Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στον ΠΟΥ για τα θέματα υγείας των ευρωπαίων με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στον ΠΟΥ για τα θέματα υγείας των ευρωπαίων με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δεσμευτούν πολιτικά σχετικά με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία να διαχέεται σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του ψηφίσματος του ΠΟΥ καθώς και σε όλες τις εργασίες του ΠΟΥ για την υγεία γενικότερα", είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

Στην εκδήλωση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την Ευρώπη, με τίτλο: «Σχετικά με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για τα άτομα με αναπηρία», μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωσε στόχευε στην ευαισθητοποίηση για τα εξής:

  • Ψήφισμα WHA σχετικά με το υψηλότερο εφικτό πρότυπο υγείας για τα άτομα με αναπηρία (WHA 74.8).
  • Εντοπισμός περιφερειακών ευκαιριών για την ανάδειξη της σημασίας και την προώθηση των δεσμεύσεων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στον τομέα της υγείας.
  • Καθορισμός προτεραιοτήτων και τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του ψηφίσματος WHA 74.8 στην Ευρώπη.

 

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στον ΠΟΥ για τα θέματα υγείας των ευρωπαίων με αναπηρία

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του τόνισε:

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δεσμευτούν πολιτικά σχετικά με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία να διαχέεται σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του ψηφίσματος του ΠΟΥ καθώς και σε όλες τις εργασίες του ΠΟΥ για την υγεία γενικότερα. Η ισότητα και η μη διάκριση των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να διασφαλίζονται στη νομοθεσία και στην πράξη. Τα άτομα με αναπηρία, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τη βία, την κακοποίηση, τον αποκλεισμό, τον εξαναγκασμό και την παραμέληση».

»Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της συστηματικής συμμετοχής όλων των ατόμων με αναπηρία, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων στην εφαρμογή του ψηφίσματος και σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, στις πολιτικές και στις διαδικασίες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των πιο μειονεκτούντων ομάδων, των ατόμων με ψυχοκοινωνική και πνευματική αναπηρία που συχνά τους αρνούνται τη νομική τους ικανότητα και τη δύναμη λήψης αποφάσεων».

»Χαιρετίζουμε την αναφορά που έγινε σχετικά με τα δεδομένα στο ψήφισμα. Στις περισσότερες χώρες, οι κυβερνήσεις δεν συλλέγουν δεδομένα για την υγεία, τις κοινωνικές ή οικονομικές συνέπειες της κρίσης COVID-19, για παράδειγμα. Ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία που χάθηκαν και ο βαθμός ζημίας στα άτομα με αναπηρία είναι άγνωστος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δεδομένα που συλλέγονται πρέπει να διαχωρίζονται ανά ηλικία, φύλο και αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα δεδομένα που συλλέγονται».

»Ζητούμε επίσης εγγυήσεις ότι όλα τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ασκήσουν τη νομική τους ικανότητα σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία. Η δωρεάν και ενημερωμένη συγκατάθεσή τους θα πρέπει να είναι εγγυημένη πριν από οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού. Ζητούμε την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για δωρεάν και ενημερωμένη συναίνεση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ευαισθητοποίηση για την αναπηρία και την παροχή προσβάσιμων καταλυμάτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξήσεις σε επιδόματα και συντάξεις διεκδικεί η ΕΣΑμεΑ από τον Πρωθυπουργό

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Επίδοση ευρημάτων μελέτης στον ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας για εξορθολογισμό νοσοκομειακής δαπάνης

Συστάσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας για την 3η δόση στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έγκριση του Υπ. Υγείας για την αποζημίωση CGM για ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με ΣΔ τύπου 2

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Θετική έκβαση είχε η συνάντηση με θέμα την αποζημίωση των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης (CGM) για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Έκκληση για αίμα μέσω του συλλόγου καρκινοπαθών

ΚΕΦΙ: Οι εθελοντές αίματος είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διάσωση ζωών και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας.

Αιματοκρήτης: Παγκρήτιος σύνδεσμος εθελοντών αιμοδοτών & δωρητών οργάνων

Αιματοκρήτης: Σκοπός, όχι απλά να συγκεντρωθούν μονάδες αίματος, αλλά να γίνουν πρότυπες παρεμβάσεις ώστε οι αιμοδότες να αποκτήσουν τις γνώσεις, την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση να παραμείνουν αιμοδότες για μια ζωή!

Βαρδακαστάνης ΕΣΑμεΑ: «Κανείς να μην μείνει στο περιθώριο!» ψήφισμα στην ΕΟΚΕ

Βαρδακαστάνης ΕΣΑμεΑ: Το ψήφισμα «Κανείς δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο! Για μια συμμετοχική πολιτική συνοχής χωρίς αποκλεισμούς για τη στήριξη της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής», παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

ΕΛΛΟΚ: Από την έρευνα στην πράξη, ακολουθώντας τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις

ΕΛΛΟΚ: Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται πλήρως και ακολουθεί τις κατευθύνσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα αποτελέσει ένα συντονισμένο σχέδιο, βασισμένο σε αυτές.

ΕΣΑμεΑ: Αύξηση επιδομάτων, προστασία από πλειστηριασμούς, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ κλπ.

ΕΣΑμεΑ: Με δύο υπομνήματα σχετικά με τα θέματα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών, η ΕΣΑμεΑ ζητά συνάντηση με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη.

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας

Εθελοντική αιμοδοσία 16/7: Η πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας στοχεύει στην ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Φλώρινας.

Close Icon