Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Βαρδακαστάνης: Τα αναπηρικά κινήματα παγκοσμίως έχουν φωνή και είναι παρόντα με τεχνογνωσία

Βαρδακαστάνης: Τα αναπηρικά κινήματα παγκοσμίως έχουν φωνή και είναι παρόντα με τεχνογνωσία

Βαρδακαστάνης: Ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει τη σημαντική πρόοδο που έχει υπάρξει στην ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία. «Όμως σε αυτή τη Διάσκεψη μιλάμε για το Μέλλον της Ευρώπης, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που αξίζουμε ως ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία. Για αυτό και το αίτημα είναι σαφές: η ΕΕ του μέλλοντός μας πρέπει να είναι της συμπερίληψης και της ίσης μεταχείρισης Οποιαδήποτε πολιτική, οποιοδήποτε πρόγραμμα καταρτίζεται πρέπει να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Αν δε γίνει αυτό, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα είναι μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη και μια χαμένη ευκαιρία για τα άτομα με αναπηρία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενωση Συμπερίληψης και ‘Ίσης Μεταχείρισης για ‘Όλους: Εφαρμόζοντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου της ΕΣΑμεΑ ΙΝ-ΕΣΑμεΑ, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA) Ιωάννης Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι «Τα αναπηρικά κινήματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως έχουν φωνή και είναι παρόντα με τεχνογνωσία. Η συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες όπως είναι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να ασκήσουν σημαντική επίδραση στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ και στις υπό διαμόρφωση πολιτικές». Τόνισε όμως ότι η συμπερίληψη εδώ απέτυχε καθώς η πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης δεν είναι πλήρως προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε «δεν μπορούμε να μιλάμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση συμπερίληψης και ίσης μεταχείρισης όταν δεν έχει ακόμα θεσπιστεί νομοθεσία που να απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς ζωής, όταν από το πεδίο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας απουσιάζουν το δομημένο περιβάλλον και οι μεταφορές, όταν η υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ που προωθεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως η οδηγία για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, η οδηγία για την προσβασιμότητα των δημόσιων ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, οι κανονισμοί για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία κ.λπ. στερούνται αποτελεσματικής εφαρμογής και όταν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες με αναπηρία στην ΕΕ εξακολουθούν να διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, στερούμενοι τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα». Σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί η ΕΕ του μέλλοντός μας να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των ιδρυμάτων» και πρόσθεσε ότι «η αποτυχημένη στρατηγική αποϊδρυματοποίησης που εφαρμόζεται στη χώρα σήμερα δε μπορεί να είναι λύση», αναφέροντας μάλιστα ότι η ΕΣΑμεΑ θα καταθέσει πρόταση για μια εθνική Στρατηγική διαβίωσης στην κοινότητα.

Ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος του 1976 για τις Ευρωεκλογές, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεμπόδιστα στην εκλογική διαδικασία ως εκλογείς και ως υποψήφιοι. Πρέπει «να εξασφαλιστεί (στην πράξη) ότι η ΕΕ είναι Ένωση δικαιωμάτων που απολαμβάνονται από όλους τους πολίτες». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «Το πράττω δε συμβαδίζει με το λέγω». Επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει τη σημαντική πρόοδο που έχει υπάρξει στην ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία. Όμως σε αυτή τη Διάσκεψη μιλάμε για το Μέλλον της Ευρώπης, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που αξίζουμε ως ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία. Για αυτό και το αίτημα είναι σαφές: η ΕΕ του μέλλοντός μας πρέπει να είναι της συμπερίληψης και της ίσης μεταχείρισης Οποιαδήποτε πολιτική, οποιοδήποτε πρόγραμμα καταρτίζεται πρέπει να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Αν δε γίνει αυτό, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα είναι μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη και μια χαμένη ευκαιρία για τα άτομα με αναπηρία».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/futurEUgr/videos/500679844515615 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υβριδική εκδήλωση: "Ίση Μεταχείριση για 'Όλους" από το υπ. Εξωτερικών & την ΕΣΑμεΑ - Τρίτη 21/12

Βαρδακαστάνης: Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ίση πρόσβαση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

O Βαρδακαστάνης στο τιμόνι της Παγκόσμιας Συμμαχίας Οργανώσεων ΑμεΑ για δεύτερη φορά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνέδριο: Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση-Nέα δεδομένα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Το συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση: Nέα δεδομένα – προκλήσεις – προοπτικές» θα διενεργηθεί στην Αθήνα στις 28 & 29 Μαΐου.

Ένωση Ασθενών: Συμμετοχή στην εκδήλωση «Φροντί-ΖΩ "Δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας"

Ένωση Ασθενών: Σκοπός της εκδήλωσης, αποτέλεσε η ενημέρωση σχετικά με το υπάρχον καθεστώς των υπηρεσιών φροντίδας στην Ευρώπη και τη χώρα μας, αλλά και η χαρτογράφηση των καθημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλλά και οι άτυποι φροντιστές, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες.

Ετήσια Ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια [vid]

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, συνδιοργάνωσαν και φέτος με επιτυχία την ετήσια διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, με αφορμή και την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς από την έλλειψη Γ΄ Σφαιρίνης

ΕΣΑμεΑ: Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία "το πρόβλημα εδράζεται στο ότι η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει προχωρήσει στη σχετική διαπραγμάτευση εδώ και πάρα πολύ καιρό και οι εταιρείες που εισάγουν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη (!), «έλλειψη» που οφείλεται στο μεγάλο clawback και κάνει, προφανώς, «ασύμφορη» την προμήθεια και διάθεσή της στον ΕΟΠΥΥ...".

Κ3: Προσωπικός Βοηθός Ογκολογικού Ασθενούς - Κινητή Μονάδα Πρόληψης & Αντιμετώπισης

Κ3: Στόχος των δράσεων του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών είναι η υποστήριξη της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται και της ισότιμης ένταξής τους στην  κοινωνία.