Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Εθνικό Μητρώο HIV: Το 50% των ασθενών έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο HIV

Εθνικό Μητρώο HIV: Το 50% των ασθενών έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο HIV

Εθνικό Μητρώο HIV: Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο Μητρώο περίπου 6.000 ασθενείς με HIV λοίμωξη, οι μισοί από όσους είναι σε θεραπεία και παρακολουθούνται.

Το 2022 οι περισσότερες νέες διαγνώσεις HIV αφορούσαν σε Έλληνες. Στους άνδρες η βασική ηλικιακή ομάδα ήταν 30 – 49 ετών ενώ στις γυναίκες ήταν 30 – 39 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης καταγράφηκαν στις γυναίκες, στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών και σε αλλοδαπούς.

Με γοργό ρυθμό προχωρά η καταγραφή των ασθενών με HIV στο Εθνικό Μητρώο που λειτουργεί για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον περασμένο μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο Μητρώο περίπου 6.000 ασθενείς με HIV λοίμωξη, οι μισοί από όσους είναι σε θεραπεία και παρακολουθούνται. Σταδιακά και αναλόγως τον χρόνο στον οποίο παίρνουν τα φάρμακά τους θα ενταχθεί το σύνολο των ασθενών, ενώ διασφαλίζεται η επέκταση χορήγησης της προφυλακτικής αγωγής μετά την έκθεση στον ιό (Post-Exposure Prophylaxis -PEP).

Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου ασθενών με HIV λοίμωξη ξεκίνησε τον Απρίλιο. Σε αυτό εισάγονται όλοι οι ασθενείς που παρακολουθούνται σε Μονάδες. Η στιγμή ένταξής τους είναι η παραλαβή των φαρμάκων που γίνεται ανά δύο μήνες. Για αυτό και έως σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου οι μισοί από τους 12.000 ασθενείς στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει υπογράψει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την ποιοτικότερη περίθαλψη των ασθενών με HIV λοίμωξη, τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων είναι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα προφυλακτικής θεραπείας για τον ιό HIV. Η θεραπεία μετά την έκθεση (PEP) ήταν πάντα διαθέσιμη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε ατονίσει η χορήγησή της. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό «δίχτυ» προστασίας για τα άτομα που εκτίθενται στον ιό. Εκτός από την προφυλακτική αγωγή μετά την έκθεση, υπάρχει και η προφυλακτική αγωγή πριν από την έκθεση στον ιό HIV, η Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP). Η σχετική δυνατότητα έχει θεσμοθετηθεί από το φθινόπωρο του 2022, ωστόσο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή καθώς εκκρεμεί μια Υπουργική Απόφαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

HIV Ιογενείς Ηπατίτιδες: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης 15- 22 Μαΐου

Τέσσερις δεκαετίες ζωής με τον HIV - Δεν αποτελεί πλέον θανατική καταδίκη

Έναρξη Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV

Ξεκίνησε η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με την κάρτα αναπηρίας

ΕΣΑμεΑ: Με νέα εγκύκλιο προχώρησε το υπουργείου Πολιτισμού, που αναφέρεται στις αλλαγές σε σχέση με την διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που αφορά τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους, αναφέρεται και η Κάρτα Αναπηρίας.

Ανοίγει ξανά την Παρασκευή η πλατφόρμα του Κοινωνικού Τουρισμού

ΕΣΑμεΑ: Η επιλογή δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα), μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Η συμβολή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αυτονομία

ΕΣΑμεΑ: Ο κ. Βαρδακαστάνης πήρε μέρος στο δεύτερο πάνελ με τίτλο «Προς μια ισόρροπη οικονομική και κοινωνική πρόοδο: το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ο αντίκτυπος του κοινωνικού διαλόγου σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο»

Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά από τα μέλη του σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου η ανάβαση στο Πελίναιον όρος

ΣΚΠ Χίου: Μέλη και Yποστηρικτές του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου συγκεντρώθηκαν και φέτος ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στο Πελιναίον όρος (1.297μ.) με σκοπό το προσκύνημα υπέρ Υγείας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.