Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΠΟΝ: Επιστολή προς Πλεύρη για παράταση αιμοκαθάρσεων ανασφάλιστων νευφροπαθών στον ιδιωτικό τομέα

ΠΟΝ: Επιστολή προς Πλεύρη για παράταση αιμοκαθάρσεων ανασφάλιστων νευφροπαθών στον ιδιωτικό τομέα

ΠΟΝ: Την 31/12/2021 λήγει η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε για την κάλυψη των ανασφαλίστων νεφροπαθών από τον ιδιωτικό τομέα (του Ν. 4790, ΦΕΚ 48/Α/31.03.2021), όπως και η ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ, που είχε δοθεί προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία της αιμοκάθαρσης, καθώς δεν ήταν δυνατόν να ενταχθούν στις μονάδες των Δημόσιων Νοσοκομείων υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του Covid-19.

Αίτημα παράτασης των αιμοκαθάρσεων ανασφάλιστων νεφροπαθών και ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ μέχρι το τέλος του 2022 ζητά δια ανοικτής επιστολής προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών. Σημειώνεται ότι η αρχική παράταση της προθεσμίας που δόθηκε για την κάλυψη των ανασφαλίστων νεφροπαθών από τον ιδιωτικό τομέα λήγει στις 31/12/2021. “Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επιτέλους να δοθεί μια μόνιμη λύση, είτε να αιμοκαθαίρονται σε μόνιμη θέση σε κρατικά νοσοκομεία ( γιατί το να περιφέρονται σε εφημερίες, και απάνθρωπο είναι και ούτε τιμά το κράτος δικαίου ), είτε να αιμοκαθαίρονται στον ιδιωτικό τομέα όπως τώρα γιατί δεν υπάρχει πλέον καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Ομοσπονδία.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών:

Προς

Υπουργό Υγείας

κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την 31/12/2021 λήγει η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε για την κάλυψη των ανασφαλίστων νεφροπαθών από τον ιδιωτικό τομέα ( του Ν. 4790, ΦΕΚ 48/Α/31.03.2021 ), όπως και η ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ, που είχε δοθεί προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία της αιμοκάθαρσης, καθώς δεν ήταν δυνατόν να ενταχθούν στις μονάδες των Δημόσιων Νοσοκομείων υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του Covid-19.

Με αυτό τον τρόπο καλύφθηκαν τόσο οι υπερήλικες ανασφάλιστοι, όσο και οι ανασφάλιστοι γενικά ( άποροι, πρόσφυγες ) νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση τρεις φορές εβδομαδιαίως, ο αριθμός των οποίων εξυπηρετείται από τον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στους 240.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως καταλαβαίνεται μετά την λήξη της παράτασης θα δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα, διότι δεν γνωρίζουμε αν τα νοσοκομεία είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτούς τους 240 ασθενείς και επομένως θα εξαναγκαστούν όλοι αυτοί οι νεφροπαθείς να περιφέρονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Αυτή η κατάσταση επιφέρει επιπλέον ταλαιπωρία στους αιμοκαθαιρόμενους, αλλά κυρίως επιβαρύνει και την ούτως ή άλλως εύθραυστη υγεία τους καθώς είναι αμφίβολο το αν, το πότε και το τι αιμοκάθαρση θα κάνουν.

Από ότι διαφαίνεται η πανδημία Covid-19 με τις συνεχείς μεταλλάξεις θα έχει απρόβλεπτη διάρκεια.

Παρακαλούμε η παράταση που θα δοθεί να είναι μέχρι το τέλος του 2022 και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επιτέλους να δοθεί μια μόνιμη λύση, είτε να αιμοκαθαίρονται σε μόνιμη θέση σε κρατικά νοσοκομεία ( γιατί το να περιφέρονται σε εφημερίες, και απάνθρωπο είναι και ούτε τιμά το κράτος δικαίου ), είτε να αιμοκαθαίρονται στον ιδιωτικό τομέα όπως τώρα γιατί δεν υπάρχει πλέον καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την πεποίθηση του απόλυτα εύλογου δίκαιου και επείγοντος χαρακτήρα του ανωτέρω αιτήματός μας αναμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασκήσεις αντοχής κάνει ο ΕΟΠΥΥ στις κλινικές αιμοκάθαρσης

Το clawback έχει γονατίσει τις μονάδες αιμοκάθαρσης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κλινικές και μονάδες αιμοκάθαρσης για το clawback 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια Ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια [vid]

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, συνδιοργάνωσαν και φέτος με επιτυχία την ετήσια διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, με αφορμή και την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς από την έλλειψη Γ΄ Σφαιρίνης

ΕΣΑμεΑ: Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία "το πρόβλημα εδράζεται στο ότι η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει προχωρήσει στη σχετική διαπραγμάτευση εδώ και πάρα πολύ καιρό και οι εταιρείες που εισάγουν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη (!), «έλλειψη» που οφείλεται στο μεγάλο clawback και κάνει, προφανώς, «ασύμφορη» την προμήθεια και διάθεσή της στον ΕΟΠΥΥ...".

Κ3: Προσωπικός Βοηθός Ογκολογικού Ασθενούς - Κινητή Μονάδα Πρόληψης & Αντιμετώπισης

Κ3: Στόχος των δράσεων του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών είναι η υποστήριξη της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται και της ισότιμης ένταξής τους στην  κοινωνία.

Θεσμοθετείται η «φωνή των ασθενών» στη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων 

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: To Άρθρο 60 του Νόμου 4931/2022, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, από την Ολομέλεια της Βουλής και αποτέλεσε εισήγηση του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη θεσμοθετεί τη «φωνή των ασθενών» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

Κινδυνεύει με λουκέτο το Χαμόγελο του Παιδιού με υπουργική απόφαση

Το Χαμόγελο του Παιδιού: O Oργανισμός πραγματοποίησε σήμερα ενημέρωση με στόχο να παρουσιάσει τις ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις που έχει για τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του καθώς και σε όλους τους χώρους ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων - της Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ΜοΠΠ του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.