Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΑΕ: Ειδική Θεματική Συνεδρία για τον Αλφαβητισμό της Υγείας

ΕΑΕ: Ειδική Θεματική Συνεδρία για τον Αλφαβητισμό της Υγείας

ΕΑΕ: Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν κομβικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών και οι θέσεις των εκπροσώπων του Τύπου για τον Αλφαβητισμό της υγείας αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας συνδιοργανώνουν Ειδική Θεματική Συνεδρία με τίτλο «ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ-ΑΘΕΝΕΙΣ-ΜΜΕ» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στις 11.30π.μ, στο Grand Hyatt Athens, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 115 (αίθουσα ΕΣΤΙΑ), στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ενός από τα μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια της χώρας.

Στόχος είναι η κατάθεση προτάσεων και η άμεση αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων ομιλητών,-που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους- σε κρίσιμα πεδία που αφορούν τον Αλφαβητισμό της Υγείας με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του Αλφαβητισμού της υγείας ως βασική στρατηγική και πολιτική ενδυνάμωσης των ατόμων και προαγωγής της ατομικής και δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής.

Ο «Αλφαβητισμός της Υγείας» περιγράφει τις κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες που καθορίζουν τα κίνητρα και την ικανότητα των ατόμων να έχουν πρόσβαση, να αξιολογούν, να κατανοούν και να χρησιμοποιούν πληροφορίες με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας τους. Ο αλφαβητισμός στην υγεία, παρότι επηρεάζεται από τα γενικότερα επίπεδα αλφαβητισμού, δεν σημαίνει μόνο την ικανότητα ενός ατόμου να διαβάσει ένα φυλλάδιο ή ένα κείμενο σε μια ιστοσελίδα και να κάνει αριθμητικές πράξεις, αλλά την κριτική ικανότητά του να επιλέξει και να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες πληροφορίες υγείας, να πλοηγηθεί αποτελεσματικά σε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να επιλέξει τις κατάλληλες υπηρεσίες ή τους επαγγελματίες υγείας.

Ασθενείς με χαμηλό επίπεδο αλφαβητισμού παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην κατανόηση του τρόπου λήψης των φαρμάκων, στην κατανόηση οδηγιών χρήσης και παρενεργειών, στην αυτοδιαχείριση χρόνιων νοσημάτων. Παρουσιάζουν επίσης μικρότερα ποσοστά τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και αυξημένα ποσοστά μέσης διάρκειας νοσηλείας και επανεισαγωγών για νοσηλευτική περίθαλψη. Άτομα με υψηλότερο επίπεδο αλφαβητισμού στην υγεία κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών πρόληψης, υιοθετούν συμπεριφορές που συνδέονται με πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής και τήρησης των φαρμακευτικών οδηγιών και χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, η πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία είναι πιο εύκολη από ποτέ. Ειδήσεις και ρεπορτάζ για εξελίξεις σχετικά με τις ασθένειες, βρίσκονται, αντιφατικά, δραματικά και μερικές φορές με αυτοαναιρούμενο τρόπο στο προσκήνιο, αφενός λόγω της γρήγορης και πολλαπλής πλέον παραγωγής της ιατρικής γνώσης και αφετέρου λόγω της άμεσης μετάδοσής τους από τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Το σημαντικό και ουσιαστικό ερώτημα είναι πλέον πόσο εύκολο είναι κανείς να εντοπίσει, να αξιολογήσει, να κατανοήσει και να αξιοποιήσει πληροφορίες υγείας, ώστε να είναι ικανός να προβεί στη λήψη σωστών αποφάσεων που θα διασφαλίζουν και θα προάγουν την υγεία του και την ποιότητα ζωής του.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Αλφαβητισμός Υγείας αποτελεί μια σημαντική στρατηγική προσωπικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης, για να αυξήσει τον έλεγχο των ανθρώπων στην υγεία τους, αλλά και την ικανότητά τους να αναζητούν αξιόπιστες και έγκυρες πληροφορίες και θα πρέπει να αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα των στρατηγικών και πολιτικών της δημόσιας υγείας.

Η Επιστημονική Ιατρική Κοινότητα, οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Οργανισμοί, οι Σύλλογοι Ασθενών, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν το δικό τους κρίσιμο ρόλο και μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε τα άτομα να κατανοούν καλύτερα και να αξιοποιούν αποδοτικότερα πληροφορίες και υπηρεσίες υγείας και -εν τέλει-να λαμβάνουν τις πιο σωστές αποφάσεις που σχετίζονται με την πρόληψη και θεραπεία των ασθενειών.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας προσδοκούν η συγκεκριμένη θεματική συνεδρία να αποτελέσει το ερέθισμα για ένα δημιουργικό διάλογο της Επιστημονικής Κοινότητας, των Συλλόγων Ασθενών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και γιατί όχι μια σταθερή και στοχευμένη συνεργασία στο μέλλον για το συγκεκριμένο πολύπλευρο θέμα, κάτι που αναμφισβήτητα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.

Οι ομιλητές στο πάνελ είναι:

  • Φωφώ Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας
  • Δημήτρης Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας ΕΚΠΑ Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
  • Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας-ΜΜΕ & Δημόσιας Υγείας-Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΠΑΔΑ
  • Μιχάλης Παπαδάκης Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος European Association of Preventive Cardiology (EAPC)
  • Μέμη Τσεκούρα, Α΄ Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
  • Γιώργος Κοχιαδάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Η ΕΚΕ και η ΕΝΑΣΕΛ, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ και των εκπροσώπων τους και ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με το χώρο της υγείας, έχουν προσκαλέσει τους Συντάκτες Υγείας στη συγκεκριμένη θεματική συνεδρία, προκειμένου να συμμετάσχουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους και τα ερωτήματά τους στους παρευρισκόμενους ομιλητές.

Σε έναν ψηφιακό κόσμο, που η οποιαδήποτε πληροφορία διακινείται σε δευτερόλεπτα, είναι δεδομένο ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν κομβικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών και οι θέσεις των εκπροσώπων του Τύπου για τον Αλφαβητισμό της υγείας αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τσίμαρης στο Healthweb: Η υγεία είναι δικαίωμα, δεν είναι καταναλωτικό προϊόν

Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων : Ας θυμίσουμε τα άρθρα του σχ. νόμου

Συνάντηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υπουργό Υγείας

Η υπουργός Υγείας της Αλμπέρτα δέχεται πυρά για "ψευδοεπιστήμη"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάλυψη δύο κενών θέσεων σε «Κέντρο Ειδικής Αγωγής»

ΕΣΑμεΑ: Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία ΚΔΗΦ προσκαλεί τα άτομα με νοητική υστέρηση να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.