Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΛΕΑΝΑ: Η ενσυνειδητότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του πόνου [vid]

ΕΛΕΑΝΑ: Η ενσυνειδητότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του πόνου [vid]

ΕΛΕΑΝΑ: Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα σε συνεργασία με τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου μέσω της σελίδας τους στο Facebook.

Ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα να «φέρουμε συνειδητά την επίγνωση μας στο εδώ και τώρα με ειλικρίνεια, συμπόνια, ενδιαφέρον, χωρίς κριτική και με δεκτικότητα» ανέφερε η κα Δρ Βασιλική Χριστοδούλου, Λέκτορας Ψυχολογίας, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, απο το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.

Σημαίνει ότι αποδεσμευόμαστε για λίγο την κριτική, αφήνουμε στην άκρη τους τις προσδοκίεςμας για το πως θα θέλαμε να είναι το παρόν δείχνοντας περιέργεις και αποδοχή σε αυτό που παρέχει το εδω και τώρα. άμεσους στόχους μας για το μέλλον και αποδεχόμαστε το παρόν ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Η συγκρουσιακή σχέση του ατόμου με τον πόνο τόνισε η Δρ. κα Χριστοδούλου και η διαδικασία μέσω της οποίας κανείς μπορεί να παγιδευτεί στην αντιπαλότητα με το σύμπτωμα (π.χ. πόνο) έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας χαμηλής ποιότητας ζωής. Αντίθετα, η ενσυνειδητότητα διαμορφώνει μια διαφορετική σχέση του ατόμου με τον πόνο, η οποία επιτρέπει την αίσθηση της επιλογής και την προσωπική ελευθερία.

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καθημερινό άγχος, τις κρίσεις πανικού, την ψυχολογική – συναισθηματική πίεση αλλά και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τους πονοκεφάλους, τον χρόνιο πόνο, τις διαταραχές ύπνου, και το άσθμα κατέληξε η κα Χριστοδούλου.

Ο Επισκέπτης Υγείας εξήγησε η κα Δροσίνα Κλίτσα, Επισκέπτρια Υγείας, MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας, Εκπαιδευόμενη στη Συστημική Συμβουλευτική, είναι ο επαγγελματίας υγείας της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας. Φροντίζει και μεριμνά για την εκπαίδευση και τη συμφιλίωση του αρρώστου και της οικογένειας του στα νέα δεδομένα. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σχολείο, στην οικογένεια, στον εργαζόμενο, στον ασθενή με τον οικογενειακό γιατρό και με τις δομές υγείας. Με προγράμματα αγωγής υγείας, ανάλογα με τη δομή που δραστηριοποιείται, αναλαμβάνει την επιμόρφωση του πληθυσμού για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας ενώ συγχρόνως ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση και σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υγείας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής (πρόληψη παχυσαρκίας, ενίσχυση φυσικής δραστηριότητας κ.λπ.) αλλά και στη μείωση του στρες λόγω χρόνιου πόνου με την εφαρμογή τεχνικής Mindfulness. Βοηθάει με άλλα λόγια στο πως βιώνουν οι ασθενείς τον πόνο ακόμα και αν δεν υπάρχει ουσιαστική μείωση της έντασης του πόνου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια γρήγορη εμπειρία διαλογισμού

Άγγιξε το 80% η αύξηση κλήσεων της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης για την COVID -19

ΕΛ.Ε.Α.Ν.Α.: Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κ.Ε.Φ.Ι.: Συμμετοχή στη διεθνή πρωτοβουλία ESGO-ENGAGe-Ευαισθητοποίηση για γυναικολογικούς καρκίνους

Κ.Ε.Φ.Ι.: Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. υποστηρίζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας ESGO - ENGAGe (World GO Day) στις 20 Σεπτεμβρίου 2021.

Η ΕΣΑμεΑ χαιρετίζει την έναρξη καταγραφής των προβλημάτων προσβασιμότητας στα δημόσια κτήρια

ΕΣΑμεΑ: Μετά από πολυετείς διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος, η Πολιτεία φαίνεται ότι επιθυμεί πλέον, μεθοδικά, να ανταποκριθεί στη θεμελιώδη υποχρέωσή της για διασφάλιση της προσβασιμότητας των δημοσίων κτιρίων, η οποία θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί και αποκατασταθεί εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μια σημαντική δράση, για ένα πάνδημο αίτημα του αναπηρικού κινήματος εδώ και δεκαετίες, ένας από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Διαδικτυακή επιστημονινή ημερίδα του Κ.Ε.Φ.Ι. με θέμα: Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα

Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα: Ας μιλήσουμε μεταξύ μας! - Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00-20:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming), μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, https://www.facebook.com/skkephi

Silver Healthcare Award για την καμπάνια μεταμοσχεύσεων&δωρεάς οργάνων “Απεριόριστη Ανάσα - Be a Life Donor”

Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Στην τελετή απονομής συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς, της Ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, κοινωφελών οργανισμών και Συλλόγων ασθενών, ενώ οι βραβεύσεις φέτος είχαν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ένα μεγάλο μέρος των δράσεων αφορούσαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. 

Συνάντηση στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της φυματίωσης

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στη συνάντηση συζητήθηκαν τόσο τα τεχνικά όσο και τα ιατρικά θέματα για τη διαχείριση της φυματίωσης, όπως ο προσυπτωματικός έλεγχος, η ιχνιλάτηση κ.α. και ομόφωνα συμφωνήθηκε η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως αυτές διαμορφώνονται  και εξελίσσονται καθημερινά.

Ομιλία προέδρου ΕΣΑμεΑ, Ι. Βαρδακαστάνη, στην 71η Συνόδο Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ

ΕΣΑμεΑ: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δεσμευτούν πολιτικά σχετικά με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία να διαχέεται σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του ψηφίσματος του ΠΟΥ καθώς και σε όλες τις εργασίες του ΠΟΥ για την υγεία γενικότερα", είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.