Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ποιες οι προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο;

Ποιες οι προϋποθέσεις για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο;

Με τις νέες διατάξεις δικαιούνται πλέον σύνταξη αναπηρίας όλοι οι ασφαλισμένοι με βεβαιωμένη αναπηρία άνω του 50%, με σταθερά κριτήρια.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου περιγράφονται οι κατευθυντήριες γραμμές για την απονομή των συντάξεων αναπηρίας λόγω κοινών παθήσεων. Με τις νέες διατάξεις δικαιούνται πλέον σύνταξη αναπηρίας όλοι οι ασφαλισμένοι με βεβαιωμένη αναπηρία άνω του 50%, με σταθερά κριτήρια. Αυτό ανεξάρτητα από την αρχική τους εγγραφή στο ασφαλιστικό σύστημα ή τον συγκεκριμένο φορέα (e-ΕΦΚΑ) που καλύπτουν.

Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους μέσω του ΟΓΑ, τα ενιαία πρότυπα επιλεξιμότητας θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024, απαιτώντας ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 59%. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα άτομα θα ενσωματωθούν πλήρως στο αναθεωρημένο νομοθετικό πλαίσιο με ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 50%.

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης αναπηρίας λόγω κοινής ασθένειας είναι οι εξής:

  • Πιστοποίηση βαθμού αναπηρίας τουλάχιστον 50% από ΚΕΠΑ.
  • Διακοπή εργασιακής ασφάλισης στον ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ.
  • Περίοδος ασφάλισης:

α) Τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

β) Ή τουλάχιστον 5 έτη ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2 ετών εντός των 5 ετών που προηγούνται της εμφάνισης της αναπηρίας.

γ) Τέλος, για νέους ασφαλισμένους έως 31 ετών, μεταξύ 1 και 5 ετών ασφάλισης.

Σύνταξη αναπηρίας: Αρχίζει από την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ

Οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους ταυτόχρονα με την αίτησή τους για πιστοποίηση αναπηρίας. Είναι επίσης δυνατή η υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως και 4 μήνες μετά τη λήψη της βεβαίωσης αναπηρίας. Αυτό χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για τη συγκεκριμένη περίοδο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο e-ΕΦΚΑ θεωρεί ότι η ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης είναι ίδια με την ημερομηνία αίτησης για πιστοποίηση από το ΚΕΠΑ, η οποία από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 γίνεται αποκλειστικά μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας.

Οι πολίτες πρέπει επιμελώς να ανανεώνουν έγκαιρα το πιστοποιητικό αναπηρίας τους. Η αίτηση παράτασης στα ΚΕΠΑ θα πρέπει να κατατεθεί εντός του τελευταίου τετραμήνου πριν από τη λήξη της και αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση εξάμηνης παράτασης καταβολής συντάξεων. Τέλος, η εγκύκλιος υπογραμμίζει τη δέσμευση για εξορθολογισμό και ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, απλοποιώντας τη ζωή αμέτρητων πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ: Τέλος στις τεράστιες αδικίες στη συνταξιοδότηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους

Τι αλλάζει με τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων;

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη- Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Συναντήσεις Βαρδακαστάνη με τους υπουργούς Γεωργιάδη, Ζαχαράκη, Αλεξοπούλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί τις οργανώσεις και τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία, των μέλη - φορείς αυτών αλλά και όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους να λάβουν μέρος, καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προβάλλουν τα πάγια και δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Κάλυψη δύο κενών θέσεων σε «Κέντρο Ειδικής Αγωγής»

ΕΣΑμεΑ: Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία ΚΔΗΦ προσκαλεί τα άτομα με νοητική υστέρηση να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.