Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας εμβολιασμός : Το Υπουργείο Υγείας να δημοσιοποιήσει πόσοι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν

Ένωση Ασθενών Ελλάδας εμβολιασμός : Το Υπουργείο Υγείας να δημοσιοποιήσει πόσοι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν

Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε δημοσιοποίηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού για κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα και υγειονομική μονάδα στην επικράτεια.

 

Το πρόσφατο περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που παρέμενε ανεμβολίαστο, στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, προκαλεί έντονη ανησυχία στους πολίτες και καταδεικνύει την ανάγκη συστηματικής εποπτείας της εμβολιαστικής κάλυψης στους υγειονομικούς. Ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή καμπή της πανδημίας και ενόψει μίας ενδεχόμενης νέας έξαρσης, είναι αυτονόητο ότι το σύστημα υγείας και όσοι το υπηρετούν οφείλουν να είναι θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού, τόσο για την προστασία της υγείας τους, όσο ασφαλώς και για την προστασία των πολιτών που νοσηλεύονται ή επισκέπτονται τα νοσοκομεία.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπεραμύνεται πλήρως της αρχής ότι κάθε προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη οφείλει να συνιστά ελεύθερη επιλογή του προσώπου όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (ν3418/2005). Ειδικά για την περίπτωση των υγειονομικών, η Πολιτεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες και τους ιατρικούς συλλόγους. Στις περιπτώσεις όμως που τα δεδομένα δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι μη επαρκής, οι αρχές οφείλουν να λάβουν δραστικότερα μέτρα και να εξετάσουν την επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ως προϋπόθεση για την εργασία των υγειονομικών.Το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει ασφαλώς να είναι η έσχατη άμυνα του Συστήματος απέναντι σε όσους επαγγελματίες υγείας επιμένουν να εκθέτουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς σε υψηλό ρίσκο νόσησης. Ωστόσο στις έκτακτες αυτές συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ιδιαίτερα από τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες ο οποιοσδήποτε υπάλληλος εργάζεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετέρια ή εστιατόριο, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και να διαθέτει θεωρημένο Πιστοποιητικό Υγείας. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, δεν το αποκλείει όμως ως μέτρο στους υγειονομικούς.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων έχει συμβάλει με αυταπάρνηση στην εθνική μάχη απέναντι στην πανδημία. Το κράτος και η κοινωνία οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε αυτή την υπέρβαση, θέτοντας προς των ευθυνών της τη μερίδα των επαγγελματιών υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανταποκρισιμότητα του υγειονομικού συστήματος, αποφεύγοντας ή καθυστερώντας τον εμβολιασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Θεμιστοκλέους και Θεοδωρίδου καθησυχαστικοί ως προς τα επόμενα στάδια του εμβολιασμού

Εκδήλωση για τον εμβολιασμό COVID-19 στους χρόνιους ασθενείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών στις 10 και 11 Νοεμβρίου

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Υπό τον τίτλο «Μία Δεκαετία Διεκδικήσεων: Το Όραμα, Οι Προκλήσεις και τα Επόμενα Βήματα», το 10ο  επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών αναδεικνύει την ανάγκη αλλά και την αξία της συμμετοχικότητας της Κοινωνίας των Πολιτών στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων.

ΣΑΜΣΚΠ: Παραχώρηση χώρου στο δημαρχείο Ηλιούπολης για υποστήριξη των ΑμΣΚΠ

ΣΑΜΣΚΠ: Από Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 και κάθε Τρίτη από τις 16:00 μ.μ έως 18:00 μ.μ άτομα του Δ.Σ του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας θα παραβρίσκονται στο Δημαρχείο Ηλιούπολης στην Αίθουσα Υποδοχής (ισόγειο) επί της διεύθυνσης Σοφ. Βενιζέλου 112 & Πρωτόπαππα.

#ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία

«Ο δικός μας παράγοντας ποιότητας» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Σύλλογος Προστασίας των Ελλήνων Αιμορροφιλικών – ΣΠΕΑ, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA.

Τι γίνεται στο μυαλό ενός παιδιού με ΔΕΠΥ - Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ 2021

ADHD Hellas: Το ADHD Hellas, ως φορέας υποστήριξης των ατόμων που ζουν με ΔΕΠΥ, ξεκινά μία νέα καμπάνια για τον Οκτώβριο του 2021, αφιερωμένη στη ΔΕΠΥ στα παιδιά, με τίτλο «Μαζί στη #ΔΕΠΥ για το παιδί», η οποία είναι υπό την ομπρέλα της ευρύτερης καμπάνιας του σωματείου μας «Η ΔΕΠΥ μας αφορά όλους».

Οι δράσεις της ΡευΜΑζήν για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας 12 Οκτωβρίου: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν δίνει και φέτος το παρών, οργανώνοντας πανελλαδικά μια σειρά από δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων

Mυοσκελετικές παθήσεις εργασία :Οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων