Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΑμεΑ: Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν στα ΑμεΑ με το νέο φορολογικό;

ΑμεΑ: Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν στα ΑμεΑ με το νέο φορολογικό;

ΑμεΑ: Ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις με τους φορείς, με μικρές αλλαγές κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μεγάλες τομές πρόκειται να ισχύσουν με το νέο έτος ως προς τη φορολογία και για τα άτομα με αναπηρία. Ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις με τους φορείς, με μικρές αλλαγές κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τις γιορτές. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν θα επιβαρύνονται με την κράτηση 10% επί του εισοδήματος οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας που θα επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται.
  • Η κράτηση του 10% στον μισθό που ισχύει στην περίπτωση των υπόλοιπων εργαζομένων συνταξιούχων δεν θα ισχύει για τα άτομα με αναπηρία, όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα της ΕΣΑΜΕΑ την προηγούμενη Δευτέρα, ως κίνητρο για την ενεργή συμμετοχή των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.
  • Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικες παροχές θα λάβουν αύξηση 3% με την καταβολή της σύνταξης Ιανουαρίου.
  • Αλλάζει η φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις παροχές των Ταμείων Επαγγελματικών Ασφάλισης και των Ομαδικών συμβολαίων.

 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις αντιδράσεις μελών ΤΕΑ και βάσει των προτάσεων των αρμόδιων φορέων, προχωρά στον περιορισμό των ετών που θα βρίσκονται δεσμευμένες οι αποταμιεύσεις στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Όσο περισσότερα έτη έχει ενταχθεί ο ασφαλισμένος σε ένα ΤΕΑ, τόσο λιγότερο φόρο θα καταβάλλει κατά την εκταμίευση του εφάπαξ ή της επικουρικής σύνταξής του, ωστόσο αλλάζει λίγο η κλίμακα της φορολόγησης ως εξής:

  • Για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη
  • Για 6-10 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη
  • Για 11-20 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη
  • Για 20 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

Θεσπίζεται ανώτατο όριο εισφορών προς τα ΤΕΑ και τα ασφάλιστρα για ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά συμβόλαια (ΟΑΣ). Προβλέπεται ότι οι εισφορές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά (στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε περισσότερα ΤΕΑ ή ΟΑΣ):

  • για τους μισθωτούς, το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου από μισθωτή εργασία, και
  • για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μητσοτάκης: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030»

Υπουργείο Πολιτισμού - Διευκόλυνση της συμμετοχής των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής

ΕΣΑμεΑ: 3 Δεκεμβρίου Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Ημερίδα 4/12/2023

Οι 22 αλλαγές στη φορολογία από την 1η Ιανουαρίου 2024 - Ανάλυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί τις οργανώσεις και τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία, των μέλη - φορείς αυτών αλλά και όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους να λάβουν μέρος, καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προβάλλουν τα πάγια και δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Κάλυψη δύο κενών θέσεων σε «Κέντρο Ειδικής Αγωγής»

ΕΣΑμεΑ: Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία ΚΔΗΦ προσκαλεί τα άτομα με νοητική υστέρηση να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.