Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2020 παρά την Covid-19 πανδημία

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2020 παρά την Covid-19 πανδημία

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Με αφορμή την 20η Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα για τις κλινικές δοκιμές, η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας υπογραμμίζει την ανάγκη για μία εθνική στρατηγική στο συγκεκριμένο πεδίο και συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών.

Τα διδάγματα της πανδημίας COVID-19 επεκτείνονται σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και ασφαλώς σε ζητήματα καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεισφορά της κλινικής έρευνας στην υγεία του πληθυσμού και σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ σε αυτή την έκτακτη περίοδο. Τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για τους ασθενείς οι οποίοι μπορούν να έχουν πρώιμη πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, όσο και για τους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας, οι οποίοι αποκτούν βαθύτερη γνώση στην κλινική έρευνα και μεγαλύτερη εμπειρία στις νέες θεραπευτικές επιλογές. Τα πλεονεκτήματα ασφαλώς επεκτείνονται στο υγειονομικό σύστημα με εισροή εσόδων και εξοικονόμηση πόρων.

Παρά την πανδημία, οι κλινικές δοκιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν το 2020, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ξεπέρασαν τα 160 πρωτόκολλα, χάρη και στα έγκαιρα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εκδίδοντας σχετικές έκτακτες οδηγίες και εφαρμόζοντας την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων και εγγράφων. Παράλληλα πρωτοβουλίες όπως η Ακαδημία Κλινικών Μελετών της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών συμβάλλουν στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, αλλά και τη δημιουργία κουλτούρας κλινικών δοκιμών σε κυβερνητικούς φορείς, αρχές υγείας και ασθενείς.

Ωστόσο η χώρα μας παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της κλινικής έρευνας και συμμετοχής ακόμη περισσότερων ασθενών, καθώς διαθέτει άρτια καταρτισμένο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, εξαιρετικό επίπεδο τεχνογνωσίας και εγκαταστάσεων και μεγάλο αριθμό διαγνωστικών κέντρων. Αυτή η θετική βάση μπορεί να αποτελέσει το ελατήριο προσέλκυσης περισσότερων κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα. Οφείλει ωστόσο να συνοδευθεί από δέσμη μέτρων με στόχευση στη συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, στη συμμετοχή τους σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης της κλινικής έρευνας, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας στα νοσοκομεία, στης αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τη βελτίωση των υποδομών και στην εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νίκος Χαρδαλιάς για φωτιά στον Σχίνο: Έχουν καεί 20.000 στρέμματα - Ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων σε ελαιώνα

Κορωνοϊός 20/05 – 1.918 νέα κρούσματα – 54 νεκροί – 626 διασωληνωμένοι

α-Μαννοσίδωση : Η Chesi βρήκε ελπιδοφόρα θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόσκληση συμμετοχής στο πλαίσιο της πράξης «Λειτουργία ΚΔΗΦ από το σύλλογο ΑμεΑ «Μαχητές»

ΑμεΑ Μαχητές: O Σύλλογος για την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση οι «ΜΑΧΗΤΕΣ» καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ως αυτά αναφέρονται κατωτέρω για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του «Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) "ΑΜΕΑ ΜΑΧΗΤΕΣ"».

Προμηθέας Δουλεύει για Σένα!: Ολοκλήρωση δρώμενου Αθήνας

Προμηθέας Δουλεύει για Σένα!: Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας, αποτελεί η ενημέρωση κυρίως του γενικού πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου, υπογραμμίζοντας το καίριο μήνυμα για έγκαιρη εξέταση, ιδίως για τις ομάδες υψηλού ρίσκου. Το συκώτι μας δουλεύει πολύ σκληρά για τον οργανισμό μας! Ας το βοηθήσουμε κι εμείς!

Προτάσεις Συλλόγων «Άλμα Ζωής», ΕΧΕΜ και ΕΕΑΜ για την διαχείριση του Καρκίνου του Μαστού στην Ελλάδα

Καρκίνος του Μαστού: Με βασικό ζητούμενο ο Καρκίνος του Μαστού να γίνει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και να προωθηθούν άμεσα δράσεις για τον έλεγχο και τη διαχείριση της ασθένειας και στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων, καθώς και τη μείωση της θνησιμότητας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας» και ο  Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης»  σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ) και την Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), όλοι ασχολούμενοι αποκλειστικά με τον Καρκίνο του Μαστού, συνέταξαν ένα υπόμνημα με τις βασικές τους θέσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση και αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στην Ελλάδα.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φωτίζεται Ροζ τη Δευτέρα 25/10-Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο μαστού

ΑγκαλιάΖΩ: Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού».

Συλλόγος Ρευματοπαθών Κρήτης: Διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Συλλόγος Ρευματοπαθών Κρήτης: Ευχαριστίες του Συλλόγου προς όσους στήριξαν τις διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας.

Νέες καινοτόμες θεραπείες, βασικοί παράγοντες κινδύνου & δράσεις ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Ήπατος

Καρκίνος Ήπατος: Με κεντρικό μήνυμα την πρόληψη μέσα από έγκαιρες εξετάσεις και ενημέρωση για μια νόσο η οποία βάσει στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας κατέχει την 3η θέση σε θανάτους, χαρτογραφήθηκαν ενδελεχώς οι παράγοντες κινδύνου, οι νέες καινοτόμες θεραπείες που βρίσκονται στην επιστημονική φαρέτρα, καθώς και αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης προς αυτή την κατεύθυνση.