Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Η Κάρτα Αναπηρίας μοναδικό εργαλείο αναγνώρισης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Η Κάρτα Αναπηρίας μοναδικό εργαλείο αναγνώρισης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Ξεκάθαρος στιγματισμός είναι το αποτέλεσμα δράσεων που κινητοποιούν πολίτες με αυτισμό, νοητική ή όποια άλλη αναπηρία να φέρουν διακριτικό γνώρισμα ώστε να «ξεχωρίζουν» από τον γενικό πληθυσμό.

Ξεκάθαρος στιγματισμός είναι το αποτέλεσμα δράσεων που κινητοποιούν πολίτες με αυτισμό, νοητική ή όποια άλλη αναπηρία να φέρουν διακριτικό γνώρισμα ώστε να «ξεχωρίζουν» από τον γενικό πληθυσμό. Τελευταίο τέτοιο κρούσμα αποτελεί η καμπάνια «ενημέρωσης και εκπαίδευσης “Σειρά σου”», μια πρωτοβουλία του Nevronas.gr, της ομάδας OpenSchoolDays και της ΑΜΚΕ BRAINSHOT, η οποία στοχεύει «να καταστεί αναγνωρίσιμο και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων».

Αναφορικά με το θέμα της προτεραιότητας που προκρίνεται στην καμπάνια, έχει ήδη λυθεί με την Κάρτα Αναπηρίας, για την οποία το αναπηρικό κίνημα αγωνίστηκε επί χρόνια να υλοποιηθεί και την αγκάλιασε ως Κάρτα Αξιοπρέπειας, καθώς επιτρέπει στο άτομο με αναπηρία/ χρόνια πάθηση να απολαμβάνει τα δικαιώματά του χωρίς στοχοποίηση και στιγματισμό.

Η καμπάνια που προαναφέρθηκε ξεκίνησε από την Πτολεμαΐδα και τόσο η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας «Τέτοιες δράσεις δεν έχουν θέση στο χώρο μας» όσο και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «Προβληματισμοί-τοποθέτηση για την πανελλήνια καμπάνια ”Σειρά σου”» δημοσίευσαν τις αντιδράσεις τους.

Η συγκεκριμένη καμπάνια αλλά και άλλες δράσεις τέτοιου είδους, οδηγούν στον στιγματισμό – είναι γνωστή σε όλους ως μία από τις πλέον μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, η εποχή όπου ομάδες του πληθυσμού φορούσαν διακριτικά σήματα επάνω τους, ώστε να είναι εμφανή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους.

Οι «εορτασμοί» σε πλατείες, τα καλέσματα και οι συμμετοχές σχολείων κλπ. καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη τις επίσημες οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, ώστε να μην εκτίθενται. Το παρόν κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, στα μέλη της Κυβέρνησης, στο σύνολο των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΤΑΣΥ: Από 01/02 στοιχεία προσβασιμότητας για τα Μέσα Μεταφοράς

Ι. Βαρδακαστάνης: Οι προσδοκίες του ελληνικού αναπηρικού κινήματος δεν κάμπτονται

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει θετικά τα άτομα με κινητικές δυσκολίες;

Πώς μπορούμε να μάθουμε για τη σημασία της αναπηρίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάλυψη δύο κενών θέσεων σε «Κέντρο Ειδικής Αγωγής»

ΕΣΑμεΑ: Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία ΚΔΗΦ προσκαλεί τα άτομα με νοητική υστέρηση να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.