Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Εθνικό Μητρώο HIV: Το 50% των ασθενών έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο HIV

Εθνικό Μητρώο HIV: Το 50% των ασθενών έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο HIV

Εθνικό Μητρώο HIV: Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο Μητρώο περίπου 6.000 ασθενείς με HIV λοίμωξη, οι μισοί από όσους είναι σε θεραπεία και παρακολουθούνται.

Το 2022 οι περισσότερες νέες διαγνώσεις HIV αφορούσαν σε Έλληνες. Στους άνδρες η βασική ηλικιακή ομάδα ήταν 30 – 49 ετών ενώ στις γυναίκες ήταν 30 – 39 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης καταγράφηκαν στις γυναίκες, στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών και σε αλλοδαπούς.

Με γοργό ρυθμό προχωρά η καταγραφή των ασθενών με HIV στο Εθνικό Μητρώο που λειτουργεί για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον περασμένο μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο Μητρώο περίπου 6.000 ασθενείς με HIV λοίμωξη, οι μισοί από όσους είναι σε θεραπεία και παρακολουθούνται. Σταδιακά και αναλόγως τον χρόνο στον οποίο παίρνουν τα φάρμακά τους θα ενταχθεί το σύνολο των ασθενών, ενώ διασφαλίζεται η επέκταση χορήγησης της προφυλακτικής αγωγής μετά την έκθεση στον ιό (Post-Exposure Prophylaxis -PEP).

Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου ασθενών με HIV λοίμωξη ξεκίνησε τον Απρίλιο. Σε αυτό εισάγονται όλοι οι ασθενείς που παρακολουθούνται σε Μονάδες. Η στιγμή ένταξής τους είναι η παραλαβή των φαρμάκων που γίνεται ανά δύο μήνες. Για αυτό και έως σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου οι μισοί από τους 12.000 ασθενείς στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει υπογράψει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την ποιοτικότερη περίθαλψη των ασθενών με HIV λοίμωξη, τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων είναι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα προφυλακτικής θεραπείας για τον ιό HIV. Η θεραπεία μετά την έκθεση (PEP) ήταν πάντα διαθέσιμη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε ατονίσει η χορήγησή της. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό «δίχτυ» προστασίας για τα άτομα που εκτίθενται στον ιό. Εκτός από την προφυλακτική αγωγή μετά την έκθεση, υπάρχει και η προφυλακτική αγωγή πριν από την έκθεση στον ιό HIV, η Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP). Η σχετική δυνατότητα έχει θεσμοθετηθεί από το φθινόπωρο του 2022, ωστόσο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή καθώς εκκρεμεί μια Υπουργική Απόφαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

HIV Ιογενείς Ηπατίτιδες: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης 15- 22 Μαΐου

Τέσσερις δεκαετίες ζωής με τον HIV - Δεν αποτελεί πλέον θανατική καταδίκη

Έναρξη Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV

Ξεκίνησε η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κείμενο ενάντια στην μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία από τους αποφοίτους ΚΕΘΕΑ

ΚΕΘΕΑ: Η θεραπεία από την οποιαδήποτε εξάρτηση απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση με βασικούς πυλώνες τις θεραπευτικές κοινότητες, τα επιμορφωτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τον αθλητισμό, την τέχνη, την ψυχοθεραπεία, τους συλλόγους οικογένειας, τις ομάδες συντρόφων και γονέων.

Πρώτος κύκλος της καμπάνιας «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!» από την Πεταλούδα

Ένωση Ασθενών: Ο Σύλλογος Πεταλούδα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της καμπάνιας «Φρόντισε ότι σε στηρίζει», που είχε στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη χρόνια φλεβική νόσο και τις συνυπάρχουσες παθήσεις των κάτω άκρων.

Θέσεις εργασίας κοινωνικών φροντιστών/στριων στη στέγη του συλλόγου συνδρόμου down Ελλάδος

O Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, λειτουργώντας ως δικαιούχος της Πράξης «Συνέχιση της δράσης Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος» προκηρύσσει 2 θέσεις

Έγκριση του Υπ. Υγείας για την αποζημίωση CGM για ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με ΣΔ τύπου 2

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Θετική έκβαση είχε η συνάντηση με θέμα την αποζημίωση των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης (CGM) για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Έκκληση για αίμα μέσω του συλλόγου καρκινοπαθών

ΚΕΦΙ: Οι εθελοντές αίματος είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διάσωση ζωών και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας.

Αιματοκρήτης: Παγκρήτιος σύνδεσμος εθελοντών αιμοδοτών & δωρητών οργάνων

Αιματοκρήτης: Σκοπός, όχι απλά να συγκεντρωθούν μονάδες αίματος, αλλά να γίνουν πρότυπες παρεμβάσεις ώστε οι αιμοδότες να αποκτήσουν τις γνώσεις, την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση να παραμείνουν αιμοδότες για μια ζωή!

Close Icon