμπειρία της θεραπευτικής Ομάδας.

"Πολύ σημαντική η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών"

Β. Κούτσιανος: Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουτσιανός υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ του αναπηρικού κινήματος και του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη διαμόρφωση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης

10 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία

  «Είναι πλέον αναμφισβήτητο επιστημονικά και τεκμηριωμένο βιβλιογραφικά ότι το γήρας και ιδιαίτερα η καρδιαγγειακή γήρανση προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης γενετικών παραγόντων και καταβολών και τροποποιήσιμων επιγενετικών παραγόντων, όπως ο τρόπος ζωής, η φυσική δραστηριότητα, οι έξεις και οι συνήθειες των ατόμων, οι κοινωνικές συναναστροφές και οι περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Έρχονται αυξήσεις των τιμών φαρμάκων: Πώς κάποια σκευάσματα είχαν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών;

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2024

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ακριβά φάρμακα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3% , όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024, στο ΦΕΚ 3413Β .

Close Icon