Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΛΕΑΝΑ: Η ενσυνειδητότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του πόνου [vid]

ΕΛΕΑΝΑ: Η ενσυνειδητότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του πόνου [vid]

ΕΛΕΑΝΑ: Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα σε συνεργασία με τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου μέσω της σελίδας τους στο Facebook.

Ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα να «φέρουμε συνειδητά την επίγνωση μας στο εδώ και τώρα με ειλικρίνεια, συμπόνια, ενδιαφέρον, χωρίς κριτική και με δεκτικότητα» ανέφερε η κα Δρ Βασιλική Χριστοδούλου, Λέκτορας Ψυχολογίας, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, απο το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.

Σημαίνει ότι αποδεσμευόμαστε για λίγο την κριτική, αφήνουμε στην άκρη τους τις προσδοκίεςμας για το πως θα θέλαμε να είναι το παρόν δείχνοντας περιέργεις και αποδοχή σε αυτό που παρέχει το εδω και τώρα. άμεσους στόχους μας για το μέλλον και αποδεχόμαστε το παρόν ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Η συγκρουσιακή σχέση του ατόμου με τον πόνο τόνισε η Δρ. κα Χριστοδούλου και η διαδικασία μέσω της οποίας κανείς μπορεί να παγιδευτεί στην αντιπαλότητα με το σύμπτωμα (π.χ. πόνο) έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας χαμηλής ποιότητας ζωής. Αντίθετα, η ενσυνειδητότητα διαμορφώνει μια διαφορετική σχέση του ατόμου με τον πόνο, η οποία επιτρέπει την αίσθηση της επιλογής και την προσωπική ελευθερία.

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καθημερινό άγχος, τις κρίσεις πανικού, την ψυχολογική – συναισθηματική πίεση αλλά και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τους πονοκεφάλους, τον χρόνιο πόνο, τις διαταραχές ύπνου, και το άσθμα κατέληξε η κα Χριστοδούλου.

Ο Επισκέπτης Υγείας εξήγησε η κα Δροσίνα Κλίτσα, Επισκέπτρια Υγείας, MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας, Εκπαιδευόμενη στη Συστημική Συμβουλευτική, είναι ο επαγγελματίας υγείας της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας. Φροντίζει και μεριμνά για την εκπαίδευση και τη συμφιλίωση του αρρώστου και της οικογένειας του στα νέα δεδομένα. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σχολείο, στην οικογένεια, στον εργαζόμενο, στον ασθενή με τον οικογενειακό γιατρό και με τις δομές υγείας. Με προγράμματα αγωγής υγείας, ανάλογα με τη δομή που δραστηριοποιείται, αναλαμβάνει την επιμόρφωση του πληθυσμού για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας ενώ συγχρόνως ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση και σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υγείας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής (πρόληψη παχυσαρκίας, ενίσχυση φυσικής δραστηριότητας κ.λπ.) αλλά και στη μείωση του στρες λόγω χρόνιου πόνου με την εφαρμογή τεχνικής Mindfulness. Βοηθάει με άλλα λόγια στο πως βιώνουν οι ασθενείς τον πόνο ακόμα και αν δεν υπάρχει ουσιαστική μείωση της έντασης του πόνου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια γρήγορη εμπειρία διαλογισμού

Άγγιξε το 80% η αύξηση κλήσεων της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης για την COVID -19

ΕΛ.Ε.Α.Ν.Α.: Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Access Denied: Απροσπέλαστες για τα άτομα με αναπηρία οι ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων

Access Denied: Οι σοβαρές ελλείψεις στην προσβασιμότητα των ιστοσελίδων των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων καθιστούν πολύ δύσκολη την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία για τις Ευρωεκλογές.

Τα Γραφεία Δικαιωμάτων των Νοσοκομείων στην Υπηρεσία του Πολίτη

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός ποιοτικού και ασθενοκεντρικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας

ΚΕΦΙ: Συμμετέχει στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action 2024 - ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ

ΚΕΦΙ: Είναι μια γιορτή προσφοράς, συνεργασίας και ευγνωμοσύνης και ένας χώρος συνάντησης για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντές και πολίτες. Ελάτε να γνωρίσετε το έργο του ΚΕΦΙ από κοντά!