Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΑμεΑ σπίτι: 10 τρόποι για να κάνετε ένα σπίτι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία

ΑμεΑ σπίτι: 10 τρόποι για να κάνετε ένα σπίτι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία

ΑμεΑ σπίτι: Το σπίτι μπορεί γρήγορα να γίνει ένας χώρος γεμάτος εμπόδια όταν νέες αναπηρίες επηρεάζουν τη ζωή μας.

Οι αναπηρίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούμε στην καθημερινή ζωή, ακόμη και σε χώρους τόσο οικείους όσο το σπίτι μας. Στην πραγματικότητα, το σπίτι μπορεί γρήγορα να γίνει ένας χώρος γεμάτος εμπόδια όταν νέες αναπηρίες επηρεάζουν τη ζωή μας. Οι σκάλες, τα μπάνια, τα πόμολα της πόρτας και ορισμένες επιφάνειες μπορεί ξαφνικά να γίνουν επικίνδυνα και μπορεί να είναι υπερβολικό να προσπαθήσετε να προσαρμοστείτε.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές λύσεις για να κάνετε τη ζωή σας στο σπίτι να νιώθετε φυσιολογική όσο ποτέ. Στην πραγματικότητα, η ενημέρωση του σπιτιού σας μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια, να δημιουργήσει άνεση και να επιτρέψει την αυτόνομη διαβίωση. Παρακάτω, εξερευνήστε 10 τρόπους για να μετατρέψετε ένα σπίτι σε ένα σπίτι προσβάσιμο για άτομα με ειδικές ανάγκες για εσάς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα που ζουν με αναπηρίες.

Αντικαταστήστε τις σκάλες με ράμπες προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες

Οι σκάλες αποτελούν κίνδυνο για πολλούς, όχι μόνο για όσους βρίσκονται σε αναπηρικά καροτσάκια αλλά και για οποιονδήποτε με περιορισμένη κινητικότητα. Τείνουν επίσης να εμφανίζονται σε σχεδόν οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό στυλ. Ακόμα κι αν το σπίτι σας είναι ένα ράντσο μονής ορόφου, πιθανότατα έχετε τουλάχιστον ένα ή δύο σκαλοπάτια που οδηγούν από την κλίση σας στην πόρτα σας ή από μια εσωτερική προσγείωση σε ένα σαλόνι.

Υπάρχουν πολλά στυλ ράμπας για να καλύψουν οποιεσδήποτε ανάγκες. Οι πτυσσόμενες ράμπες επιτρέπουν την εύκολη αποθήκευση, οι φορητές ράμπες σημαίνουν ότι μπορείτε γρήγορα να μετατρέψετε οποιοδήποτε βήμα σε είσοδο προσβάσιμη για αναπηρικά αμαξίδια εν κινήσει και οι ράμπες κατωφλίου κάνουν μια είσοδο άμεσα προσβάσιμη. Οι ράμπες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου παρέχουν ασφαλή και αξιόπιστη πρόσβαση δωμάτιο σε δωμάτιο για άτομα με περιπατητές, αναπηρικά αμαξίδια, ηλεκτρικά καρεκλάκια και άλλα βοηθήματα κινητικότητας.

Εγκαταστήστε ένα ανυψωτικό σκαλοπατιών για αγαπημένα πρόσωπα με αναπηρία στο περπάτημα

Εάν εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο βρίσκετε ότι οι σκάλες αποτελούν δυσκίνητο εμπόδιο, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε έναν ανελκυστήρα σκάλας. Οι ανελκυστήρες σκαλοπατιών διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία στυλ και μπορούν να εγκατασταθούν ως μόνιμη τροποποίηση στο σπίτι ή μπορούν να είναι λύσεις εν κινήσει, όπως ένας φορητός αναρριχητής σκάλας. Οι ανελκυστήρες σκαλοπατιών μετατρέπουν τα σπίτια πολλαπλών επιπέδων ή ακόμα και τα σκαλιά της μπροστινής αυλής σε προσβάσιμα σπίτια για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Η τοποθέτησή τους θα ισοπεδώσει το σπίτι σας και θα δημιουργήσει έναν ασφαλή, προσβάσιμο χώρο.

Σκεφτείτε ένα ασανσέρ

Μια εναλλακτική λύση σε έναν ανελκυστήρα σκάλας, οι ανελκυστήρες μπορούν να είναι μια εξαιρετική λύση για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Μπορούν να είναι κομψά, ασφαλή, αξιόπιστα και γρήγορα. Μπορούν επίσης να ενσωματωθούν στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική. Μπορεί να πιστεύετε ότι η εγκατάσταση ενός ανελκυστήρα είναι απαγορευτική από πλευράς κόστους, αλλά η τοποθέτηση ενός ανελκυστήρα στο σπίτι σας ανεβάζει την αξία του σπιτιού – συχνά σε ένα σημείο πολύ υψηλότερο από το κόστος εγκατάστασης. Το πιο σημαντικό, η επένδυσή σας θα κάνει το σπίτι σας προσβάσιμο σε οποιονδήποτε.

Αφαιρέστε τα εμπόδια και προσθέστε χαρακτηριστικά μπάνιου φιλικά για άτομα με ειδικές ανάγκες

Για πολλούς, το μπάνιο παρουσιάζει πολλά εμπόδια. Το λείο πλακάκι γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο όταν είναι υγρό και σαπουνόν, και οι μπανιέρες και οι πάγκοι δεν είναι επιφανειακές επιφάνειες για όσους είναι επιρρεπείς σε πτώσεις. Η μπανιέρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική δεδομένου ότι οι μπανιέρες έχουν ψηλές πλευρές, δημιουργώντας ένα δύσκολο φυσικό εμπόδιο στην είσοδο. Ευτυχώς, οι μπανιέρες με βήμα μέσα εξαλείφουν αυτό το εμπόδιο, επιτρέποντας στους χρήστες να μπουν στη μπανιέρα χωρίς να κολλήσουν στο πλάι. Αυτό δημιουργεί μια πολύ πιο ασφαλή εμπειρία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων. Εκτός από τη δημιουργία μιας ευκολότερης εισόδου, σκεφτείτε να επενδύσετε την μπανιέρα σας με μια αντιολισθητική επιφάνεια.

Αλλάξτε την τουαλέτα σας

Εκτός από τη μπανιέρα, η τουαλέτα είναι ένας άλλος χώρος του μπάνιου που μπορεί να γίνει ύπουλος για τα άτομα με αναπηρία. Οι χειρολισθήρες εξαλείφουν την ανάγκη ισορροπίας των χρηστών καθώς κάθονται και σηκώνονται από την τουαλέτα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε ένα απλό πλαίσιο ασφαλείας γύρω από την τουαλέτα σας για να αυξήσετε την άνεση και την ποιότητα ζωής του χρήστη.

Τοποθετήστε χειρολισθήρες σε βασικά σημεία

Για άτομα με κακή ισορροπία, επιρρεπείς σε πτώσεις, χαμηλή κινητικότητα ή που χρειάζονται απλώς βοήθεια να σηκωθούν από τις καρέκλες, τα κρεβάτια ή τους χώρους του μπάνιου, οι καλά τοποθετημένες χειρολισθήρες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ειδικά οι ράγες στο μπάνιο θα μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων και θα βοηθήσουν τους χρήστες να σηκωθούν από τις θέσεις που κάθονται. Αυξάνουν την ανεξαρτησία και δημιουργούν ψυχική ηρεμία.

Πόμολα πόρτας

Πολλά πόμολα πόρτας είναι δυσκίνητα και δύσχρηστα για όσους δυσκολεύονται να τα πιάσουν. Η αντικατάσταση των πόμολων της πόρτας με ράβδους ώθησης/έλξης, λαβές μοχλού πίεσης ή ακόμα και αυτόματες πόρτες θα αυξήσει την προσβασιμότητα του σπιτιού σας τρομερά. Δοκιμάστε αυτόματες πόρτες για να αυξήσουμε τη ζωή χωρίς χέρια σε προσβάσιμα σπίτια. Αυτές οι πόρτες μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και επιτρέπουν στους χρήστες να ανοίγουν οποιαδήποτε είσοδο με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι αυτόματες πόρτες μπορούν να εγκατασταθούν γρήγορα και εύκολα σε σχεδόν κάθε τύπο πόρτας και μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ενεργοποιούνται από ένα ευρύ φάσμα συσκευών.

Απλοποιήστε την είσοδο στην πισίνα

Οι πισίνες στην πίσω αυλή μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικές, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν για άτομα με αναπηρία. Οι σκάλες ή οι σκάλες εισόδου δεν επιτρέπουν σε άτομα με χαμηλή κινητικότητα να εισέλθουν και, επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν απειλές για την ασφάλεια εάν αφεθούν απροσάρμοστα. Ωστόσο, οι πισίνες προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για άσκηση και θεραπεία για πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν αναπηρίες.

Έτσι η ενημέρωση της πισίνας σας ώστε να είναι συμβατή με τους κανονισμούς είναι ένα μεγάλο μέρος για να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα σπίτι προσβάσιμο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ανελκυστήρες πισίνας που είναι κατασκευασμένοι για να επιτρέπουν την ασφαλή είσοδο στο νερό για άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα. Μπορούν να υποστηρίξουν διαφορετικές χωρητικότητες βάρους, είναι κατάλληλες τόσο για πισίνες υπέργειες όσο και για εσωτερικές πισίνες και ταιριάζουν σε ένα ευρύ φάσμα αισθητικής.

Αναδιατάξτε τα έπιπλά σας ή/και προσθέστε έπιπλα για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων

Σκεφτείτε τη διάταξη του σπιτιού σας. Τα έπιπλά σας είναι τοποθετημένα έτσι ώστε τα άτομα με χαμηλή κινητικότητα ή τα άτομα με αναπηρικά αμαξίδια να μπορούν να μετακινούνται εύκολα; Τοποθετήστε τα έπιπλά σας έτσι ώστε να μην υπάρχουν απότομες στροφές ή στενά περάσματα. Κάντε εύκολα προσβάσιμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως άνετες καρέκλες, ράφια, πιάτα και σκεύη κουζίνας. Αυτό μπορεί να σημαίνει μετακίνηση αντικειμένων σε χαμηλότερα ράφια για όσους χρησιμοποιούν συσκευές κινητικότητας.

Να προσέχετε τις επιφάνειές σας

Όπως αναφέραμε, επιφάνειες όπως το πλακάκι μπορεί να γίνουν αρκετά λείες. Τα δάπεδα από σκληρό ξύλο, τα χοντρά χαλιά και ο τραχύς ενέματα μπορεί επίσης να είναι σκληρά για όσους χρησιμοποιούν συσκευές κινητικότητας και βοηθήματα όπως περιπατητές και καλάμια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως είναι καλύτερο να στρώσετε τις επιφάνειές σας με λεία, ομοιόμορφη μοκέτα. Ή, ίσως θα πρέπει να αντικαταστήσετε μερικά χαλιά που γλιστρούν και γλιστρούν εύκολα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει πατάκια με λαβή σε μπάνια και ντους. Β

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σοκ στη Γαλλία: 9 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε κατάλυμα ΑμεΑ

ΕΣΑμεΑ: Απαλλαγές από δίδακτρα μεταπτυχιακών και για άτομα με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας

ΕΣΑμεΑ: Εγκαίνια των γραφείων για άτομα με αναπηρία στην Τρίπολη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τακτική ενημέρωση κοινού για την παγκόσμια ημέρα διακοπής καπνίσματος

ΚΕΦΙ: Ο Σύλλογος, Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών, «Κ.Ε.Φ.Ι.» για 19η συνεχή χρονιά παρουσιάζει το πρόγραμμα τακτικής ενημέρωσης κοινού, φροντιστών, ασθενών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης του καρκίνου.

ΕΣΑμεΑ: Προσβλητικός με ρατσιστικά χαρακτηριστικά όρος σε απόφαση του υπ. Εθν. Άμυνας «κόβει» ευεργετικά μέτρα από άτομα με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Ο όρος της «ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία» είναι προσβλητικός, εμπεριέχει καταφανή ρατσιστικά χαρακτηριστικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 147 έτη προσφοράς και εθελοντισμού

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μεγάλη εκδήλωση-έκθεση στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος με ενημέρωση για το έργο και τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2024.

ΦΣΘ: Εθελοντική αιμοδοσία 29/5 σε συνεργασία με το νοσοκομείο "Άγιος Παύλος"

ΦΣΘ: Πρόκειται για την 20ή εθελοντική αιμοδοσία του ΦΣΘ η οποία είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) Θεσσαλονίκης, αλλά και για φίλους και γνωστούς.

ΕΣΑμεΑ: Ζητείται άμεση λύση στα προβλήματα των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. όλης της χώρας

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει αγωνιστεί σκληρά για τη δημιουργία του θεσμού των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. και για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου των μνημονίων.

Close Icon