Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Έρευνα σε 2.500 χρόνιους ασθενείς και Γραμμή Υποστήριξης ΜΑΖΙ μεταξύ των δράσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Έρευνα σε 2.500 χρόνιους ασθενείς και Γραμμή Υποστήριξης ΜΑΖΙ μεταξύ των δράσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος πραγματοποίησε σήμερα (06/04) διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων εισηγητών, η Πρόεδρος της Ένωσης Κατερίνα Κουτσογιάννη παρουσίασε τις κύριες πρωτοβουλίες της εθνικής συνομοσπονδίας των συλλόγων ασθενών. 

Συγκεκριμένα, σε αυτές συνολικά περιλαμβάνονται πάνω από 120 δημόσιες παρεμβάσεις και 180 συναντήσεις στο πλαίσιο της προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, ενημερωτικές εκδηλώσεις και καμπάνιες ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας, εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των συλλόγων, το Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, καθώς και ο σχεδιασμός ερευνητικών έργων για την αιμοδοσία, τον εμβολιασμό, την εγγραμματοσύνη υγείας και τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Ο Διευθυντής της Ένωσης, Γιώργος Τσιακαλάκης, επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο της πανδημίας στην πρόσβαση των χρόνιων ασθενών στο υγειονομικό σύστημα, καθώς οι πολίτες αναβάλλουν τις δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με την κλασική παθολογία και χειρουργική, με κύρια αίτια το φόβο για την έκθεση στον ιό και την πίεση που ασκείται στο Ε.Σ.Υ. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης σε 2.500 χρόνιους ασθενείς το φθινόπωρο του 2020, το 28% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ακυρώθηκε το ραντεβού με το γιατρό του, ένας στους 10 ότι αναβλήθηκε η θεραπεία του και 7% ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επέμβασή του.

Στη συνέχεια, η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων, Κωνσταντίνα Μπρούσα, παρουσίασε τη Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών ΜΑΖΙ – 111 32 που λειτουργεί η Ένωση από την αρχή της πανδημίας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Μέσα σε ένα χρόνο, πάνω από 8.000 ωφελούμενοι έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη βάση των ομοτίμων, νομικής συμβουλευτικής και παραπομπής στο κατάλληλο υποστηρικτικό δίκτυο. Συνολικά πάνω από 60 δημόσιες παρεμβάσεις το τελευταίο έτος οφείλονται σε καταγγελίες που έγιναν στη Γραμμή 111 32. Παράλληλα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σποτ του έργου το οποίο θα συμβάλει στην ευρύτερη δυνατή επικοινωνία του.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η Πρόεδρος, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη ανέφερε πως: «Για εμάς στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας, η  αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μια ακόμα αφορμή για να αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι η υγεία για όλους, ειδικά αυτό το δύσκολο διάστημα που διανύουμε συνειδητοποιούμε όσο ποτέ άλλοτε ότι  η υγεία αποτελεί το ύψιστο αγαθό. Ως χρόνιοι ασθενείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν είναι δεδομένη, αλλά πρέπει καθημερινά να φροντίζουμε το σώμα και την ψυχή μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συνεργάτες μας που πίστεψαν στο όραμα της δημιουργίας της Ένωσης, την  στήριξαν και εξακολουθούν να τη στηρίζουν ενεργά. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα μέλη μας, οι άνθρωποι μέσα στους συλλόγους,  που χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε η Ένωση. Δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά να ενεργούμε πάντα προς το συμφέρον των ασθενών».

 

Κατά τον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης, κ. Κυριάκος Σουλιώτης παρουσίασε τα μέλη της  Επιτροπής υπογραμμίζοντας τον διεπιστημονικό της χαρακτήρα και σημείωσε τα εξής: «Ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά στην τιμητική πρόσκληση να συνδράμουμε, μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στο τόσο σημαντικό έργο της Ένωσης. Η ανάγκη εμπλουτισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στον τομέα της υγείας με την οπτική των εκπροσώπων των ασθενών είναι δεδομένη και αποτελεί πραγματικότητα σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Είναι, άλλωστε και θέμα Δημοκρατίας, άποψη την οποία ενστερνίζονται όλα τα μέλη της Επιτροπής. Η συμμετοχή μας σε αυτό το εγχείρημα έχει ως στόχο να συνδράμουμε κι εμείς από την πλευρά μας στην απαραίτητη στροφή προς ένα περισσότερο πλουραλιστικό υπόδειγμα άσκησης πολιτικής υγείας στη χώρα, με τον πολίτη στο επίκεντρο».   

Στη συνέχεια, η κα Ελιάννα Κονιάλη από τη Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δήλωσε : «H πανδημία έχει επιφέρει σοβαρές και πρωτόγνωρες προκλήσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Άνθρωποι που ζουν με χρόνιες ασθένειες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιπρόσθετα ρίσκα και δυσκολίες που έχουν επηρεάσει κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις αυτές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID-19, υποστηρίζει τη λειτουργία της γραμμής ‘ΜΑΖΙ’ για τη στήριξη και ενδυνάμωση των χρόνιων ασθενών, παρέχοντας ολιστική βοήθεια και καθοδήγηση, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και θεμελιώδη δικαιώματα.»

Τέλος, ο κ. Paul Kidner, Σύμβουλος  του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ δήλωσε : «Με μεγάλη μου χαρά εκπροσωπώ το TIMA Κοινωφελές Ίδρυμα ως υποστηρικτής της τηλεφωνικής γραμμής για τους χρόνιους ασθενείς «ΜΑΖΙ». Το TIMA Κοινωφελές Ίδρυμα, που υποστηρίζει προγράμματα που αφορούν ηλικιωμένους και ασθενείς με χρόνιες ασθένειες εντόπισε αμέσως τα πραγματικά οφέλη του προγράμματος και τη δυνατότητα προσέλκυσης ακόμη περισσότερων ανθρώπων. Η  Ένωση έχοντας ήδη δημιουργήσει πιλοτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ιδίους πόρους μας απέδειξε τη  χρησιμότητα της γραμμής . Πολλοί από εσάς ίσως να μην το γνωρίζετε αυτό, αλλά η Ένωση Ασθενών το έπραξε πριν καν δημιουργήσει τα δικά της γραφεία, δείχνοντας έτσι την πραγματική της αφοσίωση και εξωστρέφεια προς όφελος τον ασθενών. Η προηγούμενη εμπειρία των μελών της έδωσε αμέσως την ώθηση στην ‘Ενωση επιτρέποντάς τη να λειτουργεί ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο και να εκπροσωπεί έναν μεγάλο κλάδο από τους σημαντικότερους συλλόγους της Ελλάδας. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια και δηλώνουμε παρών στο έργο που έχουν αναλάβει, με σκοπό να ακούγεται δυνατά η φωνή όλων των ασθενών και των ευάλωτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διεύρυνση του προγράμματος α΄ φάσης εμβολιασμού με επιπλέον κατηγορίες ευπαθών ομάδων

Ε.Σ.Α.μεΑ. Ευρωκοινοβούλιο: Εισήγηση Ιωάννη Βαρδακαστάνη στην εκδήλωση της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας

Έκκληση Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για άμεση διασφάλιση εμβολιαστικής κάλυψης υγειονομικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών από HOPEgenesis και Eurolife FFH

HOPEgenesis: Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν και να επεκτείνουν την κοινή τους δράση ενάντια στην υπογεννητικότητα μέχρι το 2023, ανακοίνωσαν η Eurolife FFH και η HOPEgenesis, κατά τη διάρκεια online εκδήλωσης, σε απευθείας σύνδεση από τα γραφεία της εταιρείας.

ΕΛ.Ε.Α.Ν.Α.: Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) είναι πλέον επίσημα μέλος της ASIF - της Διεθνούς Ένωσης Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα. Η ASIF έχει 47 μέλη σε 41 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών στις 18 Απριλίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υλοποιεί μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων.

Δικαίωση του πολύχρονου αγώνα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημερώνει όλους τους πάσχοντες από Διαβήτη πως ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία, τίθενται οι επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν την πλέον επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή, το Διαβητικό Πόδι.

ΕΣΑμεΑ: Κοινοποίηση προτάσεων των ευρωπαίων με αναπηρία προς τον Κ. Χατζηδάκη

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τις προτάσεις του εθνικού και ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος επί του σχεδίου των Συμπερασμάτων της Πορτογαλικής Προεδρίας για τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, κοινοποιεί με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, που θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων όπου το Σχέδιο θα ψηφιστεί.

Απαράδεκτη η απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών για τα διόδια στην Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμο το εθνικό αναπηρικό κίνημα καλεί για πολλοστή φορά με ανοιχτή επιστολή τον υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή να πάρει θέση, να στηρίξει το αίτημά του για ελεύθερη διέλευση από τους σταθμούς διοδίων κάθε οχήματος ατόμου με αναπηρία ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ την παρουσία αυτού στο όχημα.

Το τέλος του ΚΕΘΕΑ καταγγέλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού

ΚΕΘΕΑ Εργαζόμενοι: Απάντηση στο προσχέδιο νόμου που κατέθεσε για διαβούλευση η Ομάδα Εργασίας του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ για τον Οργανισμό ΚΕΘΕΑ δίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου.