Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Καθοριστική η εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών [vid]

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Καθοριστική η εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών [vid]

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα της αντικαπνιστικής πολιτικής, και θεωρεί πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις πρόληψης θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα η ενημέρωση και η εκπαίδευση των νέων θα πρέπει να αποτελούν βασικούς πυλώνες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για τις εξαρτήσεις, στο πλαίσιο της ενεργής υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στέλνει το δικό της μήνυμα υπέρ της υγείας και της ζωής και καλεί την ελληνική πολιτεία να επικεντρωθεί στρατηγικά 1) στην προαγωγή της πρόληψης για την αποτροπή έναρξης του καπνίσματος ειδικά σε εφήβους και νέους 2) στην προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα 3) στην ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος σε όλη τη χώρα και 4) στον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού στη βάση της μείωσης της βλάβης.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 8 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως συνδέονται με το κάπνισμα παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμo αποφάσισαν να κόψουν το κάπνισμα. Η δημοσίευση επίσημων στοιχείων ανέδειξε πως οι πιθανότητες για σοβαρή νόσο με το COVID-19 είναι αυξημένες στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός του καπνίσματος καταγράφει σταθερή μείωση, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες και στους εφήβους, η οποία, εάν συνεχιστεί με τους ιδίους ρυθμούς, θεωρείται από τις επιτυχέστερες της Ευρώπης και κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ουσιαστικά επιδιώκουν να επιτύχουν το στόχο του συνολικού επιπολασμού του καπνίσματος κάτω του 5% μέχρι το 2040. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία επίσημη μέτρηση έχει παρατηρηθεί μείωση των καθημερινών καπνιστών κατά 24,5% και των περιστασιακών καπνιστών κατά 38,3%. Σε αυτήν την εξέλιξη έχει συμβάλλει καθοριστικά και η ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου, η οποία έχει λάβει ευρείας αποδοχής, μειώνοντας δραστικά τις βλαπτικές ενέργειες τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Αναφορικά με τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος, αυτά είναι θεαματικά. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, οι αλλαγές που συμβαίνουν από τη στιγμή που το άτομο διακόψει το κάπνισμα είναι θεαματικές για την υγεία του:

  • Μέσα σε 20 λεπτά, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση μειώνονται.
  • Μέσα σε12 ώρες, το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχεται στο φυσιολογικό.
  • Εντός 3 μηνών, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται.
  • Σε 1-9 μήνες, ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται.
  • Σε ένα χρόνο, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μειώνεται στο μισό.
  • Σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται , σε σύγκριση με ενός καπνιστή, 5 έως 15 χρόνια μετά τη διακοπή.
  • Σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο ήμισυ, και ταυτόχρονα περιορίζεται ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 31/05 – 1.007 νέα κρούσματα – 41 νεκροί – 481 διασωληνωμένοι

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που σχετίζεται με την άσκηση

Το θαλασσινό νερό μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΣΑμεΑ: Αναστολή της κινητοποίησης της 6ης Φλεβάρη στο υπ. Μεταφορών λόγω θετικών εξελίξεων

ΕΣΑμεΑ: Η ΕΣΑμεΑ ανακοινώνει ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις και για αυτό το λόγο αναστέλλεται η προαναγγελθείσα κινητοποίηση στις 6 Φεβρουαρίου στο υπ. Υποδομών και Μεταφορών.

Ρέθυμνο: Στην εντατική ο 43χρονος που χτυπήθηκε σε τροχαίο

Ρέθυμνο: Στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις νοσηλεύεται ένας 43χρονος άνδρας, μετά από τροχαίο που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του Σταυρωμένου.

"Υγεία Μπροστά": Παρουσίαση του προγράμματος πρόληψης στον Άγιο Νικόλαο

"Υγεία Μπροστά": Η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 με την αποστολή των πρώτων μηνυμάτων στις γυναίκες 50 ετών και άνω που καλούνται να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας συνυπέγραψε επιστολή προς τον ΕΜΑ για την αντιμετώπιση των αντιβιοτικών ελλείψεων

ΔΟΘ: Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την επίσπευση και ενίσχυση των προσπαθειών σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων που σημειώνονται σε ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά σκευάσματα.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συμμετοχή στο "Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου"

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Από πλευράς της ΕΑΕ ο Πρόεδρος κ. Δέδες μνημόνευσε τη σημασία εγγραμματοσύνης υγείας του πληθυσμού, καθώς όπως παρατηρήθηκε με την πανδημία, εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η επιδημία της παραπληροφόρησης και των fake news.

Αγριά Βόλου: Ο 10χρονος μαθητής κατέληξε από πνευμονία

Αγριά Βόλου: Ισχαιμία του μυοκαρδίου και βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία) ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο τον 10χρονο Κωνσταντίνο Περδίου από τον Κισσό, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.