Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΛΕΑΝΑ: Η ενσυνειδητότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του πόνου [vid]

ΕΛΕΑΝΑ: Η ενσυνειδητότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του πόνου [vid]

ΕΛΕΑΝΑ: Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα σε συνεργασία με τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου μέσω της σελίδας τους στο Facebook.

Ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα να «φέρουμε συνειδητά την επίγνωση μας στο εδώ και τώρα με ειλικρίνεια, συμπόνια, ενδιαφέρον, χωρίς κριτική και με δεκτικότητα» ανέφερε η κα Δρ Βασιλική Χριστοδούλου, Λέκτορας Ψυχολογίας, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, απο το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.

Σημαίνει ότι αποδεσμευόμαστε για λίγο την κριτική, αφήνουμε στην άκρη τους τις προσδοκίεςμας για το πως θα θέλαμε να είναι το παρόν δείχνοντας περιέργεις και αποδοχή σε αυτό που παρέχει το εδω και τώρα. άμεσους στόχους μας για το μέλλον και αποδεχόμαστε το παρόν ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Η συγκρουσιακή σχέση του ατόμου με τον πόνο τόνισε η Δρ. κα Χριστοδούλου και η διαδικασία μέσω της οποίας κανείς μπορεί να παγιδευτεί στην αντιπαλότητα με το σύμπτωμα (π.χ. πόνο) έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας χαμηλής ποιότητας ζωής. Αντίθετα, η ενσυνειδητότητα διαμορφώνει μια διαφορετική σχέση του ατόμου με τον πόνο, η οποία επιτρέπει την αίσθηση της επιλογής και την προσωπική ελευθερία.

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καθημερινό άγχος, τις κρίσεις πανικού, την ψυχολογική – συναισθηματική πίεση αλλά και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τους πονοκεφάλους, τον χρόνιο πόνο, τις διαταραχές ύπνου, και το άσθμα κατέληξε η κα Χριστοδούλου.

Ο Επισκέπτης Υγείας εξήγησε η κα Δροσίνα Κλίτσα, Επισκέπτρια Υγείας, MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας, Εκπαιδευόμενη στη Συστημική Συμβουλευτική, είναι ο επαγγελματίας υγείας της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας. Φροντίζει και μεριμνά για την εκπαίδευση και τη συμφιλίωση του αρρώστου και της οικογένειας του στα νέα δεδομένα. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σχολείο, στην οικογένεια, στον εργαζόμενο, στον ασθενή με τον οικογενειακό γιατρό και με τις δομές υγείας. Με προγράμματα αγωγής υγείας, ανάλογα με τη δομή που δραστηριοποιείται, αναλαμβάνει την επιμόρφωση του πληθυσμού για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας ενώ συγχρόνως ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση και σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υγείας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής (πρόληψη παχυσαρκίας, ενίσχυση φυσικής δραστηριότητας κ.λπ.) αλλά και στη μείωση του στρες λόγω χρόνιου πόνου με την εφαρμογή τεχνικής Mindfulness. Βοηθάει με άλλα λόγια στο πως βιώνουν οι ασθενείς τον πόνο ακόμα και αν δεν υπάρχει ουσιαστική μείωση της έντασης του πόνου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μια γρήγορη εμπειρία διαλογισμού

Άγγιξε το 80% η αύξηση κλήσεων της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης για την COVID -19

ΕΛ.Ε.Α.Ν.Α.: Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Γράφει η Κατερίνα Κουτσογιάννη Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζην».

Προτάσεις του αναπηρικού κινήματος επί του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του σχολείου»

ΕΣΑμεΑ: Με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή με θέμα: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε την Τετάρτη 21 Ιουλίου τις προτάσεις και τις θέσεις της επί του εν θέματι σ/ν στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Άρση διακριτικής μεταχείρισης δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της της διαφορετικής μεταχείρισης που υφίστανται οι εργαζόμενοι του Δημόσιου τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αναφορά ποσοστού εμβολιασμένων και μη στον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων του ΕΟΔΥ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας προς υπ. Υγείας: Στο πλαίσιο της ορθής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης που διενεργείται καθημερινά για τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το υπ. Υγείας σε αποτύπωση των δεδομένων αυτών υπό το πρίσμα του εμβολιασμού.

ΕΣΑμεΑ: Πιο κοντά οι προσλήψεις με τον ν.2643

ΕΣΑμεΑ: Μετά από συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τις προσλήψεις του ν. 2643/1998, όπως γνωστοποίησε εχθές (18/07) ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης σε σχετική του ανακοίνωση.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή και τη δημ. υγεία

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Εξίσου κρίσιμη πρόκληση παραμένει η συστηματική καλλιέργεια κουλτούρας περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όπως και η προαγωγή της εγγραμματοσύνης υγείας στους πολίτες, ώστε η κινητοποίηση να ξεκινά ήδη από την κοινωνική και εκλογική βάση και να μετουσιώνεται σε αποφασιστική πολιτική δράση και παγκόσμια συνεργασία.

ΠΑΣΠΑΜΑ ΠΕΠΠΑΜΑ: Mε κοινή επιστολή ενημερώνουν τον Κ. Μητσοτάκη για τους κινδύνους των ελλείψεων αίματος

ΠΑΣΠΑΜΑ: Η Πανελλήνια Εταιρία Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΕΠΠΑΜΑ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου (ΠΑΣΠΑΜΑ) με κοινή επιστολή ενημερώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το επείγον θέμα των ελλείψεων αίματος που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των θαλασσαιμικών και δρεπανοκυτταρικών πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και όλων όσων χρήζουν μεταγγίσεων αίματος.