Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Οι ειδικοί μιλούν για το «στοίχημα» του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Οι ειδικοί μιλούν για το «στοίχημα» του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD Greece και Frezyderm και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.

Η υστέρηση στον εμβολιασμό «ρουτίνας» παιδιών και εφήβων το 2020, στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, που ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, φαίνεται πως υποχωρεί το 2021, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα παραμένει: ειδικά σήμερα, με τη γνώση που έχουμε για την ασφάλεια των εμβολίων αλλά και για τον ρόλο τους στην προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ο εμβολιασμός «θωρακίζει» παιδιά και εφήβους τόσο εποχικά (π.χ. γρίπη) όσο και προληπτικά έναντι σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος (ιός HPV), πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη να αυξηθεί προς όφελος όλων.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar) που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, με θέμα «Η αξία του εμβολιασμού στα παιδιά».

Κατά την πολύ επιτυχημένη και σημαντικής σημασίας αυτή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ Κων. Νταλούκας εξήγησε την αξία του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 και είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήματα που είχαν να κάνουν γενικότερα με τους εμβολιασμούς, την σημασία τους για την δημόσια υγεία αλλά και για την υγεία των παιδιών.

Ο κος Νταλούκας τόνισε την επικινδυνότητα των “Fake News” που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια κατά της covid19 και κάλεσε τους γονείς να συζητούν με τους παιδιάτρους τις ανησυχίες και τους φόβους τους.

Η συνεργατικότητα και η ένωση δυνάμεων είναι τα ισχυρά «όπλα» που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και όσα έχουν προκύψει από αυτή.

Από την πλευρά της, η κα Αθανασία Λουρίδα, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος και μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση των εμβολιασμών στα παιδιά και εφήβους, ανέφερε ότι «πράγματι το 2020 η αναστολή και η μείωση των εμβολίων ‘ρουτίνας’ στα παιδιά ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον εμβολιασμό των παιδιών. Ειδικά, ο εμβολιασμός των εφήβων με το εμβόλιο κατά του ιού HPV, σημείωσε μείωση της τάξης του 50%». Όπως εξήγησε η κα Λουρίδα, «ο φόβος των γονιών ήταν ο κύριος παράγοντας για την μείωση των εμβολιασμών, κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει για το 2021».

Σε ερώτημα σχετικά με την γρίπη, η κα Λουρίδα σημείωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να έχουμε εικόνα», αλλά τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, ενήλικες και παιδιά, κατά του ιού της γρίπης.

Κλείνοντας, η κα Λουρίδα αναφέρθηκε και στο εμβόλιο κατά της COVID-19, τονίζοντας ότι «πάνω από 12.000.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί στην Ευρώπη. Τα mRNA εμβόλια προστατεύουν από την νόσησης και τον θάνατο σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90% και για αυτό είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών».

Η κα Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Εταιρείας, επιβεβαίωσε ότι η προσέγγιση των εφήβων στα θέματα εμβολιασμού είναι θετική προς την επιστήμη, επισημαίνοντας ότι «οι έφηβοι είναι όχι μόνο δεκτικοί στο να ακούσουν, αλλά έχουν αρκετές γνώσεις και ζητούν την ενημέρωση».

Η κα Τσίτσικα τόνισε ιδιαίτερα ότι «η εφηβική ηλικία είναι η ηλικία της πρόληψης για πολλά θέματα, όπως και για το εμβόλιο κατά του ιού HPV».

Σύμφωνα με την κα Τσίτσικα, «είναι παγίδα η ταύτιση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο με την σεξουαλική δραστηριότητα. Το εμβόλιο κατά του HPV είναι ένα εμβόλιο κυρίως κατά καρκίνων, που απειλούν την ζωή αγοριών και κοριτσιών. Τα κονδύλωματα, παρόλο που είναι καλοήθη, επηρεάζουν την ψυχολογία και την σεξουαλική ζωή των ατόμων».

Τέλος, η κα Τσίτσικα αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης για τον ιό HPV, ώστε να μην διστάζουν οι γονείς να εμβολιάσουν τα αγόρια και τα κορίτσια και να προλάβουμε με το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουμε, ορισμένες μορφές καρκίνων.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Μένια Κουκουγιάννη, και οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν κυρίως από γονείς που παρακολούθησαν τη συζήτηση.

Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD Greece και Frezyderm και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: H Αξία του Εμβολιασμού στα Παιδιά | Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

Μιλάμε ανοιχτά για τον HPV - Η Πρόληψη είναι στο Χέρι μας

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech COVID-19 είναι 93% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας COVID-19 στους νέους, σύμφωνα με μελέτη των CDC των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Ανησυχία για τη μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας για τους ανασφάλιστους

Την ανησυχία για μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας σε ανασφάλιστους και ευάλωτες ομάδες, εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) .

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η Πολιτεία δεν μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας Ε.Σ.Α.μεΑ.: Νεκρός 25χρονος έπειτα από ξυλοδαρμό σε κέντρο παιδιών με αναπηρία. "Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη;", ρωτά την Πολιτεία με ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ. "Πόσες φορές θα χρειαστεί το αναπηρικό κίνημα να μιλήσει για τη διαβίωση στην κοινότητα, ενάντια στο κλείδωμα μέσα σε 4 τοίχους και έπειτα γαία πυρί μυχθήτω;", υπογραμμίζει.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στηρίζει τους φροντιστές των ογκολογικών ασθενών

Κ.Ε.Φ.Ι.: Η καλή και αξιόπιστη υποστήριξη που παρέχουν οι φροντιστές, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική ευημερία των ατόμων που αντιμετωπίζουν τη νόσο. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στηρίζει έμπρακτα τους φροντιστές των ασθενών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά τους στο ταξίδι του ασθενή και προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το χρειάζονται.

Νέα Εποχή για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση μετά την θεραπεία τριπλού συνδυασμού που “παγώνει” τη νόσο

Κυστική Ίνωση: Τα βασικά σημεία της διαδικτυακής Ημερίδας του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης με θέμα «H Κυστική Ίνωση σήμερα & οι νέες προκλήσεις για το μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κυστικής Ίνωσης υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Καίριος ο ρόλος των φαρμακοποιών στην αντιμετώπιση της πανδημίας & των χρόνιων παθήσεων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συνάντηση με τον ΠΦΣ πραγματοποίησε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι προκλήσεις που έχει επιφέρει η COVID στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και τις επιπτώσεις αυτής στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακά τους.

Θετική Φωνή ασθενών : 40 χρόνια HIV/AIDS - Μετράμε τις απώλειες- Διεκδικούμε τις νίκες

40 χρόνια από την αναγνώριση των πρώτων ασθενών με HIV/AIDS και την έναρξη της επιδημίας του AIDS για τους ανθρώπους που ζούμε με HIV στην Ελλάδα, η 1η Δεκέμβρη 2021 είναι ημέρα μνήμης για όλους τους ανθρώπους μας που δεν τα κατάφεραν.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αδιανόητες οι επικυρωμένες προτάσεις του υπ. Υγείας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: "Συμπερασματικά, αξιολογώντας όλες αυτές τις «καινοτόμες» προτάσεις καταλαβαίνουμε όλοι, ότι πάλι, η υγεία στη χώρα φτιάχνεται με τις τσέπες των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, γι’ αυτό και καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσουν στη νομοθέτηση και να αποσύρουν από το υπό πρόταση σχέδιο νόμου ενός ακόμα δυσβάσταχτου πρόσθετου κόστους διαβίωσης στις ήδη υπερφορτωμένες πλάτες των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ.

Εθνική Ημέρα ΑμεΑ: Παρουσίαση δημοσκόπησης στις 2/12 με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ

Εθνική Ημέρα ΑμεΑ: Η έρευνα υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΣΑμεΑ από την εταιρεία GPO. Στόχος της είναι η διερεύνηση και αποτύπωση των στάσεων και αντιλήψεων της κοινής γνώμης όλης της επικράτειας αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και την προώθηση, προστασία και απόλαυση όλων των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.