Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Χειρουργεία αναμονή: Ποιες αλλαγές θα φέρει η ενιαία ηλεκτρονική λίστα Χειρουργείων;

Χειρουργεία αναμονή: Ποιες αλλαγές θα φέρει η ενιαία ηλεκτρονική λίστα Χειρουργείων;

Χειρουργεία αναμονή: Όλοι περιμένουν την λειτουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της ΗΔΙΚΑ που έχει ως μοναδικό της σκοπό να μειώση τους τεράστιους χρόνους αναμονής που υπάρχουν ήδη για χειρουργεία.

Όλοι περιμένουν την λειτουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της ΗΔΙΚΑ που έχει ως μοναδικό της σκοπό να μειώση τους τεράστιους χρόνους αναμονής που υπάρχουν ήδη για χειρουργεία. Μια τέτοιου είδους αλλαγή φιλοδοξεί να οδηγήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και τη μείωση της νοσηρότητας του πληθυσμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις», σχολιάστηκε από τους φορείς και στη συνέχεια τέθηκε σε ψηφοφορία. Υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διασυνδέει όλα τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε μία κοινή βάση δεδομένων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο οποίο οι ειδικευμένοι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα αξιολογούν και θα καταχωρούν με ιατρική τεκμηρίωση τη σοβαρότητα της νόσου και την αναγκαιότητα του ασθενή να υποβληθεί σε τακτική χειρουργική επέμβαση. Από τη λίστα αναμονής θα εξαιρούνται φυσικά τα επείγοντα περιστατικά, ωστόσο τόσο τα τακτικά, όσο και τα έκτακτα χειρουργεία θα δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα.

Στο ίδιο ψηφιακό περιβάλλον θα καταχωρείται η εκτίμηση του γιατρού για τον δυνατό χρόνο αναμονής με κριτήριο την ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς, και ο ίδιος ο ασθενής θα ενημερώνεται άμεσα για την ημερομηνία της επέμβασης του. Εξηγώντας τη λογική της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Λίστας Χειρουργείων που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Στη λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό. Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά. Η λίστα είναι στο όνομα του χειρουργού, στην κλινική, στο νοσοκομείο, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι σχετικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ακυρώνονται τακτικά χειρουργεία στη Ρόδο από την έλλειψη αναισθησιολόγων

Νέο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις λίστες αναμονής των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία

Περικόπτονται τα χειρουργεία μαστεκτομών στον «Άγιο Σάββα»

Πώς θα μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων και τα μελλοντικά χειρουργεία που το αφορούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βγες από το κάδρο: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Βγες από το κάδρο: Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας.

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Επιχορήγηση €2.200.903 εκ. για τη στήριξη Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Το Πρόγραμμα BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ.